22.7 C
Athens
Saturday, May 18, 2024
More

    Πόλεμος στην Ουκρανία – Η πρώτη νύχτα βρήκε τους κατοίκους να κοιμούνται στο μετρό

    Στα καταφύγια πέρασαν το βράδυ χιλιάδες Ουκρανοί με τους δρόμους των μεγαλουπόλεων να μένουν έρημοι εν μέσω φόβων για επιθέσεις με ρουκέτες

    Οι δρόμοι στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, έμειναν έρημοι χθες το απόγευμα καθώς οι κάτοικοι κατέφυγαν σε σταθμούς του μετρό και σε καταφύγια, εν μέσω φόβων για περαιτέρω επιθέσεις μετά τη ρωσική εισβολή νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

    Ουκρανοί βρήκαν καταφύγιο σε σταθμούς του μετρό στο Κίεβο

    Το Κίεβο διέταξε τους κατοίκους του να παραμείνουν σε καταφύγια και κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας εν μέσω ανησυχιών πως η Ρωσία επρόκειτο να χτυπήσει την πρωτεύουσα καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα έχασαν στον έλεγχο ενός βασικού αεροδρομίου λίγο έξω από το Κίεβο – ωστόσο αργότερα το επανακατέλαβαν.

    Πολλοί κάτοικοι του Χάρκοβο και του Κιέβου πέρασαν το βράδυ τους στους σταθμούς του μετρό

    Ουκρανοί βρήκαν καταφύγιο σε σταθμούς του μετρό στο Κίεβο

    Υπενθυμίζεται πως ο Πούτιν ανακοίνωσε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην ανατολική Ουκρανία σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προχθές τα ξημερώματα, υποστηρίζοντας ότι αποσκοπεί στην προστασία των αμάχων. Ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία ήθελε να «απο-ναζιστοποιήσει και όχι να καταλάβει» την Ουκρανία. Μετά το τέλος της ομιλίας του, αναφέρθηκαν εκρήξεις στο Κίεβο, την Οδησσό, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας καθώς και την πόλη Κραμάτορσκ στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ.

    Το υπόγειο μετρό του Χάρκοβο σχεδιάστηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ώστε να χρησιμοποιείται και ως καταφύγιο

    Εν μέσω φόβων για περαιτέρω επιθέσεις νωρίς σήμερα το πρωί, φωτογραφίες δείχνουν Ουκρανούς πολίτες να συνωστίζονται σε σταθμούς του μετρό στο Κίεβο από χθες το απόγευμα, καθώς οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ηχούσαν στο κέντρο της πόλης.

    Πολλοί κάτοικοι του Χάρκοβο και του Κιέβου πέρασαν το βράδυ τους στους σταθμούς του μετρό

    Στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, τα τρένα σταμάτησαν στον σταθμό του μετρό, ο οποίος κατασκευάστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σχεδιάστηκε για χρήση ως καταφύγιο, με δεκάδες πολίτες να κοιμούνται μέσα στα βαγόνια.

    Το υπόγειο μετρό του Χάρκοβο σχεδιάστηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ώστε να χρησιμοποιείται και ως καταφύγιο

    Οι σκηνές αυτές προκάλεσαν άσχημες αναμνήσεις από το Λονδίνο κατά τη διάρκεια του Blitz το 1940 και το 1941, όταν η Γερμανία κατάφερε μια σειρά βομβαρδισμών εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου και πολλοί κάτοικοι αναζήτησαν καταφύγιο στους υπόγειους σταθμούς και τα καταφύγια αεροπορικών επιδρομών.

    Ο δήμαρχος του Χάρκοβο, Ιχόρ Τερένκοβ είπε στους πολίτες του να καταφύγουν στο μετρό για ασφάλεια. «Ρωσικά τανκς στέκονται κοντά στον περιφερειακό δρόμο. Το μετρό είναι το πιο ασφαλές μέρος» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου. Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις του δημάρχου του Κιέβου τον περασμένο μήνα, αναφέροντας πως η πόλη του θα χρησιμοποιούσε το μετρό ως καταφύγιο σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε καταφύγια και στο μετρό και στο Κίεβο

    Εν τω μεταξύ, στο Κίεβο, Ουκρανοί έσπευσαν στο σιδηροδρομικό σταθμό για να φύγουν από τη χώρα. Ο φωτογράφος του Associated Press ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία μιας γυναίκας και ενός νεαρού κοριτσιού που περιμένουν ένα τρένο καθώς προσπαθούν να φύγουν από το Κίεβο. Σε ένα άλλο καταφύγιο, οι πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί τραγουδούν για να διώξουν τον φόβο τους.

    Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είπε ότι 100.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί μέχρι στιγμής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με χιλιάδες να εγκαταλείπουν ακόμη και τη χώρα. «Πιστεύουμε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι πρέπει να έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους και μπορεί να έχουν εκτοπιστεί εντός της χώρας, και αρκετές χιλιάδες έχουν περάσει τα διεθνή σύνορα».

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα