Δέκα μέρες μετά την ξαφνική τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και μετά την δυναμική αντίδραση από το Ισραήλ, φαίνεται πως αποτρέπονται κινήσεις που θα οδηγούσαν σε διευρυμένη σύρραξη. Κάτι τέτοιο φυσικά θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή αλλά και τον κίνδυνο εμπλοκής παγκόσμιων δυνάμεων.
Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιείται μια διπλωματική κινητοποίηση, με πρωταγωνιστές από την μια πλευρά τις ΗΠΑ αλλά και αραβικές χώρες που έχουν ειδικό ρόλο όπως η Αίγυπτος και το Κατάρ και από την άλλη πλευρά το Ιράν. Όλοι τους ξεκινούν από μια διαφορετική αφετηρία, έχοντας όμως στόχο να αποφευχθεί η κλιμάκωση.
Η χρυσή τομή είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθεί με την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα την άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Η επιστροφή στο status quo ante θα εκλαμβάνονταν ως ήττα και ταπείνωση για το Ισραήλ.
Μια αιτία ενδεχόμενης κλιμάκωσης θα ήταν μια γενικευμένη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών αμάχων, την κινητοποίηση του Αραβικού Κόσμου, ώστε να σταματήσει η “σφαγή” και η έξοδος των Παλαιστινίων από την Γάζα, την εμπλοκή και της Χεζμπολάχ με την στήριξη του Ιράν.
Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως το Ιράν, θεωρώντας ότι το Ισραήλ έχει αποδυναμωθεί από την επίθεση της Χαμάς και ακόμη περισσότερο από μια ενδεχόμενη επίθεση της Χεζμπολάχ, δεν να θελήσει να πιέσει περαιτέρω με την εμπλοκή και ιρανικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Συρία. Παρ’ όλα αυτά το Ιράν δεν έχει δείξει τέτοια δείγματα ως τώρα. Αναλυτές εκτιμούν πως σε περίπτωση που το Ιράν ήθελε να πλήξει το Ισραήλ, θα το είχε με ταυτόχρονες επιθέσεις το Σάββατο της 7ης Οκτωβρίου, με την Χεζμπολαχ.
Οι δολοφονίες Ιρανών αξιωματούχων και επιστημόνων που εργάζονται στο μυστικό ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχουν δώσει ένα δείγμα των δυνατοτήτων των Ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών ενώ κανείς δεν υποτιμά το ενδεχόμενο το Ισραήλ ευρισκόμενο σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, που διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη του, να οδηγηθεί στην χρήση των στρατηγικών όπλων που όλοι γνωρίζουν ότι διαθέτει.
Ο βασικός στόχος του Ισραήλ δεν μπορεί να είναι μικρότερος από την εξόντωση των δυνάμεων εκείνων που σχεδίασαν και εκτέλεσαν την επίθεση στο έδαφος του και βεβαίως η ασφαλής απελευθέρωση των ομήρων. Οι στόχοι αυτοί δύσκολα μπορούν να επιτευχθούν χωρίς μια εισβολή μεγάλης κλίμακας και επιβολή κατοχής στην Λωρίδα της Γάζας. Αυτό το εγχείρημα όμως θα οδηγούσε σε ένα παναραβικό μέτωπο εναντίον του αλλά και στην εγκατάλειψη του Ισραήλ από κρίσιμους συμμάχους του.