21.3 C
Athens
Thursday, November 21, 2024
More

    Ποιος «πριονίζει» τον θρόνο της Γερμανίας στη βιομηχανία;

    Η ιστορικά ισχυρότερη βιομηχανία της Ευρώπης απειλείται! Το υψηλό ενεργειακό κόστος, η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, οι επιπτώσεις της μετάβασης σε μία παγκόσμια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από την Κίνα «πριονίζουν» τον θρόνο του οικονομικού μοντέλου της Γερμανίας, οδηγούν στην αποβιομηχάνιση και οι εμπλεκόμενοι ζητούν απεγνωσμένα τη στήριξη των επιχειρήσεων από το κράτος.

    Συρρίκνωση της παραγωγής

    Τα μηνιαία στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή δείχνουν μια σαφή πτώση από τα τέλη του 2017, η οποία επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.

    Κίνδυνος αποβιομηχάνισης στη Γερμανία; Τι δείχνουν τα στοιχεία-1

    Αντίθετα, τα στοιχεία για την προστιθέμενη αξία της μεταποίησης εμφανίζουν μικρή μόνο μείωση.

    Κίνδυνος αποβιομηχάνισης στη Γερμανία; Τι δείχνουν τα στοιχεία-2

    «Η Γερμανία πράγματι παράγει λιγότερα αυτοκίνητα, παράγει λιγότερα πράγματα και εξάγει λιγότερα», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg,  Holger Schmieding. «Όμως, αν δείτε πόσα βγάζουν οι γερμανικές επιχειρήσεις όταν το κάνουν, η προστιθέμενη αξία ανά αυτοκίνητο ή ανά μηχάνημα έχει αυξηθεί».  Αυτό δείχνει ότι οι επιχειρήσεις ανεβαίνουν στην κλίμακα της ποιότητας.

    Άλλωστε, η μεταποίηση αποτελεί το 20% της γερμανικής οικονομικής δραστηριότητας, ποσοστό που παραμένει πολύ υψηλότερο από το 16% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το μερίδιο της βιομηχανίας είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερό, παραμένοντας σε ένα πολύ, πολύ υψηλό επίπεδο»,  λέει στο Reuters ο οικονομολόγος του Ifo Institute, Timo Wollmershaeuser. «Δεν έχει συμβεί κάτι τα τελευταία χρόνια που να με προβληματίζει».

    Η μεταποίηση ευθύνεται για το 27% της συνολικής απασχόλησης στη Γερμανία, ποσοστό που έχει μειωθεί από το 32% που ήταν πριν από 20 χρόνια, όμως παραμένει το μεγαλύτερο με διαφορά στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, με μοναδική εξαίρεση την  Ιταλία.

    Κίνδυνος αποβιομηχάνισης στη Γερμανία; Τι δείχνουν τα στοιχεία-3

    Σύμφωνα με τον Klaus-Juergen Gern του Kiel Institute, τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή απομακρύνεται από τη Γερμανία σε μόνιμη βάση.

    Όμως, ο Wollmershaeuser του Ifo σημειώνει ότι οι ελλείψεις προσωπικού ενθαρρύνουν την αυτοματοποίηση, η οποία με τη σειρά της σημαίνει χαμηλότερη απασχόληση στη βιομηχανία.

    Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη Γερμανία εμφάνισαν μείωση 12% στα projects πέρυσι, δείχνει έρευνα της EY, ενώ το ινστιτούτο IW υπολογίζει ότι ξένες επιχειρήσεις επένδυσαν μόνο 22 δισ. ευρώ στη Γερμανία το 2023, το χαμηλότερο ποσό των τελευταίων 10 ετών.

    Κίνδυνος αποβιομηχάνισης στη Γερμανία; Τι δείχνουν τα στοιχεία-4

    Οι πολιτικές που εφαρμόζονται στη Γερμανία και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για τις επενδύσεις.

    Σύμφωνα με τον Gern του Kiel Institute, η χώρα ακολουθεί μια συνηθισμένη τάση για τις ώριμες οικονομίες, στο πλαίσιο της οποίας η συνεισφορά της βιομηχανικής παραγωγής στη συνολική οικονομική δραστηριότητα μειώνεται.

    «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αποβιομηχάνιση ακόμα, αλλά υπάρχουν δομικές προκλήσεις», λέει.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα