20.4 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Ποιος είναι ο ποπ σταρ της Μόσχας που αλλάζει τη μελωδία του για τη μαμά Ρωσία

    Φιγούρα ενός τυπικού καρδιοκατακτητή ποπ σταρ που φοράει δέρμα. Έχει πολλούς θαυμαστές από νεαρές και όχι μόνο, γυναίκες και άνδρες που του φέρνουν λουλούδια και λούτρινα ζωάκια όταν τραγουδάει. Αλλά ο Yaroslav Y. Dronov, πιο γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα, Shaman, είναι επίσης αγαπητός σε μια αποκλειστική και ισχυρή βάση Ρώσων θαυμαστών: το Κρεμλίνο.

    Το αστέρι του νεαρού τραγουδιστή ανεβαίνει καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για δεύτερο χρόνο και ο κ. Dronov ευθυγραμμίζει τη μουσική του με τη γραμμή του κόμματος της Μόσχας. Όταν ο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν διοργάνωσε μια πατριωτική διαδήλωση τον περασμένο μήνα που συνέπεσε με την επέτειο της πλήρους εισβολής της Ρωσίας, ο κ. Dronov ερμήνευσε το “Vstanem” ή “Let’s Rise”, μια μπαλάντα ευγνωμοσύνης προς τους βετεράνους, λίγο πριν βγει στη σκηνή ο Ρώσος πρόεδρος .

    Και όταν ο κ. Πούτιν γιόρτασε την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο 31χρονος Ντρόνοφ μοιράστηκε τη σκηνή μαζί του, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της Ρωσίας, ενώ το σήμα κατατεθέν του το ξανθό μαλλί που από τη μια μεριά η τούφα πέφτει στα μάτια του.

    Όλο και περισσότερο, καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει να αναδιαμορφώσει τους θεσμούς της χώρας ώστε να συμβαδίζουν με τη μιλιταριστική κοσμοθεωρία του κ. Πούτιν, οι πολιτιστικές προσωπικότητες στη Ρωσία επιλέγουν πλευρά. Πολλοί επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω πολιτικών πιέσεων ή για να δηλώσουν τη διαφωνία τους. Άλλοι έχουν μιλήσει εναντίον του πολέμου, μόνο για να δουν τις συναυλίες ή τις εκθέσεις τους να ακυρώνονται. Περιλαμβάνουν μουσικούς, σκηνοθέτες θεάτρου, ηθοποιούς και καλλιτέχνες.

    Αλλά πολλοί έμειναν και ευθυγραμμίζουν την τέχνη τους με τα μηνύματα του κ. Πούτιν — είτε από πραγματισμό, είτε από την αναζήτηση του πλούτου είτε από αληθινή πεποίθηση. Καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει να κερδίσει τους Ρώσους για να υποστηρίξουν τον πόλεμο, καλλιτέχνες όπως ο κ. Dronov έχουν γίνει πρόθυμοι – και μερικές φορές καλοπληρωμένοι – αγγελιοφόροι.

    «Ο Sahman, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο από πολιτιστική και κοινωνιολογική άποψη, όμως είναι η συνέχεια μιας μακροχρόνιας εξέλιξης της ρωσικής υποκουλτούρας, μιας εθνικιστικής και παραφασιστικής εξέλιξης», είπε ο Ilya Kukulin, μακροχρόνιος ιστορικός πολιτισμού στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή του Εθνικού Ερευνητικού Πανεπιστημίου της Μόσχας και τώρα στο Amherst College στη Μασαχουσέτη.

    Η στροφή σε πιο εθνικιστικά θέματα ήταν επικερδής για τον κ. Dronov. Εκτός από τις τακτικές εμφανίσεις στην εθνική τηλεόραση, συμπεριλήφθηκε σε μια λίστα με προτεινόμενους καλλιτέχνες για να εμφανιστεί σε επίσημους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς. Συχνά προσκαλείται σε εκπομπές με κρατική χορηγία. Για παράδειγμα, το πολιτιστικό κέντρο της πόλης Cherepovets πλήρωσε 7,5 εκατομμύρια ρούβλια , περίπου 100.000 δολάρια, για μια συναυλία, από τα οποία τα 5,5 εκατομμύρια ρούβλια πήγαν στον κ. Dronov.

    Οι αμοιβές για ιδιωτικές συναυλίες συνήθως δεν αποκαλύπτονται, αλλά τον Οκτώβριο, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν τον κ. Dronov μεταξύ των κορυφαίων πέντε πιο περιζήτητων συναυλιών μετά τον πόλεμο, με εκτιμώμενο κόστος 55.000 ευρώ για μια ιδιωτική συναυλία, σχεδόν 60.000 δολάρια.

    Η πατριωτική ποπ μουσική που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο δεν είναι κάτι καινούργιο για τη σύγχρονη Ρωσία, όπου ο κ. Πούτιν κυβερνά για σχεδόν 23 χρόνια και όπου οι καλλιτέχνες που ευνοούνται από την κυβέρνηση ήταν πάντα τουλάχιστον μέτρια εθνικιστές ή μιλιταριστές.

    Η επιτυχία του ώθησε ορισμένους από τους αντιπάλους του από την παλιά φρουρά, ήδη κοντά στο Κρεμλίνο, να αναδιαμορφώσουν τη δουλειά τους για να παραμείνουν υπέρ. Ο Oleg Gazmanov, 71 ετών, ηχογράφησε ξανά μια από τις επιτυχίες του, το “Russian Soldiers”, για τη δόξα των Ρώσων μαχητών, με ένα σύγχρονο βίντεο που περιλαμβάνει το ίδιο glam rock camp της δεκαετίας του 1980 που χρησιμοποιεί ο Shaman στο δικό του βίντεο. Ένας άλλος μακροχρόνιος σταρ, ο Dima Bilan, κυκλοφόρησε το δικό του εθνικιστικό τραγούδι, « Gladiator », με μια εισαγωγή που μοιάζει με ακροδεξιά θέματα.

    Το τραγούδι του κ. Dronov “Vstanem” κυκλοφόρησε στις 23 Φεβρουαρίου 2022, την παραμονή της εισβολής. Το έγραψε για την Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας, μια ρωσική εκδοχή της Ημέρας των Βετεράνων, και σε μια συνέντευξη πέρυσι στο Russia-1, το κύριο ελεγχόμενο από το κράτος ειδησεογραφικό κανάλι της χώρας, είπε ότι πίστευε ότι «μου υπαγορεύτηκε από ψηλά».

    Το τραγούδι, που γιορτάζει τους πεσόντες στρατιώτες, έχει γίνει soundtrack του τρέχοντος πολέμου και η ευρεία απήχησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύει τη σημασία του για την επικοινωνιακή στρατηγική του Κρεμλίνου εν καιρώ πολέμου.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα