29.6 C
Athens
Thursday, July 25, 2024
More

  Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος που ξαναεπιχειρεί να φθάσει στο κουφάρι του Τιτανικού παρά την τραγωδία του Titan;

  Ο Larry Connor είναι ένας οδηγός αγώνων, μεγιστάνας των ακινήτων και ιδιώτης αστροναύτης. Τώρα, σχεδιάζει να είναι ο πρώτος που θα επιστρέψει στον Τιτανικό, μετά την τραγωδία του Titan.

  Ο 74χρονος δισεκατομμυριούχος από το Οχάιο ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδιά του να επιστρέψει στον πυθμένα του Ατλαντικού, σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι τα ταξίδια στο ναυάγιο είναι δυνατά και ασφαλή.

  Άλλωστε, η επιχειρηματική του επιτυχία του έχει ήδη επιτρέψει να πάει από το διάστημα μέχρι τα πιο βαθιά σημεία του πλανήτη.

  Ο επιχειρηματίας τρέχει σε αγώνες φόρμουλα από τη δεκαετία του 1980 και το 2003 ήταν μέλος της ομάδας που κέρδισε το Petit Le Mans. Αν και τα επόμενα χρόνια συνέχισε να κερδίζει σε off-road αγώνες, τον Απρίλιο του 2021 ξεκίνησε ένα ταξίδι που θα τον έφερνε στα πιο βαθιά σημεία των ωκεανών αλλά και στο διάστημα, μέσα στην ίδια περίοδο 12 μηνών.

  Συγκεκριμένα, συνεργάστηκε με τον ιδρυτή της Triton Submersible, Patrick Lahey, σε μία αποστολή στην περιοχή της Τάφρου των Μαριανών, ολοκληρώνοντας τρεις καταδύσεις στα βαθύτερα γνωστά σημεία του πλανήτη.

  Ένα χρόνο μετά, ήταν ο πιλότος της Axiom Mission 1, οδηγώντας το πλήρωμα της αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πρακτικά, έγινε ο δεύτερος γηραιότερος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά μετά τον John Glenn, ο οποίος πήγε στο διάστημα σε ηλικία 77 ετών.

  «Πάντα ενθάρρυνα τους άλλους να κάνουν μεγάλα όνειρα, να στοχεύουν ψηλά και να βάζουν αδύνατους στόχους», είπε τότε ο Connor. «Τίποτα δεν είναι αδύνατο αν δεν νομίζεις ότι είναι αδύνατο. Και τα δύο αυτά κατορθώματα είναι μεγάλες προκλήσεις που ήρθαν με μεγάλη ευθύνη».

  Ο δισεκατομμυριούχος δεν έχει αποκαλύψει ακόμα πότε θα κάνει το ταξίδι του προς τον Τιτανικό.

  Το προηγούμενο εγχείρημα που κατέληξε σε τραγωδία

  Σαν σήμερα, στις 18 Ιουνίου 2023, το 6,7 μέτρων υποβρύχιο Titan συνθλίβεται στην προσπάθειά του να φτάσει στο ναυάγιο του Τιτανικού, 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

  Οι πέντε επιβάτες του σκάφους της αμερικανικής εταιρείας τουρισμού και εξερευνήσεων OceanGate πεθαίνουν. Πρόκειται για τον Πακιστανό επενδυτή Shahzada Dawood και τον γιο του Suleman, τον Βρετανό επιχειρηματία Hamish Harding, τον Γάλλο δύτη Paul-Henri Nargeolet και τον CEO της OceanGate, Stockton Rush.

  Το Titan επρόκειτο να κάνει ένα ταξίδι 2,5 ωρών έως το ναυάγιο του Τιτανικού, αλλά σύντομα έχασε επαφή με το πλοίο που αποτελούσε την βάση του, το Polar Prince, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια αγωνιώδης αναζήτηση για τον εντοπισμό του.

  Οι έρευνες καλύπτονταν λεπτό προς λεπτό από μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο με την ελπίδα ότι το υποβρύχιο θα βρισκόταν πριν εξαντληθούν τα αποθέματα οξυγόνου του.

  Όμως, οι ερευνητικές ομάδες ανακάλυψαν τελικά ότι το βαθυσκάφος εξερράγη λίγο μετά την κατάδυσή του και ενώ οι έρευνες της αμερικανικής ακτοφυλακής για τα αίτια της τραγωδίας συνεχίζονται, εντούτοις ήταν σαφές από την αρχή ότι ο Rush της OceanGate έκανε κάποιες φορές «εκπτώσεις» σε θέματα ασφάλειας.

  «Σε κάποιο σημείο, η ασφάλεια δεν είναι τίποτα άλλο από σπατάλη. Θέλω να πω, εάν θέλεις μόνο να είσαι ασφαλής, μην σηκωθείς από το κρεβάτι σου. Μην μπεις στο αυτοκίνητό σου. Μην κάνεις τίποτα», έχει πει ο Stockton σε μία παλαιότερη συνέντευξή του. Σε μία άλλη, υπερηφανευόταν ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας του «έχει σπάσει μερικούς κανόνες», αν και όπως έλεγε, το έκανε με τη λογική και την καλή μηχανική.

  Την ώρα που όλος ο πλανήτης έψαχνε το Titan, πολλοί μάθαιναν έκπληκτοι, για παράδειγμα ότι ο καπετάνιος, ο Rush, χρησιμοποιούσε ένα τηλεχειριστήριο Playstation για να το κατευθύνει.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα