26.6 C
Athens
Saturday, July 27, 2024
More

    Ποιος χαρακτήρισε τον Μακρόν αλαζόνα και απελπισμένο;

    Η απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αφού το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού κέρδισε υπερδιπλάσιες ψήφους από την κεντρώα συμμαχία του, δεν έμεινε χωρίς αντιδράσεις.

    Ορισμένοι από τους επικριτές του Μακρόν αλλά και πολιτικοί σχολιαστές δεν εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από την απόφαση και τη στρατηγική του Μακρόν, κάποιοι μάλιστα δε δίστασαν να τον χαρακτηρίσουν αλαζόνα και πρόθυμο να ρισκάρει με το μέλλον της χώρας.

    Η αριστερή εφημερίδα Liberation περιέγραψε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ως «ακραίο στοίχημα», ενώ η κεντροδεξιά Le Figaro έγραψε έναν σύντομο τίτλο τη Δευτέρα: «Le choc» («σοκ»). Συνέχισε με ένα κύριο άρθρο στο οποίο ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Alexis Brézet δήλωσε ότι «ο σεισμός ήταν αναμενόμενος, ο μετασεισμός φαινόταν αδιανόητος».

    «Ο Brézet προειδοποίησε ότι ο Μακρόν «παίρνει το ρίσκο να εμπιστευτεί τα ηνία της εξουσίας… στο κόμμα του οποίου την πρόοδο είχε υποσχεθεί να ανακόψει! Αυτή η πρωτοφανής απόφαση είναι, για τη χώρα, ένα άλμα στο άγνωστο, οι συνέπειες του οποίου είναι ανυπολόγιστες». Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι ο Μακρόν αποφάσισε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές επειδή είχε ταπεινωθεί προσωπικά από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, λέγοντας ότι ως εκ τούτου «ο Μακρόν αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα»!.

    Ο Jérôme Fenoglio, διευθυντής σύνταξης της δημοφιλούς εφημερίδας Le Monde, ήταν επίσης επικριτικός απέναντι στην κίνηση, περιγράφοντας τους Γάλλους πολίτες ως «το διακύβευμα» στο «ριψοκίνδυνο στοίχημα ενός απελπισμένου προέδρου».

    «Το πρόβλημα, πάνω απ’ όλα, είναι ότι ο παίκτης [Μακρόν] έχει χάσει το προβάδισμά του. Αυτό συνέβη πολύ πριν από την ταπείνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, στις οποίες το κόμμα Αναγέννηση του Μακρόν πήρε λιγότερες από τις μισές ψήφους από το ακροδεξιό Rassemblement National. Η προεκλογική εκστρατεία απλώς συγκέντρωσε αυτό το μείγμα αλαζονείας και αδεξιότητας, το οποίο αηδιάζει πολλούς ψηφοφόρους έτοιμους να στραφούν σε ψήφο διαμαρτυρίας», έγραψε ο Fenoglio τη Δευτέρα.

    Χαρακτήρισε τις «αρχικές εξηγήσεις του Μεγάρου των Ηλυσίων … για να δικαιολογήσει αυτή τη διάλυση, ένα μείγμα μπλόφας και αυτοπεποίθησης». Στο μεταξύ, άλλοι σχολιαστές και εφημερίδες, όπως η Les Echos, χαρακτήρισαν την κίνηση του Μακρόν ως παιχνίδι πόκερ.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα