Τι ισχύει με το φόρο πολυτελούς διαβίωσης στα αυτοκίνητα; Πως προκύπτει το χαράτσι και ποια αυτοκίνητα απαλλάσσονται από την έξτρα χρέωση. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες.
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να καταβάλλουν το κόστος των τελών κυκλοφορίας με βάση τη χωρητικότητα του κινητήρα (για τα αυτοκίνητα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας πριν την πρώτη Νοεμβρίου του 2010) και με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για όσα μοντέλα έχουν ταξινομηθεί από τα τέλη του 2010 και έπειτα.
Ωστόσο, όπως ισχύει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, το φορολογικό καθεστώς της χώρας μας προβλέπει ένα ακόμη ετήσιο χαράτσι για συγκεκριμένες κατηγορίας αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης. Πρόκειται για το φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης που ισχύει για όλα τα μοντέλα με κυβισμό από 1.929 κ.εκ. και πάνω (έως και 10ετίας), ο οποίος βεβαιώνεται με βάση τις δηλώσεις που υποβάλλονται και εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος κάθε οικονομικού έτους.
Η συγκεκριμένη χρέωση προκύπτει ως εξής: Από 1.929 κυβικά έως και 2.500 κυβικά, επιβάλλεται φόρος 5% πάνω στην ετήσια αντικειμενική δαπάνη (τεκμήριο). Αν το Ι.Χ είναι πάνω από 2.500 κυβικά, ο φόρος αντίστοιχα είναι 13% επί του τεκμηρίου.
Εξαιρούνται από τον φόρο τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα παλαιότητας από 10 έτη και πάνω από το έτος της πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα και τα αναπηρικά αυτοκίνητα που απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.
Σημειώστε, επίσης, πως, για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ως χρόνος πρώτης κυκλοφορίας λαμβάνεται ο χρόνος πρώτης κυκλοφορίας σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με βάση τα παραπάνω, αν ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών εκατοστών είναι έως 5 ετών και το ετήσιο τεκμήριό του βρίσκεται στα 8.800 ευρώ, τότε ο φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης που του αναλογεί ανέρχεται στα 440 ευρώ (αν είναι ηλικίας 5-10 ετών το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στα 308 ευρώ).