Τραπεζίτες της Morgan Stanley και της JPMorgan προσέγγισαν επενδυτές για να προσελκύσουν ενδιαφέρον για το τμήμα παγωτού, της Unilever η οποία περιλαμβάνει μάρκες όπως η Wall’s, η Magnum και η Ben & Jerry’s. Οι συζητήσεις παραμένουν σε προκαταρκτικό στάδιο.

Η επιχείρηση είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία της και θα μπορούσε να αποτιμηθεί μεταξύ 10 και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ σε οποιαδήποτε συμφωνία, είπαν οι πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων. Η Barclays αποτιμά την μονάδα παγωτού σε έως και 17 δισ. ευρώ.

Πέρυσι το τμήμα παρήγαγε έσοδα 7,9 δισ. ευρώ. Η τελική απόφαση για το πώς θα χωριστεί η επιχείρηση δεν είχε ληφθεί, είπε η Unilever , αλλά πρόσθεσε ότι «η διάσπαση είναι η πιο πιθανή οδός διαχωρισμού» και ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Χάιν Σουμάχερ παρουσίασε σχέδια για διάσπαση της επιχείρησης παγωτού και την περικοπή 7.500 θέσεων εργασίας ως μέρος ενός σχεδίου ανάκαμψης.

Είπε μάλιστα, ότι η επιχείρηση παγωτού θα εισαχθεί πιθανότατα στο χρηματιστήριο μέχρι το τέλος του 2025.

Το τμήμα παγωτού με έδρα την Ολλανδία αντιπροσωπεύει περίπου το 16% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου.

Ο Σουμάχερ ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο και έχει εντολή από το διοικητικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου ακτιβιστή επενδυτή Νέλσον Πελτς, να ταρακουνήσει την εταιρεία μετά από χρόνια ανεπαρκούς ανάπτυξης.

Η Ben & Jerry’s έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στη μητρική της εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια λόγω της παρέμβασή της σε πολιτικά ζητήματα.

Για παράδειγμα, η προσπάθειά της να σταματήσει την πώληση παγωτού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη οδήγησε σε μια παρατεταμένη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Unilever και του ανεξάρτητου συμβουλίου της μάρκας.