Μπαράζ ανατιμήσεων εμπορευμάτων διεθνώς με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Πλησιάζουμε στη συμπλήρωση ενός μήνα από την εισβολή στην Ουκρανία και πέρα από τις απώλειες ζωών, την καταστροφή πόλεων και υποδομών, ο απολογισμός των οικονομικών επιπτώσεων διεθνώς είναι βαρύς.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μικροί «παίκτες» σε όρους ΑΕΠ, ωστόσο το γεγονός ότι είναι μεγάλοι παραγωγοί κι εξαγωγείς τροφίμων, ενέργειας και μετάλλων, αλλάζει τα δεδομένα.
Μια πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων του πολέμου από τον ΟΟΣΑ, ρίχνει φως στις εντυπωσιακές αυξήσεις που έχουν σημειωθεί στις διεθνείς τιμές εμπορευμάτων:
- Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν 33% και του άνθρακα 80%
- Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν 85% στην Ευρώπη, 10% στη Βόρεια Αμερική και 20% στον υπόλοιπο κόσμο
- Οι τιμές των μετάλλων ανέβηκαν 11%, κυρίως λόγω των πιέσεων στις τιμές του χαλκού, του χρυσού, του ψευδάργυρου, του σιδήρου, του νικελίου, του αλουμινίου, του παλλαδίου, της πλατίνας
- Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 6% κατά μέσο όρο. Ειδικά το σιτάρι εκτοξεύθηκε 90% και το καλαμπόκι 40%
- Οι τιμές των λιπασμάτων υπολογίζεται ότι είναι 30% υψηλότερες
Στενάζουν τα νοικοκυριά από τις ανατιμήσεις
Τα νοικοκυριά, που βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια είναι αυτά που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, καθώς οι ανατιμήσεις «χτυπάνε» σε ενέργεια και διατροφή, δηλαδή σε πεδία όπου οι δαπάνες είναι ανελαστικές. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα από τις κυβερνήσεις, περιλαμβάνουν επιδοτήσεις, ειδικά τιμολόγια ρεύματος για τους ευάλωτους, μειώσεις έμμεσων φόρων στο ρεύμα, το φυσικό αέριο, τα καύσιμα.