14.3 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Ποια θα είναι η επίδραση του AI στον S&P500;;

    Όσες φορές έχουμε αναφερθεί στο AI, έχουμε πει πως τα επόμενα χρόνια θα προσθέσει κέρδη σε ολόκληρη την αγορά και όχι μόνο στις σχετικές εταιρείες. Τώρα, την ίδια εκτίμηση φαίνεται να κάνει και η ομάδα στρατηγικής μετοχών της Goldman Sachs σχετικά με τις πιθανές αυξήσεις της παραγωγικότητας και των κερδών.

    “Οι επενδυτές μετοχών συζητούν έντονα την επιρροή που μπορεί να έχει η generative τεχνητή νοημοσύνη στη μελλοντική αύξηση των εσόδων και την κερδοφορία των εταιρειών, καθώς και στην αποτίμηση των μετοχών”, έγραψαν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί Ryan Hammond, David Kostin, Ben Snider και η ομάδα τους. “Το αβέβαιο χρονοδιάγραμμα για την ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης σημαίνει ότι οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου πρέπει επίσης να παλέψουν με το κατάλληλο προεξοφλητικό επιτόκιο που πρέπει να εφαρμόσουν στην πιθανή αύξηση των κερδών“.

    Φανταστείτε πως η ομάδα εκτιμάει ότι με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η παραγωγικότητα θα αυξηθεί κατά 1.5 ποσοστιαία μονάδα τα επόμενα 10 χρόνια.

    Αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή του S&P500 της τάξεως του 5.4% σε 20 χρόνια σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για 4.9%. Ως αποτέλεσμα, η αξία του S&P500 θα είναι κατά 9% πιο υψηλά σε σχέση με το που θα βρισκόταν χωρίς την επίδραση του ΑΙ, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ομάδα της Goldman.

    “Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα και η ικανότητα των εταιρειών του S&P 500 να δημιουργήσουν πρόσθετα κέρδη από την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αβέβαιη και επομένως είναι απίθανο να αποτιμηθεί πλήρως από τους επενδυτές βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε ο Hammond.

    Τα διάφορα σενάρια που αφορούν την αύξηση της παραγωγικότητας δίνουν μια άνοδο στην αξία του S&P από +5% έως και +14%.

    Η ομάδα επίσης αναφέρθηκε στη συσχέτισης της κατάστασης με αυτή του dot-com bubble λέγοντας που δεν πρόκειται για μια επανάληψη της ιστορίας, όχι μέχρι τώρα τουλάχιστον.

    Όπως δήλωσε ο Hammond “Στο επίπεδο του δείκτη S&P 500, ούτε το τρέχον επίπεδο του πριμ κινδύνου μετοχών ούτε οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες αύξησης των κερδών ανά μετοχή υποδεικνύουν μια αγορά μετοχών που είναι υπερβολικά αισιόδοξη για τα πιθανά οφέλη από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης”.

    “Ωστόσο, το ιστορικό προηγούμενο από το Dot Com δείχνει τους κινδύνους των υψηλών προσδοκιών. Παρόλο που οι περισσότερες εταιρείες (τεχνολογίας, μέσων ενημέρωσης, τηλεπικοινωνιών) ήταν ακόμη σε θέση να δημιουργήσουν ισχυρή αύξηση των πωλήσεων μεταξύ 2000 και 2002, η αποτυχία να ανταποκριθούν στις υψηλές προβλέψεις των επενδυτών οδήγησε σε απότομη μείωση του P/E κατά 50%+ και σε βουτιά των τιμών“.

    Για αυτό το λόγο, όπως και να έχει, εμείς απλά συνεχίζουμε τη στρατηγική μας και κάθε μήνα επενδύουμε όσα περισσότερα μπορούμε στο VUAA, χωρίς να χρειάζεται να κυνηγάμε την επόμενη μετοχή που θα κάνει το μπαμ.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα