Ποιά σαμποτάζ φοβάται η Δύση μετά το Nordstream
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αγωνίζονται να βρουν τον τρόπο για να προστατεύσουν καλύτερα τις υποθαλάσσιες κρίσιμες υποδομές φοβούμενοι σαμποτάζ μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream.
Η τεράστια κλίμακα και το υποθαλάσσιο βάθος περιουσιακών στοιχείων, όπως οι αγωγοί -ή τα καλώδια δεδομένων που επιτρέπουν τη λειτουργία του Διαδικτύου- εντείνουν την πρόκληση για τις κυβερνήσεις.
Με τα περισσότερα συστήματα να ανήκουν σε ιδιωτικές εταιρείες, το να αποδειχτεί ποια κυβέρνηση μπορεί να έχει χρηματοδοτήσει μια επίθεση είναι ακόμη πιο περίπλοκο.
Η πολεμική ρητορική της Ρωσίας και τα βήματα για τον περιορισμό του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες ότι η Μόσχα μπορεί να στοχεύσει ζωτικής σημασίας υποθαλάσσιες υποδομές όπως οι αγωγοί από τη Νορβηγία που παρέχουν περισσότερο από το ένα πέμπτο του φυσικού αερίου της ηπείρου ή μερικά από τα 400 υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων που μεταφέρουν περίπου το 98% της διεθνούς κίνησης δεδομένων ίντερνετ και τηλεφώνου σε όλο τον κόσμο.
Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η Ρωσία έχει τόσο τις στρατιωτικές δυνατότητες όσο και τις πληροφορίες για τις συντεταγμένες των υποθαλάσσιων καλωδιών και των υποδομών. Επίσης, ρωσικά στρατιωτικά πλοία έχουν εντοπισεί ανά περιόδους κοντά σε καλώδια ή αγωγούς.
Οι σύμμαχοι της βορειοατλαντικής συμφωνίας έσπευσαν να αναπτύξουν στρατιωτικά σκάφη και αεροπλάνα για την παρακολούθηση της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας προκειμένου να αποτραπεί μια νέα τέτοια επίθεση.
Η Νορβηγία έχει εντείνει τις περιπολίες στις ενεργειακές της εγκαταστάσεις μετά τον εντοπισμό ενός ασυνήθιστα μεγάλου αριθμού drones, ενώ το ιταλικό ναυτικό ενισχύει την προστασία των στρατηγικών διαμεσογειακών αγωγών.
Ωστόσο, η υπηρεσία ασφαλείας της Νορβηγίας δεν διαθέτει εργαλεία για να αποτρέψει τις δολιοφθορές εναντίον των ενεργειακών εγκαταστάσεων της χώρας, την ώρα που οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί.