Η χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών στις ΗΠΑ θα παράσχει κάποια οικονομική ανακούφιση σε προβληματικές αναπτυσσόμενες οικονομίες και θα δώσει ώθηση σε πιο σταθερές αναδυόμενες οικονομίες.
Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια μέχρι τα μέσα του 2024, αν και μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία.
Τα χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ δεν θα έλυναν, αλλά θα βοηθούσαν, τα προβλήματα των οικονομιών χαμηλού και κατώτερου μεσαίου εισοδήματος όπως η Αίγυπτος, το Πακιστάν και η Τυνησία. Αλλά οι οικονομίες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος όπως η Βραζιλία και το Μεξικό θα δουν μεγαλύτερες εισροές ιδιωτικών κεφαλαίων, κάτι που θα τους δώσει μεγαλύτερο περιθώριο στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης μέσω περικοπών επιτοκίων.
Έχοντας αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από άλλα μέρη του κόσμου, οι οικονομίες της Λατινικής Αμερικής όπως η Κολομβία και η Χιλή θα επωφεληθούν σημαντικά από τα χαμηλότερα εγχώρια επιτόκια. Οι δημοσιονομικά πιεσμένες οικονομίες της υποσαχάριας Αφρικής και της Νότιας Ασίας θα επωφεληθούν λιγότερο από τα χαμηλότερα επιτόκια των ΗΠΑ, καθώς βασίζονται περισσότερο σε χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους από τον επίσημο τομέα.
Η ικανότητά τους να προσελκύουν μεγαλύτερες εισροές ιδιωτικών κεφαλαίων θα παραμείνει σε πολλές περιπτώσεις πολύ περιορισμένη στο πλαίσιο των αδύναμων θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών. Αυτό θα ισχύσει και για χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωση χρέους, όπως η Γκάνα, η Σρι Λάνκα και η Ζάμπια.
Οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν τους τεχνολογικούς περιορισμούς στην Κίνα, προς όφελος της Ινδίας, της Μαλαισίας, του Βιετνάμ και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίες επιδιώκουν να προσελκύσουν επενδύσεις.