Να κλείσει την συζήτηση για περαιτέρω μέτρα επιχείρησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λίγη ώρα μετά την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
«Οτιδήποτε αποφασιστεί θα ανακοινωθεί από τα αρμόδια χείλη με βάση και τις εισηγήσεις της Επιτροπής που θα έχει αξιολογήσει ότι μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά στην προσπάθεια που κάνουμε να αναχαιτίσουμε τον ιό το επόμενο διάστημα», βάζοντας φρένο στις τοποθετήσεις υπουργών για lockdown των ανεμβολίαστων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει ανάλογες συζητήσεις και δεν έχουν εξεταστεί παρόμοιες πρωτοβουλίες, ωστόσο, όπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές «δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».
Η επιτάχυνση των εμβολιασμών
Αυτό που θεωρείται ως το πλέον κρίσιμο στοίχημα είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών τόσο της πρώτης όσο και της τρίτης δόσης. «Συζητάμε μόνο σημειακές αλλαγές και οτιδήποτε μπορεί να ενθαρρύνει την εμβολιαστική κάλυψη και την ασφάλεια των πολιτών, όταν θα είναι εμβολιασμένοι, απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου, προσδιορίζοντας και την κρίσιμη συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες. Αυτό είναι η προστασία των πολιτών άνω των 65 ετών με την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης. Την Πέμπτη έχει προσδιοριστεί να γίνει σύσκεψη για αυτό το θέμα και να παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Εδώ όμως, στο ενδεχόμενο να τεθεί «ημερομηνία λήξης» στο πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλους τους πολίτες, αναμένεται η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και αναλόγως θα πράξει και η ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό που αποκλείει σε όλους τους τόνους το Μέγαρο Μαξίμου είναι η υποχρεωτικότητα είτε σε νέες κατηγορίες επαγγελμάτων ή σε ηλικιακές ομάδες. «Η υποχρεωτικότητα δεν είναι στις επιλογές μας», τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού και σημειώνουν ότι «συνεχίζουμε με τη φιλοσοφία των μέτρων που έχουμε ανακοινώσει».
Πιθανό το κυλιόμενο ωράριο στο Δημόσιο
Το μόνο νέο μέτρο, προς το παρόν, που είναι πολύ πιθανό να επαναφέρει άμεσα η κυβέρνηση είναι το κυλιόμενο ωράριο στη Δημόσιο. Οι υπάλληλοι να έχουν τρεις διαφορετικές ώρες προσέλευσης στην εργασία τους -08:00, 09:00 και 10:00- με βασικό στόχο την αποσυμφόρηση της κίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς.