27.5 C
Athens
Sunday, September 8, 2024
More

    Ποια είναι η νέα “Καζαμπλάνκα” των Ρώσων που τους πέφτει βαρύς ο Πούτιν

    Οι Ρώσοι που θέλουν να ξεφύγουν από τον Πούτιν έπρεπε να βρουν ένα καταφύγιο πρόσφορο να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

    Το Βελιγράδι μετατράπηκε σε καταφύγιο για τους Ρώσους πολίτες μετά την έναρξη του πολέμου, αλλά τώρα καταφεύγουν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι και έτσι αυξάνουν τη ζήτηση για ακίνητα και χώρους εργασίας. 

    Καθισμένη πίσω από ένα μεγάλο μαύρο ξύλινο γραφείο δίπλα σε στοίβες χαρτιών, η δικηγόρος του Βελιγραδίου Τιάνα Βούγιοβιτς λέει ότι έχει αμέτρητες συναντήσεις με πιθανούς νέους πελάτες στο ημερολόγιό της για την επόμενη μέρα. Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς είναι Ρώσοι.  

    Μαρτυρία 36χρονου ο οποίος ειδικεύεται στη μετανάστευση, βοηθά τους ανθρώπους με τη σωστή γραφειοκρατία και παράλληλα τους συνδέει με τους κτηματομεσίτες, σε μια πόλη που έχει μετατραπεί αθόρυβα, σε ένα φιλόξενο καταφύγιο για χιλιάδες Ρώσους από την εισβολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία πριν από οκτώ μήνες.

    Οι εγγραφές για νέες επιχειρήσεις είναι περισσότερες από 2.000 και μάλιστα είναι ξεκάθαρο της ώθησης ανόδου στην αγορά ακινήτων. Αυτό γιατί προσπαθούν να συμβιβαστούν μακροπρόθεσμα στον απόηχο της στρατιωτικής επιστράτευσης πολιτών του Πούτιν τον Σεπτέμβριο.

    Άλλωστε οι μαρτυρίες δικηγόρων ήταν οι εξής: «Στην αρχή του πολέμου, όλοι οι πελάτες ζητούσαν απλά να νοικιάσουν ένα μέρος»,  «Τους τελευταίους μήνες, είχαμε πολλά αιτήματα από αυτούς για να αγοράσουν και όχι μόνο, μα και να αποκτήσουν άδεια παραμονής, για να ζήσουν».

    Οι ηγέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  έχουν προειδοποιήσει τον Πρόεδρο Βούτσις, ότι η χώρα του πρέπει να αποφασίσει σε ποια πλευρά βρίσκεται καθώς αντιστέκεται στις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Αλλά η φλέβα του φιλορωσικού —αν όχι υπέρ του Πούτιν— είναι βαθιά στο Βελιγράδι.

    «Το Βελιγράδι ήταν σαν την Καζαμπλάνκα τις τελευταίες εβδομάδες», είπε ο Βούτσιτς στις 17 Οκτωβρίου σε μια ομιλία του στην υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας της Σερβίας, παρομοιάζοντας την πόλη που απεικονίζεται στην ταινία του 1942 ως ένα μέρος γεμάτο κατασκόπους και πρόσφυγες πολέμου. 

     Η Σερβία, ωστόσο, επιτρέπει στους Ρώσους να εισέλθουν στη χώρα χωρίς βίζα για αρχικές 30 ημέρες και η εθνική της αεροπορική εταιρεία έχει διατηρήσει δρομολόγια προς τη Μόσχα και τρεις άλλες ρωσικές πόλεις.

    Η παρουσία των Ρώσων στο Βελιγράδι, μια πόλη περίπου 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Ένα ορόσημο είναι το αρ νουβό Hotel Moskva , ενώ το πολιτιστικό κέντρο Ruski Dom, ή Russia House, βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δρόμο. Ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom PJSC χορηγεί  τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου, την πιο επιτυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας.

    Αυτοί οι δεσμοί έχουν μακρά ιστορία. Η Σερβία αναβίωσε τη σχέση της με την Ορθόδοξη Ρωσία τη δεκαετία του 1990 κατά τη διάρκεια της αιματηρής διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, όταν τμήματα της ομοσπονδίας κέρδισαν την ανεξαρτησία με τη Δυτική υποστήριξη. Οι προσπάθειες του ισχυρού άνδρα Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να το αμφισβητήσει στο πεδίο της μάχης προκάλεσαν κυρώσεις και απομόνωση. Οι Σέρβοι κοίταξαν ανατολικά για υποστήριξη, κερδίζοντας τη ρωσική υποστήριξη κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999 για να τερματιστεί η σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα