20.1 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Πληθωρισμός vs Στασιμοπληθωρισμός: Έχει διαφορά για εμάς;

    Για τον πληθωρισμό, έχουμε ακούσει. Τι είναι όμως ο στασιμοπληθωρισμός και τι πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές γι’ αυτόν; Πάμε να δούμε ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ του πληθωρισμού με τον στασιμοπληθωρισμό καθώς και του αποπληθωρισμού και του υπερπληθωρισμού.

    Διαφορές μεταξύ πληθωρισμού και στασιμοπληθωρισμού

    Οι διαφορές μεταξύ πληθωρισμού και στασιμοπληθωρισμού είναι λεπτές αλλά σημαντικές. Πληθωρισμός είναι η γενική αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών σε μια οικονομία με την πάροδο του χρόνου. Ο χαμηλός και σταθερός πληθωρισμός έχει ιστορικά συνδεθεί με χαμηλή ανεργία, υγιή επιτόκια και ένα μικτό περιβάλλον για επενδυτικούς τίτλους.

    Ο στασιμοπληθωρισμός είναι μια περίοδος υψηλού πληθωρισμού, υψηλής ανεργίας και στάσιμης οικονομίας. Το επενδυτικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια του στασιμοπληθωρισμού είναι ιστορικά αρνητικό, καθώς το υψηλότερο κόστος σε συνδυασμό με χαμηλότερες πωλήσεις μεταφράζονται γενικά σε χαμηλότερα κέρδη ανά μετοχή για τις εταιρείες.

    Βασικά στοιχεία πληθωρισμού

    Ο πληθωρισμός είναι κάτι περισσότερο από μια απλή αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών. Για να κατανοήσουμε τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ορισμένες από τις αιτίες του, ποιους επηρεάζει και πόσο διαρκεί.

    Αιτίες του πληθωρισμού: Η γενική αιτία του πληθωρισμού είναι ότι η ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών υπερβαίνει την προσφορά. Ο πληθωρισμός θα εμφανιστεί επίσης όταν η προσφορά χρήματος αυξάνεται ταχύτερα από το ΑΕΠ. Πρόσφατες αιτίες ήταν ένας συνδυασμός διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού και υψηλότερης καταναλωτικής ζήτησης μετά την πανδημία του Covid-19. Η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 αύξησε τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

    Ποιους επηρεάζει ο πληθωρισμός: Αυτοί που επηρεάζονται πιο αρνητικά από τον πληθωρισμό είναι άτομα όπως οι συνταξιούχοι που ζουν με σταθερό εισόδημα, οι επενδυτές που κατέχουν μακροπρόθεσμα ομόλογα, οι κάτοχοι ενυπόθηκων δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και τα άτομα με υπόλοιπα πιστωτικών γραμμών. Επιπλέον, οι αγορές μετοχών τείνουν να γίνονται νευρικές όταν αυξάνεται ο πληθωρισμός, θέτοντας σε κίνδυνο τους επενδυτές.

    Πόσο διαρκεί ο πληθωρισμός: Ο πληθωρισμός, σε κάποιο βαθμό, είναι σχεδόν πανταχού παρόν φαινόμενο στις περισσότερες παγκόσμιες οικονομίες. Όσον αφορά τα πιο ακραία γεγονότα στις ΗΠΑ, ο Μεγάλος Πληθωρισμός διήρκεσε από το 1965 έως το 1982.

    2 τύποι πληθωρισμού

    Οι δύο βασικοί τύποι πληθωρισμού είναι οι εξής: Ο πληθωρισμός κόστους και ο πληθωρισμός ζήτησης.

    Πληθωρισμός ζήτησης: εμφανίζεται όταν η συνολική ζήτηση για αγαθά ή υπηρεσίες αυξάνεται, αλλά η προσφορά παραμένει η ίδια, με αποτέλεσμα οι τιμές να “τραβιούνται προς τα πάνω”.

    Πληθωρισμός κόστους: συμβαίνει όταν υπάρχει αύξηση του κόστους παραγωγής και οι παραγωγικές επιχειρήσεις ανταποκρίνονται με αύξηση των τιμών που χρεώνουν στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να “σπρώχνουν” τις τιμές προς τα πάνω.

    Κίνδυνοι πληθωρισμού

    Οι κίνδυνοι ή οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού είναι:

    Μείωση της αγοραστικής δύναμης: Ο πληθωρισμός προκαλεί μείωση της πραγματικής αξίας του χρήματος με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι η αγορά του ίδιου προϊόντος ή υπηρεσίας κοστίζει όλο και περισσότερο.

    Υψηλότερα επιτόκια: Για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνήθως αυξάνει τα επιτόκια, γεγονός που γενικά μεταφράζεται σε υψηλότερα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια και τα χρέη με κυμαινόμενο επιτόκιο, όπως οι πιστωτικές κάρτες.

    Πτώση των τιμών των ομολόγων: Τα επιτόκια και οι τιμές των ομολόγων έχουν γενικά αντίστροφη σχέση, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές των υφιστάμενων ομολόγων μειώνονται καθώς αυξάνονται τα επιτόκια.

    Περισσότερος πληθωρισμός: Εάν δεν περιοριστεί, ο πληθωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες δαπάνες από τους καταναλωτές και περισσότερες επενδύσεις από τις επιχειρήσεις τώρα, αντί να περιμένουν μεγαλύτερες τιμές αργότερα.

    Βασικά στοιχεία στασιμοπληθωρισμού

    Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ένας όρος που περιγράφει την ταυτόχρονη εμφάνιση στασιμότητας και πληθωρισμού σε μια οικονομία. Οι συνθήκες που συνήθως υπάρχουν σε μια οικονομία που βιώνει στασιμοπληθωρισμό περιλαμβάνουν την αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών, την αύξηση των επιτοκίων, τη σχετικά υψηλή ανεργία και την αργή έως μηδενική οικονομική ανάπτυξη.

    Αιτίες του στασιμοπληθωρισμού: Ο αυξανόμενος πληθωρισμός συνοδεύεται συχνά από πιο επιθετική νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (αύξηση των επιτοκίων), η οποία τείνει να επιβραδύνει ή να “στασιάζει” την οικονομία.

    Ποιον επηρεάζει ο στασιμοπληθωρισμός: Σε περιόδους στασιμοπληθωρισμού, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να χάσουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά τους, καθώς και χαμηλότεροι μισθοί, γεγονός που μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Οι επιχειρήσεις μπορεί να υποφέρουν από υψηλότερες τιμές εισροών και χαμηλότερες πωλήσεις, οι οποίες μπορεί επίσης να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους και να οδηγήσουν τις τιμές των μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα, επηρεάζοντας τους επενδυτές.

    Πόσο διαρκεί ο στασιμοπληθωρισμός: Η διάρκεια του στασιμοπληθωρισμού μετριέται συνηθέστερα σε μήνες (ένα ή δύο τρίμηνα) παρά σε χρόνια. Σε ένα ακραίο παράδειγμα, ο στασιμοπληθωρισμός ήταν παρών σε πολλές οικονομίες από το 1973 έως το 1982.

    2 Κύριες αιτίες του στασιμοπληθωρισμού

    Οι δύο κύριες αιτίες του στασιμοπληθωρισμού είναι:

    Οι διαταραχές της προσφοράς

    · Δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές

    Για παράδειγμα, η χαμηλή προσφορά εμπορευμάτων ή προϊόντων, σε συνδυασμό με μια πολιτική αύξησης των επιτοκίων της Fed, μπορεί να προκαλέσει πληθωρισμό και επιβράδυνση της οικονομίας ταυτόχρονα, που αποτελούν κλασικά σημάδια στασιμοπληθωρισμού.

    Κίνδυνοι του στασιμοπληθωρισμού

    Οι κίνδυνοι ή οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού είναι οι εξής

    Μείωση της αγοραστικής δύναμης: Η παρουσία πληθωρισμού κατά τη διάρκεια του στασιμοπληθωρισμού μειώνει την πραγματική αξία του χρήματος που προκύπτει από το υψηλότερο κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών.

    Αύξηση των επιτοκίων: Δεδομένου ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνήθως καταπολεμά τον πληθωρισμό σε περιόδους στασιμοπληθωρισμού, το κάνει με υψηλότερα επιτόκια. Τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τους καταναλωτές με υπόλοιπα χρέους, πιέζοντας περαιτέρω την οικονομία.

    Χαμηλότερα εταιρικά κέρδη: Ο συνδυασμός υψηλότερων τιμών πρώτων υλών και χαμηλότερων πωλήσεων μειώνει τα εταιρικά κέρδη, γεγονός που μπορεί επίσης να πλήξει τις τιμές των μετοχών.

    Υψηλότερη ανεργία: Για να προστατεύσουν το τελικό αποτέλεσμα των κερδών, οι επιχειρήσεις μπορεί να μειώσουν το κόστος εργασίας με απολύσεις εργαζομένων.

    Αποπληθωρισμός vs υπερπληθωρισμό

    Υπάρχουν πολλαπλοί “πληθωρισμοί” στην οικονομική ορολογία, όπως ο πληθωρισμός, ο αποπληθωρισμός, ο στασιμοπληθωρισμός και ο υπερπληθωρισμός.

    Πληθωρισμός: Η γενική αύξηση του κόστους των αγαθών και των υπηρεσιών με την πάροδο του χρόνου. Ο πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη. Μπορεί να συνοδεύεται από αύξηση των επιτοκίων, εάν οι κεντρικές τράπεζες θέλουν να επιβραδύνουν την οικονομία.

    Αποπληθωρισμός: Το αντίθετο του πληθωρισμού, ο αποπληθωρισμός είναι η γενική μείωση του κόστους των αγαθών και των υπηρεσιών με την πάροδο του χρόνου, που συνήθως προκαλείται από τη μείωση της προσφοράς χρήματος ή της διαθεσιμότητας πιστώσεων.

    Στασιμοπληθωρισμός: Εμφανίζεται όταν μια στάσιμη οικονομία συνδυάζεται με ένα πληθωριστικό περιβάλλον. Ο στασιμοπληθωρισμός συνοδεύεται συνήθως από αύξηση του κόστους των αγαθών και των υπηρεσιών, αύξηση των επιτοκίων και υψηλότερη ανεργία.

    Υπερπληθωρισμός: Ένα ακραίο περιβάλλον πληθωρισμού, ο υπερπληθωρισμός μπορεί να συνοδεύεται από εκτίναξη των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών και υπερβολική υποτίμηση του νομίσματος.

    Pointmedia.gr

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα