Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς μετά από τις παρεμβάσεις του, το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων σε ότι αφορά το θέμα της μετανάστευσης είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική εκδοχή. Στο πλαίσιο αυτό:
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016».
Οι ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι «δεν θα δεχθούν καμία προσπάθεια από τρίτες χώρες να εργαλειοποιήσουν μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς» και «καταδικάζουν όλες τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ», στις οποίες θα απαντήσουν αναλόγως.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή «να προτείνει κάθε αναγκαία αλλαγή στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ και συγκεκριμένα μέτρα που θα υποστηρίζονται από κατάλληλη χρηματοδοτική στήριξη για να διασφαλιστεί μια άμεση και κατάλληλη απάντηση συμβατή το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων».
Επισημαίνεται, επίσης, ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να αντικρούει την εν εξελίξει υβριδική επίθεση που ξεκίνησε από το καθεστώς της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης επιπλέον περιοριστικών μέτρων εναντίον προσώπων και νομικών οντοτήτων, με τρόπο σταδιακό και επειγόντως».
Υπενθυμίζεται η ανάγκη να διασφαλιστούν οι επιστροφές μεταναστών και η πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής και υπογραμμίζεται ότι «η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να διασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων».
Τέλος, οι «27» υπογραμμίζουν ότι «θα πρέπει να διατηρηθούν οι προσπάθειες για να μειωθούν οι δευτερογενείς μετακινήσεις και για να διασφαλιστεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ της ευθύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών».
Ο πρωθυπουργός επίσης ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για την έκταση των χρηματοδοτικών παρεμβάσεων και αν μπορεί η Κομισιόν να χρηματοδοτεί για παράδειγμα ένα φράκτη ή μία δομή.
«Η Ελλάδα προς το παρόν χρηματοδοτεί το φράκτη στον Έβρο με εθνικούς πόρους. Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και αποτελεσματικοί δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοιου είδους παρεμβάσεις να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Aυτή ήταν ξεκάθαρα η δική μας θέση όπως και κρατών μελών που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.»