Η Ρωσία απαγόρευσε προσωρινά τις εξαγωγές του diesel σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις εγχώριες προμήθειες, προσθέτοντας πίεση στις ήδη σφιχτές παγκόσμιες αγορές καυσίμων.
“Οι προσωρινοί περιορισμοί θα βοηθήσουν στον κορεσμό της αγοράς καυσίμων, που με τη σειρά του θα μειώσει τις τιμές για τους καταναλωτές” στη Ρωσία, ανέφερε το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στην ιστοσελίδα του. Η απαγόρευση, η οποία ισχύει και για τη βενζίνη, τίθεται σε ισχύ στις 21 Σεπτεμβρίου και δεν έχει τελική ημερομηνία, σύμφωνα με το κυβερνητικό διάταγμα, που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν.
Εξαιρέσεις γίνονται για μικρές προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων σε ορισμένους εταίρους της εμπορικής συμμαχίας, καθώς και της ανθρωπιστικής βοήθειας και της διαμετακόμισης, αναφέρει το διάταγμα.
Οι τιμές στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν με την απειλή ότι το μέτρο θα επιδεινώσει τις παγκόσμιες ελλείψεις. Τα διυλιστήρια πετρελαίου στον κόσμο αγωνίζονται να παράγουν αρκετό καύσιμο εν μέσω περιορισμένων προμηθειών αργού από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, τους μεγαλύτερους παραγωγούς εντός του OPEC+ και των συμμάχων του.
Στη βορειοδυτική Ευρώπη, το ασφάλιστρο των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του diesel έναντι του αργού πετρελαίου — γνωστό ως ICE Gasoil crack — σκαρφάλωσε απότομα, ξεπερνώντας τα 35 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τα στοιχεία για την εύλογη αξία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του diesel για παράδοση τον Οκτώβριο αυξήθηκαν επίσης πιο ακριβά σε σχέση με τα βαρέλια για άφιξη τον επόμενο μήνα. Η ανοδική δομή, γνωστή ως backwardation, ξεπέρασε τα 35 δολάρια ανά τόνο.
Αύξηση των τιμών στο εσωτερικό
Τις πρώτες 13 ημέρες του Σεπτεμβρίου, η Ρωσία εξήγαγε κατά μέσο όρο περίπου 63.000 τόνους diesel ανά ημέρα και λίγο πάνω από 8.000 τόνους βενζίνης ανά ημέρα, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι ημερήσιες εξαγωγές diesel μειώθηκαν κατά 31% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των πρώτων 30 ημερών του Αυγούστου, καθώς τα διυλιστήρια υποβάλλονται σε εποχιακή συντήρηση και οι παραγωγοί ανακατευθύνουν περισσότερα καύσιμα στην εγχώρια αγορά μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει τις τιμές.
Η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει ξοδέψει εβδομάδες σε συνομιλίες με τους παραγωγούς πετρελαίου για να αποφασίσει μέτρα για τη συγκράτηση της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι και οι εταιρείες είχαν συμφωνήσει για το πώς θα ενεργήσουν στο μέλλον, αλλά οι διαμάχες συνεχίστηκαν.