Γενικά τώρα τελευταία, έχει επικρατήσει η άποψη ότι σε μερικά χρόνια το πετρέλαιο δε θα το χρειαζόμαστε, κυρίως λόγω των προσπαθειών για την αναχαίτιση της “κλιματικής αλλαγής” που προκαλείται από τις ανθρώπινες εκπομπές CO2.
Βέβαια, κάποιοι αναλυτές έχουν αντίθετη άποψη. Μάλιστα, θεωρούν πως κάτι τέτοιο όχι απλά δε πρόκειται να συμβεί, αλλά θα έχει και τεράστιες επιπτώσεις. Και ενώ εμείς κοιτάμε αν θα φτάσει το πετρέλαιο στα 100$ το βαρέλι, αυτοί προβλέπουν για ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις τα επόμενα 3–5 χρόνια.
Γιατί να συμβεί αυτό;
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας:
“Η Κίνα, η Ινδία και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας μαζί αναμένεται να αντιπροσωπεύουν τρεις στους τέσσερις τόνους άνθρακα που καταναλώνονται παγκοσμίως το 2023”.
Αυτό το συμπέρασμα είναι προφανές- οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν πρόκειται να σταυρωθούν στη χάρη της βιωσιμότητας. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια συμφωνιών, δραματικών προβλέψεων, σχεδίων και γιγαντιαίων αλλαγών στην πολιτική των ανεπτυγμένων χωρών, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν αγκαλιάσει τη φθηνή ενέργεια για χάρη της ανάπτυξης τους.
Καθώς το πετρέλαιο είναι μια “λιγότερο χειρότερη” πηγή CO2 από τον βρώμικο άνθρακα, το πετρέλαιο δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει μια “ορφανή” πηγή ενέργειας, δηλαδή να μην τη χρησιμοποιεί κανείς. Καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες αναπτύσσονται (και θα αναπτυχθούν με δραματικό ρυθμό), θα αυξάνεται και η ανάγκη τους για ενέργεια. Με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυτών των χωρών να είναι μόνο ένα κλάσμα των δυνατοτήτων τους, οι ενεργειακές τους ανάγκες είναι επίσης μόνο ένα κλάσμα αυτών που θα είναι, και οι ανάγκες αυτές θα αυξάνονται παράλληλα με τις οικονομίες τους. Ευτυχώς γι’ αυτές — και δυστυχώς για τα σχέδια για το “Net Zero” — δεν υπάρχει έλλειψη άνθρακα και πιθανότατα δεν θα υπάρξει ποτέ, καθώς έχει ήδη βρεθεί αρκετός για μισή χιλιετία.
Αυτό σημαίνει, τουλάχιστον, business as usual για το πετρέλαιο και αυτό θα μπορούσε να το στείλει στα 300$ το βαρέλι. Ναι και όμως, για κάποιους φαίνεται πως τα 100$ το βαρέλι φαντάζουν λίγα.
Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα ήταν πιθανό να δούμε μια τέτοια τιμή στο πετρέλαιο, αφού μόνο η σκέψη μιας τέτοιας τιμής μας φέρνει στο μυαλό το πόσο ακριβή θα είναι η βενζίνη. Σκεφτείτε απλά ότι μιλάμε για περισσότερο από 3 φορές τη σημερινή τιμή.
Είναι μια πιθανή πρόβλεψη
Βέβαια, πολλοί υποστηρίζουν πως τα 300$ ανά βαρέλι, δεν αποτελούν απλά μια άγρια πρόβλεψη που προκύπτει από τη φαντασία τους, αλλά είναι αποτέλεσμα ανάλυσης. Μιας και αρκετοί είναι οι αναλυτές που το υποστηρίζουν.
Σύμφωνα με το παραπάνω διάγραμμα, μπορούμε να δούμε ότι για μια περίοδο έξι ετών (2008–2014), με μέσο όρο τετραετίας, το πετρέλαιο ήταν στα 100$ το βαρέλι ή πάνω από αυτά.
Όταν όμως προσαρμόσουμε τον πληθωρισμό για τα τελευταία χρόνια, έχουμε το εξής αποτέλεσμα:
Ο αριθμός των 300 δολαρίων το βαρέλι προκύπτει από το υψηλό του 2008 και την προσθήκη του μέσου ενεργειακού πληθωρισμού των ΗΠΑ τα τελευταία 60 χρόνια. Αν προσθέσουμε και τις προβλέψεις για το πληθωρισμό των επόμενων ετών, το χρονικό πλαίσιο για τα 300$ είναι τα επόμενα 3 με 5 χρόνια.