17.1 C
Athens
Friday, November 1, 2024
More

    Πέθανε ο “μύθος” της κλασικής κιθάρας, Όσκαρ Γκίλια

    Ο Όσκαρ Γκίλια (Oscar Ghiglia), μία από τις πιο εμβληματικές και σημαντικές φυσιογνωμίες στον χώρο της κλασικής κιθάρας, απεβίωσε στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 85 ετών. Ο Ιταλός καθηγητής και σολίστας, που πέρασε τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του στην Ελλάδα, άφησε το στίγμα του σε γενιές μουσικών σε όλο τον κόσμο.

    «Ο Όσκαρ ήταν μυθική φυσιογνωμία για το χώρο της κλασικής κιθάρας διεθνώς και κατά τη γνώμη μου έχει επηρεάσει τη σύγχρονη ιστορία της. Έχει δώσει τουλάχιστον ένα μάθημα σε ένα τεράστιο αριθμό κιθαριστών σε ολόκληρο τον πλανήτη και έχει επηρεάσει πολύ την εξέλιξη του τρόπου διδασκαλίας του οργάνου», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η καθηγήτρια στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Έλενα Παπανδρέου, μαθήτριά του από τα 17 της χρόνια και από το 2006 σύζυγος του εκλιπόντος.

    Ο Όσκαρ Γκίλια γεννήθηκε σε μια καλλιτεχνική οικογένεια, με πατέρα και παππού που ήταν διάσημοι ζωγράφοι και μητέρα που ήταν καταξιωμένη πιανίστα. Από νωρίς βρέθηκε αντιμέτωπος με το δίλημμα να επιλέξει μεταξύ των πινέλων και των μελωδιών. Αν και αρχικά ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, η μουσική τον κατέλαβε, χάρη στον πατέρα του, ο οποίος του ζήτησε να ποζάρει κρατώντας μια κιθάρα. Αυτή η εμπειρία σημάδεψε την αρχή μιας ζωής αφιερωμένης στη μουσική. Σπούδασε στο Κονσερβατόριο Santa Cecilia της Ρώμης, αλλά η πιο σημαντική έμπνευση και επιρροή του ήρθε από την εκπαίδευσή του κοντά στον Andrés Segovia.

    Συνεισέφερε στη σπουδή της κιθάρας, ιδρύοντας κιθαριστικές σχολές σε σημαντικά μουσικά φεστιβάλ (Aspen στις ΗΠΑ, Les Arcs στη Γαλλία, Gargnano στην Ιταλία). Το 1976 διαδέχτηκε τον Andrés Segovia ως καθηγητής στην Accademia Chigiana της Siena, όπου για πάνω από 40 χρόνια έχει γαλουχήσει ταλαντούχους κιθαριστές, πλάθοντας το μουσικό τους περίγραμμα και την ερμηνεία τους.

    Εκτός από σόλο ρεσιτάλ, έχει παίξει με κάποια από τα σημαντικότερα ονόματα διεθνώς (Victoria de Los Angeles, Jean Pierre Rampal, Salvatore Accardo, Yuri Bashmet, Pinchas Zuckerman, Laszlo Varga, Juilliard String Quartet κ.α.). Τα τελευταία του CD με τη «Stradivarius» είναι αφιερωμένα στα έργα του Ponce και του Bach.

    Από το 2005 ζούσε στην Αθήνα και από το 2010 στη Θεσσαλονίκη. «Είχε ενσωματωθεί στο χώρο των Ελλήνων μουσικών, τον αγαπούσαν όλοι, έχει δώσει τόσα μαθήματα, ενώ τα τελευταία χρόνια που ήταν σχετικά κουρασμένος και άρρωστος, δεν μπορούσε πια να ταξιδέψει και να μετακινηθεί, πρόσφερε υπο τύπου υποτροφίας δωρεάν μαθήματα σε αριστούχους φοιτητές κιθάρας του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ, όπου είμαι καθηγήτρια», αναφέρει η κ. Παπανδρέου, δίνοντας ένα μικρό στίγμα της προσφοράς του.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα