Είναι γεγονός ότι η πανδημία αποτέλεσε επιταχυντή εξελίξεων για την πλειονότητα των κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους της τεχνολογίας και της πληροφορικής η πανδημία αποτέλεσε την αιτία για την ανάδειξη της σημαντικότητάς τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ιεραρχίας τους, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Η εκκίνηση της σύγχρονης “ψηφιακής επανάστασης” στον δημόσιο τομέα έγινε με την ενιαία ηλεκτρονική πύλη του δημοσίου, το gov.gr, η οποία λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2020 και συγκεντρώνει, πλέον, το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται ψηφιακά από το δημόσιο.
Παράλληλα, οι εγχώριες εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν σημαντικό κατάλογο ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας που θα αναβαθμίσουν κρίσιμους τομείς, όπως υγεία, δικαιοσύνη, εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα έργα αυτά, σε συνδυασμό με την πρόθεση του ιδιωτικού τομέα να προχωρήσει στη ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του, κάνοντας χρήση και του προγράμματος του ΕΣΠΑ “Ψηφιακός Μετασχηματισμός”, ύψους 913 εκατ. ευρώ, έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε ένα μπαράζ εξαγορών / συγχωνεύσεων και δημιουργίας ενός υψηλού ανεκτέλεστου.
Παράλληλα, ο κλάδος ενισχύεται και από την “στροφή” των τριών “μεγάλων” των τηλεπικοινωνιών, των COSMOTE, VODAFONE και NOVΑ στα έργα ICT, καθώς προχωρούν σε αρκετές συνεργασίες / κοινοπραξίες με εταιρείες πληροφορικής.
Μονάχα από την ΚτΠ, τα 3 τελευταία χρόνια έχουν προκηρυχθεί 152 διαγωνισμοί, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δις, ενώ το 2023 θα προκηρυχθούν 50 έργα σχεδόν 1 έως 1,2 δις, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες.
Ωστόσο, αρκετά από τα έργα αυτά είναι υψηλού προϋπολογισμού και πολυπλοκότητας, με αποτέλεσμα οι δεσμευτικές προσφορές που κατατίθενται να μην ξεπερνούν τις 1.