21.2 C
Athens
Tuesday, April 23, 2024
More

  Πέντε συναρπαστικές καινοτομίες που έρχονται στα αεροδρόμια – Δείτε ποιες είναι και που ακριβώς υπάρχουν ήδη

  Τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο αυτοματοποιούν τα πάντα, από τα σημεία ελέγχου ασφαλείας έως αυτοοδηγούμενα αναπηρικά καροτσάκια, ακόμη προσφέρουν ρομποτικά μανικιούρ διάρκειας μόλις 10 λεπτών.

  Φανταστείτε ότι είναι το έτος 2030 και κατευθύνεστε προς το αεροδρόμιο για να πάρετε μια πτήση. Στο πεζοδρόμιο, επιβιβάζεστε σε ένα σκούτερ τύπου Segway που θα χρησιμεύσει ως το προσωπικό σας όχημα αεροδρομίου. 

  Σαρώνει δεδομένα από το τηλέφωνό σας για να προσδιορίσει τον αριθμό της πύλης σας και γλιστράει μέσα και έξω από τεράστιες τράπεζες ανελκυστήρων—χωρίς κυλιόμενες σκάλες—για να μετακινηθεί μεταξύ των ορόφων check-in και ασφαλείας.

   Στην πορεία, ένα μηχάνημα σαρώνει το πρόσωπό σας για να επαληθεύσει την ταυτότητά σας και σας κατευθύνει σε μια μεμονωμένη σήραγγα ασφαλείας όπου ελέγχετε μόνοι σας τις αποσκευές σας.

  Τίποτα από αυτά δεν είναι επιστημονική φαντασία. Μέσα σε έξι χρόνια, η αρχιτεκτονική εταιρεία Gensler λέει ότι θα εγκαταστήσει ένα τέτοιο πρωτότυπο σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο της Βόρειας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των παραπάνω χαρακτηριστικών.

  «Τα αεροδρόμια αρχίζουν να στρέφονται προς την αυτονομία», λέει ο Ty Osbaugh, ο οποίος ηγείται του έργου ως ηγέτης του παγκόσμιου τομέα πόλεων της Gensler. Η καινοτομία στο αεροδρόμιο συμβαίνει πιο γρήγορα από ό,τι νομίζουμε, λέει, προβλέποντας εστίαση στην αυτοεξυπηρέτηση σύμφωνα με έναν ήδη κυρίαρχο τρόπο ζωής που προτιμά την ψηφιοποίηση από τις αλληλεπιδράσεις στην πραγματική ζωή.

  Αυτή δεν είναι μια νέα ιδέα. Η χρήση βιομετρικών τεχνολογιών αυξάνεται σταθερά στα αεροδρόμια εδώ και χρόνια και τα σημεία ελέγχου ασφαλείας αυτοεξυπηρέτησης έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούνται σε πειραματικά πιλοτικά προγράμματα (συνήθως για ταξιδιώτες που έχουν ελεγχθεί εκ των προτέρων) σε μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Ντουμπάι και το Τόκιο.

  Μια απόδοση του Terminal One στο διεθνές αεροδρόμιο John F. Kennedy της Νέας Υόρκης (JFK), που έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2026. Πηγή: Gensler

  Υπάρχει επιχειρηματική δικαιολογία για όλα αυτά που ξεπερνά την ευκολία και τον εκσυγχρονισμό. Καθώς οι τερματικοί σταθμοί των αεροδρομίων επιμηκύνονται για να φιλοξενήσουν μεγαλύτερα αεροπλάνα – τα οποία χρειάζονται ευρύτερους χώρους μεταξύ των πυλών για να μπορούν να ελιγμώνται μέσα και έξω από τους χώρους στάθμευσης – οι αεροπορικές εταιρείες έχουν παρατηρήσει ότι οι επιβάτες δυσκολεύονται να φτάσουν έγκαιρα στις πύλες τους, με αποτέλεσμα χαμένες πτήσεις και συνδέσεις.

  Οι τεχνολογικές βελτιώσεις μπορούν να βοηθήσουν τους επιβάτες να φτάσουν έγκαιρα στις πύλες —και να κάνουν γρήγορες συνδέσεις—καθιστώντας τις αεροπορικές εταιρείες πιο ομαλές και αποτελεσματικές. Ο Osbaugh λέει ότι αυτές οι αλλαγές θα γίνουν τελικά συνήθης πρακτική στον κλάδο.

  Η ενημέρωση ενός υπάρχοντος τερματικού αεροδρομίου είναι χρονοβόρα, δαπανηρή εργασία που συχνά κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια – και μερικές φορές δισεκατομμύρια, όπως με τα αεροδρόμια Newark International (EWR) και LaGuardia (LGA) της περιοχής της Νέας Υόρκης, τα οποία έκαναν το ντεμπούτο τους στις εγκαταστάσεις πέρυσι μετά τεράστιες ανακαινίσεις 10 φιγούρων .

  Η αλλαγή συμβαίνει με άνευ προηγουμένου ρυθμό, χάρη στην προθυμία της κυβέρνησης Μπάιντεν να τη χρηματοδοτήσει. Αυτόν τον μήνα διέθεσε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε επιχορηγήσεις σε 100 αεροδρόμια των ΗΠΑ—κάτι που κάνει ετησίως από το 2022. Ωστόσο, ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, όπως οι σήραγγες ασφαλείας αυτοελέγχου που κυκλοφορούν φέτος στο Διεθνές Αεροδρόμιο Harry Reid στο Λας Βέγκας (LAS) μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από πέντε χρόνια για την έρευνα, την ανάπτυξη και τη δοκιμή.

  Ο Osbaugh πιστεύει ότι ο έλεγχος ασφαλείας μπορεί τελικά να γίνει πριν καν φτάσετε στο αεροδρόμιο – σε ένα ειδικά σχεδιασμένο έξυπνο αυτοκίνητο που σας παραλαμβάνει από το σπίτι.

  Αυτό μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. Προς το παρόν, εδώ είναι πέντε καινοτομίες που θα δείτε πριν από το τέλος του έτους.

  Έλεγχος ασφαλείας αυτοεξυπηρέτησης

  Πού έρχεται: Διεθνές Αεροδρόμιο Χάρι Ριντ του Λας Βέγκας (LAS)

  Πώς λειτουργεί: Φανταστείτε να περνάτε από τη διαδικασία ελέγχου ασφαλείας χωρίς να αλληλεπιδράτε με έναν πράκτορα TSA. (Θα παρακολουθείστε σε βίντεο.) Οι ταξιδιώτες που αναχωρούν από το LAS με άδεια TSA PreCheck θα μπορούν σύντομα να το κάνουν . Αν και το πρόγραμμα είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και η TSA επιβεβαίωσαν αποκλειστικά στο Bloomberg ότι ένα πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου.

  Δείτε πώς καταλαβαίνουμε ότι λειτουργεί: Οι ταξιδιώτες θα έχουν πρόσβαση στις λωρίδες αυτοεξυπηρέτησης μέσω των γραμμών TSA PreCheck. Η επαλήθευση ψηφιακής ταυτότητας θα ανοίξει πύλες για πρόσβαση σε αυτές. Στη συνέχεια, οι κινήσεις σας θα παρακολουθούνται εξ αποστάσεως καθώς παρακολουθείστε από κάμερες που διπλασιάζονται ως ανιχνευτές μετάλλων. Όπως σε ένα σούπερ μάρκετ, τοποθετείτε τα αντικείμενά σας – για παράδειγμα την χειραποσκευή και το τηλέφωνό σας – στον μεταφορικό ιμάντα. Εάν εντοπιστεί οτιδήποτε στις τσέπες σας, μια οθόνη βίντεο—η οποία λειτουργεί σχεδόν σαν καθρέφτης—θα σας δείξει πού. Μόλις όλα πάνε καλά, θα δείτε ένα πράσινο μήνυμα και οι αυτοματοποιημένες πόρτες εξόδου θα ανοίξουν και θα σας αφήσουν να βγείτε για να βρείτε την πύλη σας. Εάν απαιτείται περαιτέρω επιθεώρηση, θα εμφανιστεί ένα κόκκινο μήνυμα και θα υποβληθείτε σε πρόσθετο έλεγχο από έναν αξιωματικό της TSA. Οι οδηγίες προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο. ένα κουμπί βοήθειας μπορεί να καλέσει έναν αξιωματικό της TSA εάν χρειάζεται ζωντανή βοήθεια.

  Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες νέες τεχνολογίες, αυτό θα είναι αρχικά προαιρετικό – μια νέα εμπειρία για τους πρώτους χρήστες – αντί να αντικαταστήσει οικεία συστήματα αμέσως. Και παρόλο που μπορεί να μοιάζει σαν κάτι από το μακρινό μέλλον, οι μηχανικοί πίσω από αυτό εργάζονται ήδη σκληρά για μια ακόμη πιο προηγμένη έκδοση .

  Κάντε σάρωση του προσώπου σας για επαλήθευση ταυτότητας σε ορισμένα αεροδρόμια μέσω του Digital ID της Delta. Πηγή: Δέλτα

  Αναγνώριση προσώπου

  Πού είναι ζωντανά: Διεθνές Αεροδρόμιο Hartsfield-Jackson Atlanta (ATL), Detroit Metropolitan Wayne County Airport (DTW), John F. Kennedy International Airport (JFK) και LaGuardia στη Νέα Υόρκη (LGA), Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες (LAX), Dubai Διεθνές Αεροδρόμιο (DXB), Διεθνές Αεροδρόμιο Πρωτεύουσας του Πεκίνου (PEK) και Αεροδρόμιο Φρανκφούρτης (FRA)

  Πού έρχεται στη συνέχεια: Αεροδρόμιο Σιγκαπούρης Changi (SIN)

  Πώς λειτουργεί: Η προσθήκη ετικετών και η παράδοση των παραδοτέων αποσκευών περιορίζεται σε μια απλή σάρωση προσώπου, όπως με την επαλήθευση της ταυτότητάς σας πριν από την ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει πλέον να δείχνετε την ταυτότητά σας και την κάρτα επιβίβασης στους πράκτορες στα γκισέ και μπροστά από τις ουρές ασφαλείας. Αντίθετα, θα χαμογελάτε σε μια μικρή κάμερα σαν να τραβάτε μια φωτογραφία ταυτότητας σε ένα εταιρικό κτίριο γραφείων και το λογισμικό της αεροπορικής εταιρείας θα σαρώσει την εικόνα για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά σας στη βάση δεδομένων της.

  Η American Airlines διαθέτει ένα τέτοιο σύστημα για τους ταξιδιώτες PreCheck στο εθνικό αεροδρόμιο Ronald Reagan Washington (DCA), όπως και η United Airlines στο Chicago O’Hare International Airport (ORD). Το Ντουμπάι και η Φρανκφούρτη συγκαταλέγονται στα διεθνή αεροδρόμια με εκδόσεις αυτής της τεχνολογίας. Το πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου Digital ID της Delta Air Lines επεκτάθηκε πρόσφατα σε JFK, LGA και LAX μετά από έναν επιτυχημένο πιλότο τριών ετών στην Ατλάντα και το Ντιτρόιτ. Για να χρησιμοποιήσετε το σύστημα της Delta, πρέπει να έχετε TSA PreCheck και έναν αριθμό SkyMiles και ο αριθμός διαβατηρίου σας πρέπει να είναι αποθηκευμένος στην εφαρμογή Fly Delta. (Οι επιλέξιμοι ταξιδιώτες θα λάβουν ειδική ειδοποίηση push όταν βρίσκονται σε αεροδρόμιο εξοπλισμένο με την τεχνολογία.)

  Αναμένετε περισσότερα σύντομα: Η Σιγκαπούρη θα επιτρέψει στους ταξιδιώτες που αναχωρούν να χρησιμοποιούν βιομετρικά στοιχεία αντί για φυσικά διαβατήρια για να εκκαθαρίσουν τον έλεγχο των συνόρων το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

  Τα αυτόνομα αναπηρικά αμαξίδια της Whill έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρήση αεροδρομίου. Πηγή: Whill

  Αυτόνομα αναπηρικά αμαξίδια

  Πού είναι ζωντανά : Διεθνές Αεροδρόμιο Kansai (KIX), Διεθνές Αεροδρόμιο Narita (NRT), Savannah/Hilton Head International Airport (SAV), Αεροδρόμιο Haneda (HND) και Διεθνές Αεροδρόμιο Winnipeg Richardson (YWG)

  Πού έρχεται στη συνέχεια: Αεροδρόμιο Ζυρίχης (ZRH)

  Πώς λειτουργεί: Με τα προσβάσιμα ταξίδια να φτάνουν σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών—και την αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες ώθησης αναπηρικών αμαξιδίων στα αεροδρόμια—οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να δημιουργήσουν προσωπικό. Μπείτε στην ελβετική startup DAAV, η οποία έχει σχεδιάσει ένα ελαφρύ, ρομποτικό, ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο ειδικά για χρήση στο αεροδρόμιο. Σαρώστε την κάρτα επιβίβασης του κινητού σας για να το πείτε πού πηγαίνετε ή αφήστε έναν δεύτερο ενήλικα να σας οδηγήσει επιλέγοντας «ακολουθήστε με» σε μια ενσωματωμένη επιφάνεια αφής. Οι λεπτές του αναλογίες το επιτρέπουν να χωράει σε τόσο στενούς χώρους όπως οι γραμμές ασφαλείας. Το πανκατευθυντικό τιμόνι διευκολύνει την πλοήγηση στα πλήθη. Ένας πιλότος αναμένεται να ξεκινήσει στη Ζυρίχη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

  Η ιαπωνική εταιρεία κινητικότητας Whill συνεργάζεται με την Panasonic για την ανάπτυξη αυτόνομων αναπηρικών αμαξιδίων τουλάχιστον από το 2017. Μπορείτε ήδη να βρείτε αυτά τα μοντέλα σε επιλεγμένα αεροδρόμια στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων των Savannah και Haneda.

  Ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο SFO ενόψει των διακοπών των Χριστουγέννων
  Οι επιβάτες κάνουν ουρά για ασφάλεια στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο (SFO). Φωτογράφος: David Paul Morris/Bloomberg

  Προκρατημένες χρονοθυρίδες ασφαλείας

  Πού είναι ζωντανά: Περίπου δύο δωδεκάδες αεροδρόμια της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, όπως το Άμστερνταμ Schipol (AMS), το London Heathrow (LHR), το LAX και η Σιγκαπούρη.

  Πού έρχεται στη συνέχεια: Αεροδρόμιο Βαρκελώνης-Ελ Πρατ (BCN) και Αεροδρόμιο Μάλαγα-Κόστα ντελ Σολ (AGP)

  Πώς λειτουργεί: Ξέρετε το τρυπάνι: Κάντε κράτηση σε εστιατόριο και (θεωρητικά) δεν θα χρειαστεί να περιμένετε στο μπαρ. Το ίδιο ισχύει τώρα για τις γραμμές ασφαλείας των αεροδρομίων, με ορισμένα αεροδρόμια να εισάγουν online κρατήσεις για να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις ουρές στα σημεία ελέγχου. Τα στοιχεία διαφέρουν. Ορισμένα αεροδρόμια σάς επιτρέπουν να κάνετε κράτηση τρεις ημέρες πριν από την πτήση σας, άλλα ανοίγουν κρατήσεις μία εβδομάδα νωρίτερα. Τα περισσότερα προσφέρουν παράθυρα άφιξης που διαρκούν από 20 έως 30 λεπτά, επιτρέποντάς σας λίγο χώρο για κουνά.

  Ο μεγαλύτερος πάροχος αυτής της υπηρεσίας είναι η Clear, η διεθνής εναλλακτική λύση στο PreCheck. προσφέρει δωρεάν προκράτηση στο ευρύ κοινό (όχι μόνο στα μέλη του Clear) μέσω του προγράμματος Reserve σε 20 τοποθεσίες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Η Μπαρτσελόνα και η Μάλαγα θα το προσφέρουν σύντομα. Ορισμένα αεροδρόμια καταβάλλουν τις δικές τους προσπάθειές, όπως το Pearson International Airport (YYZ), το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντένβερ (DEN) και το Heathrow, το οποίο τον Οκτώβριο ξεκίνησε ένα εξάμηνο πιλοτικό για ταξιδιώτες που πετούν έξω από τον τερματικό σταθμό 3.

  Το Schiphol είναι ένα από τα πρώτα τέτοια αεροδρόμια που μετρούν τη ζήτηση για αυτήν την υπηρεσία: Κατέγραψε 500.000 κρατήσεις για έλεγχο ασφαλείας τους πρώτους πέντε μήνες που προσφέρθηκαν, από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2023.

  Ρομποτικά Μίνι Μανικιούρ

  Πού είναι ζωντανά: JFK, Λας Βέγκας (LAS), Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι (MIA), Ντένβερ και Παγκόσμιο Αεροδρόμιο Will Rogers στην Οκλαχόμα Σίτι (OKC)

  Πού έρχεται μετά: Θα ανακοινωθεί

  Πώς λειτουργεί: Εάν έχετε περπατήσει από τοποθεσίες XpresSpa σε αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο και αναρωτηθήκατε ποιος φτάνει σε ένα αεροδρόμιο αρκετά νωρίς για να φτιάξει τα νύχια του, σκεφτείτε ότι αυτά τα καταστήματα είναι πλέον από τους λίγους προμηθευτές ρομποτικών «μινικιούρ» στον κόσμο που χρειάζονται μόλις 10 λεπτά. Οι θεραπείες γίνονται με τη βοήθεια ενός φουτουριστικού μηχανήματος που λειτουργεί με AI που μοιάζει με τρισδιάστατο εκτυπωτή. Ακολουθήστε τις οδηγίες σε μια ενσωματωμένη οθόνη για να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλές δεκάδες χρώματα. θα σας πει πού να τοποθετήσετε τα δάχτυλά σας ώστε να μπορεί να καλύψει τέλεια τα νύχια σας ένα προς ένα.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα