Nα ακυρώσει την έγκρισή της για τη χρήση του διοξειδίου του τιτανίου (Ε171) ως πρόσθετου στα τρόφιμα στις ΗΠΑ καλούν την αρμόδια αρχή FDA πέντε οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών. Οι τελευταίες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο χημικό μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα και τον εγκέφαλο.
Η χρήση του διοξειδίου του τιτανίου σε τρόφιμα, όπου χρησιμοποιείται συνήθως για να κάνει τα χρώματα να φαίνονται πιο φωτεινά, εγκρίθηκε για πρώτη φορά από την FDA το 1966. Έκτοτε, έρευνες έχουν συνδέσει αυτήν τη χημική ένωση με αρνητικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία, και μάλιστα πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση του στα τρόφιμα, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο την έχει κατατάξει στις πιθανώς καρκινογόνες ουσίες.
Στις ΗΠΑ, όμως, τα πράγματα έχουν αλλιώς: όπως αναφέρουν οι πέντε καταναλωτικές οργανώσεις στο αίτημά τους προς τον FDA, η ισχύουσα νομοθεσία δεν υποχρεώνει την αρχή να επαναξιολογεί την ασφάλεια των χημικών ουσιών που έχει προηγουμένως εγκρίνει. Έτσι, αυτό που ζητούν είναι να προβεί αυτοβούλως η FDA σε επανεξέταση της ασφάλειας του διοξειδίου του τιτανίου, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται σε τρόφιμα.Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που αξιολογήθηκε από την FDA η ασφάλεια του διοξειδίου του τιτανίου ως προσθέτου για τρόφιμα ήταν το μακρινό 1973.
Τότε η Αρχή είχε κρίνει πως η ουσία είναι ασφαλής για τον ανθρώπινο οργανισμό, επειδή θεωρούσε ότι αυτή δεν απορροφάται από το σώμα. Ωστόσο, μεταγενέστερες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι νανοσωματίδια του διοξειδίου του τιτανίου μπορούν να απορροφηθούν από το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου. Αυτή η ανακάλυψη ήταν άλλωστε που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων στην επαναξιολόγηση της ασφάλειας της ουσίας το 2018, η οποία οδήγησε εν τέλει στην απαγόρευσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μερικά χρόνια μετά.
Πάντως, στη γνωμοδότησή της η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων αναφέρει ότι δεν είναι σαφές αν το διοξείδιο του τιτανίου μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε όσους το καταναλώνουν.Σημειωτέον ότι αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι πάνω από 1.800 προϊόντα τροφίμων περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου, και μάλιστα πολλά από αυτά απευθύνονται σε παιδιά, που εντυπωσιάζονται από τα φωτεινά χρώματα που δίνει η χημική ένωση σε καραμέλες, σοκολάτες και διάφορα σνακ.