20 C
Athens
Thursday, November 21, 2024
More

    Πειραϊκή – Πατραϊκή: Το εργοστάσιο «πρότυπο» κατά τους Times και το σκάνδαλο με τη βασίλισσα της νύχτας

    Ήταν η πρώτη επιχείρηση που εισήγαγε πετρελαιοκίνητα μηχανήματα από τη Γερμανία, ενώ μεταξύ άλλων εφοδίαζε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με κουβέρτες τα ελληνικά στρατεύματα. Η Πειραϊκή – Πατραϊκή υπήρξε σύμφωνα με το Times κατά το 1962, εργοστάσιο «πρότυπο» για κάθε ελληνική βιομηχανία.

    Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1919 όταν και ιδρύθηκε από δύο φιλόδοξους νέους, των Χριστόφορου Κατσάμπα και Σταμούλη Στράτου ως μια εταιρία στην Πάτρα που πουλούσε κάλτσες και έβαφε νήματα.

    Η συμβολή της στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν καθοριστική, καθώς εφοδίαζε τους Έλληνες στρατιώτες με κουβέρτες και ρούχα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις κακουχίες του πολέμου. Ο πόλεμος εξάντλησε τις πρώτες ύλες της. Ωστόσο, κατάφερε σύντομα να σταθεί στα “πόδια” της. Ένα χρόνο μετά τον Εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, ίδρυσε στο Μεγάλο Πεύκο ένα σύγχρονο εργοστάσιο. Ήταν το πρώτο που χτίστηκε στην Ελλάδα μεταπολεμικά.

    Πειραϊκή Πατραϊκή: Όταν αποτέλεσε ένα απ' τα επιχειρηματικά σύμβολα  ανάπτυξης της Ελλάδας | Pagenews.gr
    Η δεκαετία του ΄60 ήταν η καλύτερη περίοδος για τη βιομηχανία. Το 1962 απασχολούσε 3.775 εργατοϋπαλλήλους. Στις διαφημίσεις της έγραφε “είναι η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία βάμβακος, τελείως εκσυγχρονισμένη και έτοιμη καθ’ όλο να ανταποκριθεί στις μεγάλες απαιτήσεις της Κοινής Ευρωπαϊκής Αγοράς.

    ΑΜΦΙΚΤΥΩΝ: Χριστόφορος Κατσάμπας και ΠΕΙΡΑΪΚΗ-ΠΑΤΡΑΪΚΗ

    Από το 1953 εξάγει συνέχεια προϊόντα της. Είναι η ελληνική βιομηχανία που κάθε χρόνο μοιράζει μέρισμα στους μετόχους της. Τα κέρδη της είναι κάθε χρόνο και περισσότερα“. Παρήγαγε σεντόνια, βαμβακερά και κοτλέ υφάσματα και έτοιμα ενδύματα.

    Πειραϊκή - Πατραϊκή: Το καμάρι της ντόπιας παραγωγής, που χάθηκε στη... σκόνη (pics) - Tromaktiko.gr

    Η εταιρία έφτασε να έχει εννιά εργοστάσια, στην Πάτρα, στην Αθήνα, στο Μεγάλο Πεύκο, στη Χαλκίδα, στο Καρπενήσι, στις Φιλιάτες, στη Σύρο, στη Σάμο και ένα στο Σουδάν. Απασχολούσε περισσότερους από 7.000 εργαζομένους.

    1962, διαφήμιση της Πειραϊκής Πατραϊκής | Retro ads, Poster, Advertising poster

    Στο εργοστάσιο της Πειραϊκής – Πατραϊκή στο Μ. Πεύκο γυρίστηκε και η ταινία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» (1966) με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

    Η κόρη μου η σοσιαλίστρια: Πού και πώς είναι σήμερα το εργοστάσιο3

    Η κόρη μου η σοσιαλίστρια: Πού και πώς είναι σήμερα το εργοστάσιο1

    Παρόλο που ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας ξεκίνησε δυναμικά, δεν κατάφερε να επιζήσει. Η αποβιομηχάνιση και η αύξηση του ανταγωνισμού από ξένες εταιρίες, έβαζαν το ένα λουκέτο μετά το άλλο. Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 άρχισε η καθοδική πορεία και για την Πειραϊκή- Πατραϊκή.

    Πειραϊκή-Πατραϊκή, ο ηγέτης της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας και το άδοξο τέλος. Δείτε τι απέμεινε από το εργοστάσιο που γυρίστηκε "Η κόρη μου η σοσιαλίστρια" (drone) - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

    Το 1984 εντάχθηκε με τον περίφημο νόμο 1386 στις «προβληματικές εταιρείες» και κρατικοποιήθηκε (κάτι που συνέβη σε συνολικά 128 τέτοιες εταιρείες).

    Το σκάνδαλο με τη Ζωζώ Σαμπουτζάκη

    Μπορεί η Πειραϊκή – Πατραϊκή να πέρασε από “πολλές οικονομικές φουρτούνες” η πιο πολύκροτη όμως ήταν αυτή με πρωταγωνίστρια την Βασίλισσα της νύχτας Ζωζώ Σαπουτζάκη και τον ερωτευμένο λογιστή της Πειραϊκής – Πατραϊκης, Θύμιο Παπαθανασίου που κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση ύψους 14.000.000 δραχμών.

    Όλα άρχισαν τα Χριστούγεννα του 1964. Ο φοροτεχνικός και μέτοχος της μεγάλης εταιρείας, Ε. Παπαναστασίου, πήγε να διασκεδάσει στα μπουζούκια, όπου εμφανιζόταν η Ζωζώ Σαπουντζάκη.

    Όταν βγήκε στην πίστα και τραγούδησε την επιτυχία της «Όλα σπάστα», ο Παπαναστασίου έμεινε εκστασιασμένος από την λάμψη της πανέμορφης καλλιτέχνιδας. Χωρίς να χάσει χρόνο, την επισκέφθηκε στα καμαρίνια με 9 τριαντάφυλλα. «Το δέκατο τριαντάφυλλο είσαι εσύ» της είπε και της ζήτησε να βρεθούν εκτός του νυχτερινού κέντρου.

    Ο ερωτευμένος Παπαναστασίου, αν και έγγαμος με παιδιά, δεν δίστασε να τη ζητήσει σε γάμο. Η Ζωζώ δέχθηκε και άρχισαν τις κοινές εμφανίσεις στον ιππόδρομο, ενώ ο ερωτοχτυπημένος μνηστήρας της δώριζε συνεχώς ακριβά κοσμήματα. «Το χριστουγεννιάτικο δώρο του κ. Παπαναστασίου ήταν η έπαυλη της Κινέττας, με την υπογραφή συμβολαίων το 1965», ανέφερε η μηνυτήρια αναφορά της Πειραϊκής. Επίσης, η Πατραϊκή κατήγγειλε ότι ο φοροτεχνικός δώρισε 10 άλογα αξίας ενός εκατομμυρίου δραχμών στον Θεόδωρο Σαπουντζάκη αδελφό της καλλιτέχνιδας, «επ’ ονόματι του οποίου ήταν και ο στάβλος Χολαργός».

    Ζωζώ Σαπουντζάκη: Όταν η «βασίλισσα της νύχτας» βρέθηκε στο εδώλιο - iRafina

    Για τη συντήρηση και την προπόνηση των αλόγων απαιτούνταν 30 χιλιάδες δραχμές τον μήνα. Κατά τους ισχυρισμούς της εταιρείας, η βασίλισσα της νύχτας «διέκρινε την παθολογική αδυναμία του φοροτεχνικού και προέβη εις συστηματικήν αφαίμαξιν του Ευθυμίου Παπαναστασίου.

    Ζωζώ Σαπουντζάκη: Όταν η «βασίλισσα της νύχτας» βρέθηκε στο εδώλιο - iRafina

    “Πέτυχε να της χορηγήσει μια πολυτελέστατη διώροφο έπαυλη, ένα πολυτελές αυτοκίνητο Μερσεντές, αξίας 68 χιλιάδων δραχμών, ένα περιδέραιο, ένα δακτυλίδι, μια καρφίτσα, και σκουλαρίκια συνολικής αξίας 200 χιλιάδων δραχμών”.

    Η Ζωζώ Σαπουντζάκη διέψευσε όλες τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν ήταν επισήμως αρραβωνιασμένοι, ότι τον γνώρισε το 1966 και όχι το 1964 και ότι το σπίτι, τα κοσμήματα και τα άλογα, προέρχονταν από τις μεγάλες αμοιβές που λάμβανε ως πρώτο όνομα της νύχτας.

    Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο αδελφός της Θεόδωρος Σαπουντζάκης έδειχνε ατάραχος, ενώ η ηθοποιός είχε αρκετά ξεσπάσματα και μια λιποθυμία. Πλήθος κόσμου και γνωστών καλλιτεχνών μαζεύονταν καθημερινά για να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία. Πολλοί καλλιτέχνες υποστήριξαν την Ζωζώ Σαπουντζάκη, η οποία συνεχώς τόνιζε ότι το μόνο που έχει δεχτεί από αυτόν είναι τα κοσμήματα του αρραβώνα τους. Τελικά, έπειτα από μήνες το δικαστήριο καταδίκασε τη δημοφιλή ηθοποιό σε 5 μήνες φυλάκιση για ψευδορκία, αλλά την αθώωσε για τη βίλα. Ο αδερφός της απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και ειδικότερα για τον στάβλο «Χολαργό» με τα 10 άλογα. Όσο για τα κοσμήματα, συνολικής αξίας 1,5 εκατομμυρίου δραχμών, η Ζωζώ Σαπουντζάκη τα είχε επιστρέψει στον πρώην σύντροφό της, μετά τον χωρισμό τους.

    H Πειραϊκή-Πατραϊκή, η Ζωζώ Σαπουντζάκη και η βίλα στην Κινέτα

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα