8.7 C
Athens
Sunday, November 24, 2024
More

    Παράγει η Ιαπωνία εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο;

    Το Kunisaki QLiVE Garden, που βρίσκεται στο Kyushu, ένα από τα νοτιότερα κύρια νησιά της Ιαπωνίας, κέρδισε ασημένιο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό ελαιολάδου NYIOOC το 2023.

    Το Kyushu είναι γνωστό για το καταπράσινο ορεινό του τοπίο, τις θερμές πηγές, τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ιαπωνίας και το ήπιο κλίμα του. Στη βόρεια χερσόνησο Kunisaki, στον νομό Οίτας, η ελαιοκαλλιέργεια απέκτησε δυναμική τα τελευταία 10 χρόνια.

    «Η πόλη Kunisaki βλέπει στη θάλασσα Setonai. Είναι μια ζεστή περιοχή με πολλή ηλιοφάνεια», δήλωσε ο Takahiro Ohno, γενικός διευθυντής του γραφείου προώθησης επιχειρήσεων ελιάς της Kyusetsu AQUA Corporation, στους Olive Oil Times. «Το κλίμα εδώ είναι ως επί το πλείστον παρόμοιο με το μεσογειακό, καθιστώντας το κατάλληλο για ελαιοκαλλιέργεια», πρόσθεσε.

    Το έργο ξεκίνησε το 2016 με πρωτοβουλία της εταιρείας Ohno’s, μιας εταιρείας διαχείρισης αποβλήτων που δραστηριοποιείται σε γειτονικό νομό. «Η εταιρεία συντηρεί και διαχειρίζεται συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Για να συμβάλει στην τοπική κοινότητα, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γεωργία στο Kunisaki», δήλωσε ο Ohno. «Εκείνη την εποχή, χιλιάδες ελαιόδεντρα φυτεύτηκαν σε έκταση περίπου 15 εκταρίων».

    Τα επόμενα χρόνια, το αυξανόμενο ενδιαφέρον για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και η εμπειρία που αναπτύχθηκε από το προσωπικό της εταιρείας επέτρεψε την περαιτέρω επέκταση των ελαιώνων. Σήμερα, τα περίπου 4,000 ελαιόδεντρα του Kunisaki καλύπτουν 38 εκτάρια, γεγονός που η εταιρεία είπε ότι το καθιστά το μεγαλύτερο ελαιοκομικό αγρόκτημα στην Ιαπωνία.

    Το νικητήριο ελαιόλαδο της QLiVE στον NYIOOC ήταν το μείγμα Yumeshizuku, το οποίο η κριτική επιτροπή είπε ότι είχε τη γευστική αίσθηση των βοτάνων, του κιχωρίου, της κανέλας και των ώριμων σημειώσεων. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή οξύτητα, η οποία δεν φτάνει το 0.1 τοις εκατό», πρόσθεσε ο Ohno. «Οι ιδιότητές του προέρχονται από την ανάμειξη ποικιλιών ελιών ιταλικής και ισπανικής προέλευσης. Το κλειδί για τις γεύσεις του είναι η τέλεια ισορροπία των πικρών και πικάντικων νότων του». Frantoio, Leccino, Pendolino, Nevadillo και Manzanillo είναι μεταξύ των πολλών ποικιλιών ελιάς που καλλιεργούνται στο αγρόκτημα για την παραγωγή ελαιολάδου. Εν τω μεταξύ, δύο ιταλικές ποικιλίες, η Taggiasca και η Santa Caterina, είναι κυρίως αφιερωμένες στην παραγωγή επιτραπέζιων ελιών.

    Η εταιρεία μπορεί να παράγει διαφορετικά μείγματα εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από τις ίδιες ποικιλίες αλλάζοντας τον χρόνο συγκομιδής. Για παράδειγμα, το Yumeshizuku Hayazumi είναι ένα ισχυρό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από ελιές πρώιμης συγκομιδής. «Η εταιρεία παράγει επίσης λάδι Cleave, το οποίο συνδυάζει εκχυλίσματα σιταριού με ελαιόλαδο που παρασκευάζεται με ιταλικές ποικιλίες, καθώς και αρωματισμένα έλαια που παρασκευάζονται με ζύμωμα ιταλικών ελιών και φρούτων μαζί», υπογράμμισε ο Ohno. Μαζί με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και άλλα ανάμεικτα έλαια, η εταιρεία παράγει, επίσης, σκόνη φύλλων ελιάς και προϊόντα περιποίησης δέρματος με βάση την ελιά.

    Όπως και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ιαπωνίας, η αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων βροχοπτώσεων είναι μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Kunisaki QLiVE Garden. Άφθονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων της Ιαπωνίας συχνά διακόπτουν τη συγκομιδή, ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν ενίοτε σημαντικά εμπόδια. «Πέρυσι, περίπου 800 δέντρα έπεσαν λόγω ζημιών από τυφώνα. Πρόσφατα, υπήρξε πολλή βροχή και άνεμος», δήλωσε ο Ohno.

    Στον νομό Oita, σημαντικές ποσότητες βροχοπτώσεων παρατηρούνται παραδοσιακά μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου. Σε μήνες όπως ο Ιούνιος, οι βροχοπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν τα 350 χιλιοστά. Συγκριτικά, η μέση βροχόπτωση μόλις υπερβαίνει τα 50 χιλιοστά την ίδια εποχή του έτους στη Jaén της Ισπανίας, τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο.

    «Για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην ελαιοκαλλιέργεια, το προσωπικό καλλιέργειάς μας παρακολουθεί τακτικά συνεδρίες τεχνικής κατάρτισης», δήλωσε ο Ohno. Πρόσθεσε πώς το αγρόκτημα ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές για τη φροντίδα των δέντρων, συμπεριλαμβανομένων των συνεχών προσπαθειών για τη μείωση της ποσότητας φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων που χρησιμοποιούνται. «Ερευνούμε επίσης τεχνικές κλαδέματος», δήλωσε ο Ohno, υπονοώντας τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την παραγωγή και την υγεία των δέντρων που προκύπτουν από τη συνεχή αναβάθμιση των εργασιών κλαδέματος. «Το προσωπικό του αγροκτήματος επισκέπτεται τακτικά αγροκτήματα που ασχολούνται με προηγμένα έργα καλλιέργειας, ώστε να μπορούν να βελτιώνουν συνεχώς τις γνώσεις τους σχετικά με τις τελευταίες τεχνικές καλλιέργειας», δήλωσε ο Ohno.

    Μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η εταιρεία είναι η έλλειψη εργαζομένων. «Δεδομένης της τοποθεσίας, η οποία δεν είναι εύκολη στην πρόσβαση, είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί εργατικό δυναμικό», δήλωσε ο Ohno.

    Μαζί με την τήρηση των βέλτιστων πρακτικών στο αγρόκτημα, ο Ohno δήλωσε ότι το σύγχρονο ελαιοτριβείο της εταιρείας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητά του να παράγει υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. «Τέτοια μηχανήματα μας επιτρέπουν να επεξεργαστούμε τις ελιές εντός 12 ωρών το πολύ από τη συγκομιδή, γεγονός που συμβάλλει στην υψηλή ποιότητα και σε έναν χαμηλότερο βαθμό οξείδωσης», είπε. «Οι ελιές μας συλλέγονται με το χέρι και τα φρούτα ταξινομούνται ένα προς ένα, καθώς μόνο τα καλά εντοπίζονται και προορίζονται για την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου», πρόσθεσε ο Ohno.

    Το Kunisaki QLiVE Garden ασχολείται, επίσης, ενεργά με τη διάδοση μιας κουλτούρας ποιότητας ελαιολάδου μεταξύ των Ιαπώνων καταναλωτών. «Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει πολλές φορές είναι ότι οι καταναλωτές τείνουν να συγκρίνουν εγχώρια υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με φθηνότερα και χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδα που εισάγονται από το εξωτερικό», δήλωσε ο Ohno.

    Ο παράγοντας τιμή μπαίνει στο παιχνίδι για πολλούς καταναλωτές, τουλάχιστον μέχρι να μπουν στον πειρασμό από μια συνεδρία γευσιγνωσίας. «Όλα αλλάζουν με τη γευσιγνωσία», είπε. «Όταν ζητώ από τους πελάτες να δοκιμάσουν τα ελαιόλαδά μας, εκπλήσσονται με το πόσο νόστιμα είναι αυτά».

    Ο Ohno συνδυάζει την εμπειρία γευσιγνωσίας με την εξήγηση των οφελών για την υγεία του ελαιολάδου και τις οργανοληπτικές του ιδιότητες. «Τότε πείθονται και το αγοράζουν», είπε. «Προσεγγίζουμε τους καταναλωτές σε κάθε είδους χρήσιμες δημόσιες εκδηλώσεις, ώστε να μπορούμε να εξηγήσουμε τις διαφορές μεταξύ των ποιοτήτων ελαιολάδου», πρόσθεσε ο Ohno.

    «Οι πελάτες που ενδιαφέρονται για το ελαιόλαδο και τον τρόπο παραγωγής του έρχονται μερικές φορές στο αγρόκτημά μας για να μας επισκεφθούν», εξήγησε ο Ohno, υπονοώντας τον στόχο της εταιρείας να ανοίξει ένα τουριστικό αγρόκτημα ελιάς μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. «Οι επισκέπτες μας εκπλήσσονται από το μέγεθος του αγροκτήματός μας και από τη θέα του ωκεανού στο βάθος», κατέληξε.

    Πηγή – OliveOilTimes

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα