Η αγορά κρυπτονομισμάτων για το 2022 παρουσίασε μεγάλες διαταραχές. Οι πτωχεύσεις και η κατρακύλα των τιμών δεν ήταν το χειρότερο πρόβλημα για τα άυλα αυτά περιουσιακά στοιχεία. Εκτός από τα δισεκατομμύρια δολάρια που χάθηκαν από την κατάρρευση του Terra της Luna και την καταστροφική χρονιά για τις εταιρείες Celsius, Voyager Digital και FTX, πάνω από 3 δισ. δολάρια “έκαναν φτερά” σε 125 κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με την Chainalysis.
Το 2022, οι πέντε μεγαλύτερες κλοπές στην αγορά κρυπτονομισμάτων απέφερε λεία 1,48 δισ. δολαρίων. Αν και τα πρωτόκολλα DeFi περηφανεύονται για τη διαφάνειά τους, εντούτοις έχασαν το 75% των ψηφιακών νομισμάτων που “κλειδώθηκαν” τους τελευταίους 11 μήνες, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης blockchain Elliptic.
Οι “γέφυρες blockchain” ήταν ο κύριος στόχος των δραστών, αφού έχουν μερίδιο 70% στις απώλειες του 2022, με περίπου 2 δισ. δολάρια να χάνονται από πρωτόκολλα DeFi, σύμφωνα με την Elliptic. Οι “γέφυρες blockchain” έγιναν δημοφιλείς, αφού δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να μεταφέρουν tokens από ένα blockchain σε άλλο. Για να γίνει η μεταφορά, οι “γέφυρες blockchain” κρατούν προσωρινά την αξία της συναλλαγής σε κάθε ένα από τα token που εμπλέκονται στη διαδικασία, γεγονός που τις καθιστά δελεαστικές για τους χάκερ.
“Εκ των υστέρων, υπήρξαν πολλές περικοπές για λόγους προστασίας”, σχολίασε ο Sam Williams, CEO της εταιρείας ασφάλειας blockchain Arweave.
Τα κλειδιά σε ψηφιακά πορτοφόλια πολλαπλών υπογραφών, επισήμανε ο Williams, ήταν ένα άλλο τρωτό σημείο στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων. Τα πορτοφόλια πολλαπλών υπογραφών κατανέμουν τη λήψη αποφάσεων σε διάφορα μέρη, καθιστώντας δυσκολότερη την παραβίαση ενός κλειδιού. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στο blockchain Ronin και στη “γέφυρα” Harmony, οι χάκερ κατάφεραν να “σπάσουν” ιδιωτικά κλειδιά που κατείχαν μεμονωμένα μέρη, αποκτώντας πρόσβαση στα πρωτόκολλα των “γεφυρών”.