Έχοντας ξεκινήσει από την Ολλανδία, οι κινητοποιήσεις έχουν εξαπλωθεί σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Βέλγιο, ακόμα και στην Εσθονία, με τους Times να κάνουν λόγο για μια εκκολαπτόμενη πανευρωπαϊκή λαϊκή εξέγερση.
Ήδη το πολωνικό αγροτικό συνδικάτο «Αλληλεγγύη» σχεδιάζει να κηρύξει γενική απεργία την επόμενη εβδομάδα, με αποκλεισμό των συνοριακών διαβάσεων μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας. «Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Γάλλος αγρότης που μίλησε στους Times καταγγέλλει ότι οι γραφειοκράτες της ΕΕ έχουν «πάρει τον έλεγχο» της ευρωπαϊκής γεωργίας. «Κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους» λέει ο 39χρονος αγρότης, τονίζοντας ότι οι Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν φτάσει στο σημείο ακόμα και να χρησιμοποιούν drones πάνω από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις για να ελέγχουν αν τηρούνται οι κανόνες της ΕΕ.
Οι Times αφηγούνται την ιστορία μιας 64χρονης Ολλανδής κτηνοτρόφου που έκπληκτη είδε κρατικούς υπαλλήλους να έρχονται στην γαλακτοπαραγωγική φάρμα Kolhorn, την οποία διαχειρίζεται με τον σύζυγό της, για να τους ανακοινώσουν ότι η περιουσία τους πρόκειται να ισοπεδωθεί.
«Οι συνθήκες είναι καταστροφικές για το όμορφο αγρόκτημά μας. Θα πρέπει να κατεδαφιστεί μέχρι και την τελευταία πέτρα και δεν θα μας επιτρέπεται πλέον να είμαστε αγρότες εδώ ή σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε συντετριμμένοι και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε», είπε.
«Η πολυδιαφημισμένη νομοθεσία της ΕΕ για το rewilding ή την “αποκατάσταση της φύσης” αντιμετωπίζει επίσης σοβαρό πρόβλημα, καθώς οι αγρότες οδηγούνται στα όρια της χρεοκοπίας αφού πρέπει να αφήσουν το 4% του συνόλου των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε αγρανάπαυση.
Τα 21.000 αρπακτικά σκοτώνουν τώρα πάνω από 40.000 πρόβατα, κατσίκια και βοοειδή κάθε χρόνο, ενώ οι αγρότες μένουν αβοήθητοι, επειδή ο λύκος είναι προστατευόμενο είδος σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ».
Δυστυχώς οι ευρωπαίοι αγρότες έχουν και άλλες επιβαρύνσεις. Η ΕΕ για να στηρίξει το Κίεβο, επέτρεψε τις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων χωρίς δασμούς στην ενιαία αγορά, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να πλημμυρίσει με φθηνά ουκρανικά προϊόντα.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε κατάρρευση των τιμών των δημητριακών, ενώ επέφερε πλήγμα και στους πτηνοτρόφους και τους γαλακτοπαραγωγούς.