Καθώς τα στελέχη τους δέχονται πιέσεις για περικοπές δαπανών μετά την κατάρρευση των εσόδων της επενδυτικής τραπεζικής, οι τράπεζες προετοιμάζονται για για μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι απολύσεις, οι οποίες αναμένεται να ανέλθουν συνολικά σε δεκάδες χιλιάδες, αποτελούν αντιστροφή των μαζικών προσλήψεων που έκαναν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια, καθώς και της αναστολής των απολύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τράπεζες όπως η Credit Suisse, η Goldman Sachs, η Morgan Stanley και η Bank of New York Mellon έχουν αρχίσει να περικόπτουν περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας τους τελευταίους μήνες, ενώ τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες. Όπως άλλωστε σημειώνουν αναλυτές, οι Ευρωπαίοι τείνουν να ακολουθούν τις κινήσεις που κάνουν οι αμερικανικές τράπεζες.
Η Ana Arsov, συν-επικεφαλής παγκόσμιας τραπεζικής στην Moody’s, δήλωσε ότι αναμένει πως οι περικοπές θέσεων εργασίας θα είναι λιγότερο σοβαρές από ό,τι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά πιο εκτεταμένες από την κατάρρευση των αγορών μετά το κραχ της dotcom το 2000. «Αυτό που βλέπουμε είναι μια αναπλήρωση των κανονικών τραπεζικών απολύσεων που είχαν τεθεί σε παύση τα τελευταία χρόνια», υποστηρίζει, προσθέτοντας πως «θα δούμε περικοπές στα ευρωπαϊκά franchises, αλλά όχι τόσο μεγάλες όσο στις αμερικανικές τράπεζες».
Στελέχη τραπεζών δήλωσαν στους FT ότι οι σαρωτικές απολύσεις της Goldman – μέρος της μεγαλύτερης προσπάθειας περικοπής κόστους από την οικονομική κρίση που περιλαμβάνει τα πάντα, από τα εταιρικά τζετ μέχρι τα μπόνους – δημιούργησαν ένα προηγούμενο που άλλες τράπεζες θα επιδιώξουν να ακολουθήσουν. «Είναι μια καλή στιγμή για να ανακοινώσεις επώδυνες περικοπές, αν απλά ακολουθήσεις την Goldman», δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος του κλάδου.
Η Goldman Sachs ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα την κατάργηση έως και 3.200 θέσεων εργασίας που αντιστοιχούν στο 6,55% του εργατικού της δυναμικού. Η Morgan Stanley απέλυσε 1.800 υπαλλήλους τον Δεκέμβριο, δηλαδή λίγο περισσότερο από το 2% του εργατικού της δυναμικού. Η Bank of New York Mellon σχεδιάζει να μειώσει λίγο λιγότερο από το 3% του εργατικού της δυναμικού, απολύοντας περίπου 1.500 άτομα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους
Μακράν οι μεγαλύτερες περικοπές που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής όμως είναι από την Credit Suisse, με την ταλαιπωρημένη από τα σκάνδαλα ελβετική τράπεζα να βρίσκεται στο μέσον μιας στρατηγικής ριζικής ανανέωσης. Τον περασμένο Οκτώβριο, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 9.000 θέσεις από το 52.000μελές εργατικό δυναμικό της μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Η αναδιάρθρωση της Credit Suisse είναι πιο εκτεταμένη από αυτή που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν αναγκάστηκε να απολύσει πάνω από 7.000 υπαλλήλους το 2008, αλλά απέφυγε την κρατική διάσωση.
Δεν αναμένεται πάντως να προβούν όλες οι τράπεζες σε μεγάλες μειώσεις του προσωπικού, αν και λαμβάνουν άλλα μέτρα για να διατηρήσουν το κόστος σε χαμηλά επίπεδα. Η Bank of America, η οποία απασχολεί 216.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, δήλωσε ότι «δεν έχει σχέδια για μαζικές απολύσεις», αν και ακολουθεί πειθαρχημένη προσέγγιση όσον αφορά το κόστος και θα προσλαμβάνει υπαλλήλους μόνο για τα πιο κρίσιμα πόστα.
Η Citigroup έχει δώσει μέχρι στιγμής λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το πόσοι από τους 240.000 εργαζομένους της παγκοσμίως θα επηρεαστούν από τις απολύσεις, αλλά ο οικονομικός διευθυντής Μαρκ Μέισον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπήρχε πίεση για μείωση του κόστους στην επενδυτική της τράπεζα, μετά την πτώση των κερδών του τμήματος κατά 22%.
Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Ralph Hamers δήλωσε στο Νταβός ότι η ελβετική τράπεζα πάει «κόντρα στο ρεύμα», προσλαμβάνοντας αντί να απολύει – αφού τα τελευταία χρόνια δεν προχώρησε σε μαζικές προσλήψεις.