19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Παγκόσμια Τράπεζα: Τα 26 φτωχότερα κράτη του κόσμου δέχονται ολοένα και λιγότερη διεθνή υποστήριξη

    Οι 26 φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπου διαμένει το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, λαμβάνουν τη χαμηλότερη διεθνή βοήθεια από την αρχή του 21ου αιώνα, παρά την επιδείνωση της κοινωνικοοικονομικής τους κατάστασης, όπως προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα.

    Στην έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η Παγκόσμια Τράπεζα εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι η μάχη κατά της ακραίας φτώχειας στις χώρες αυτές – οι οποίες αντιμετωπίζουν επίσης αυξανόμενο χρέος, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πολιτική αστάθεια και συχνά πόλεμο – έχει μειωθεί, ενώ οι ανάγκες τους αυξάνονται.

    Η έκθεση αναφέρει ότι οι οικονομίες των χωρών αυτών έχουν χειροτερέψει σε σχέση με την εποχή πριν την πανδημία του 2020, με το ΑΕΠ ανά κάτοικο να έχει μειωθεί κατά 14% μεταξύ 2020 και 2024. Για να επιτύχουν τους αναπτυξιακούς στόχους τους, θα έπρεπε να επενδύουν περίπου το 8% του ΑΕΠ τους ετησίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

    Ο αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Αϊχάν Κόσε, υπογράμμισε ότι οι χώρες αυτές χρειάζονται περισσότερη εξωτερική βοήθεια, είτε άμεσα είτε μέσω της Διεθνούς Ένωσης Ανάπτυξης (IDA), που αποτελεί πλέον βασική πηγή χρηματοδότησής τους, ενώ η διμερής βοήθεια που λαμβάνουν έχει μειωθεί σημαντικά, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών το 2022.

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ίντερμιτ Γκιλ, τόνισε την ανάγκη για επιτάχυνση των επενδύσεων στις χώρες αυτές σε πρωτοφανή επίπεδα, κάτι που δεν μπορούν να επιτύχουν μόνες τους.

    Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν επίσης μέσο επίπεδο χρέους στο 72% του ΑΕΠ τους, με το 10% των εσόδων τους να χρησιμοποιείται για την πληρωμή των τόκων του χρέους. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική, όπως η Αιθιοπία, το Τσαντ και η ΛΔ Κονγκό, αλλά περιλαμβάνονται επίσης το Αφγανιστάν και η Υεμένη. Δύο τρίτα από αυτές βρίσκονται σε ένοπλες συγκρούσεις ή σε κατάσταση αστάθειας, εμποδίζοντας ξένες επενδύσεις και εξαγωγές.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα