14.3 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Ούζο Βαρβαγιάννη: «Ζητείτε το ανώτερον, υπερεξαιρετικόν, αυθεντικόν από το 1860»

    Μα τι ζητάνε οι ψυχές μας; Εργασία. Αλλά και ξεκούραση. Φίλους, γέλια, συντροφιές… Και λίγο ούζο. Ούζο από το καλό, το αυθεντικό. Αυτό που σε ταξιδεύει με το άρωμα του γλυκάνισου και των αρωματικών φυτών. Που σου ζεσταίνει την καρδιά, με τη θέρμη του αλκοόλ και το γευστικό του πλούτο. Ούζο με ιστορία. Με γεύση από το παρελθόν και όνειρα από το μέλλον…

    Ούζο με ιστορία

    Ήταν γύρω στα 1860 όταν ο πενηνταπεντάχρονος τότε Ευστάθιος Βαρβαγιάννης, γεννημένος το 1805 στις Κυκλάδες, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Οδησσό και να εγκατασταθεί μόνιμα στο Πλωμάρι της Λέσβου, ιδρύοντας την Ποτοποιΐα Βαρβαγιάννη. Μαζί του η σύζυγός του, ο τριαντατριάχρονος γιος του Ιωάννης.

    Μαζί του έφερε την τέχνη της απόσταξης αλλά και τον πρώτο αποστακτήρα, αγορασμένο από την Κωνσταντινούπολη, ως θεμέλιο λίθο της νέας του επιχείρησης.
    Η ποτοποιία έκανε τα πρώτα της βήματα και το ούζο της οικογένειας αποκτούσε σταδιακά τους πρώτους του φίλους.
    Όμως μόλις δεκατρία χρόνια αργότερα, ο ιδρυτής πεθαίνει και τα ηνία της μικρής ακόμα επιχείρησης, αναλαμβάνει ο γιος του Ιωάννης Βαρβαγιάννης σε ηλικία 46 ετών.

    Ο Ιωάννης Βαρβαγιάννης βοήθησε την επιχείρηση να αναπτυχθεί σε μια περίοδο αρκετά ευνοϊκή για την οικονομία του Πλωμαρίου. Εκμεταλλεύτηκε την πολύ ζωηρή εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού του χωριού και κατάφερε να διανείμει το ούζο της οικογένειας όχι μόνο εντός και εκτός Πλωμαρίου, αλλά και πέρα από το νησί της Λέσβου, για πρώτη φορά.

    Επέκτεινε το πρώτο αποστακτήριο της οικογένειας το οποίο εξόπλισε με έναν επιπλέον χάλκινο άμβυκα. Πέθανε το 1906, σε ηλικία 79 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο.

    Οι τρεις κόρες του Ιωάννη Αδαμαντία, Σουλτάνα και Αικατερίνη είχαν προικιστεί σύμφωνα με τα έθιμα της εποχής και ο μικρότερος γιος Νικόλαος είχε μεταναστεύσει στην Αμερική. Έτσι, την επιχείρηση αναλαμβάνει ο πρώτος του γιος, Ευστάθιος Βαρβαγιάννης σε ηλικία 27 ετών.
    Στον σοβαρό, αυστηρό αλλά και διορατικό Ευστάθιο Βαρβαγιάννη οφείλει η Εταιρεία τις πρώτες της εξαγωγές – σε βαρέλια τότε – σε Βηρυτό και Αλεξάνδρεια, ενώ για πρώτη φορά εμφιαλώνεται το κλασικό πλέον Ούζο Βαρβαγιάννη μπλε, με την ίδια συνταγή και τη χαρακτηριστική μπλε ετικέτα  που φέρει από τότε μέχρι σήμερα.
    Ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης οδήγησε την ποτοποιία στη νέα εποχή όντας δραστήριος μέχρι τα 67 του χρόνια, αν και στη δύση της καριέρας και της ζωής του ήρθε αντιμέτωπος με τον πόλεμο και τις δυσκολίες του. Εκείνα τα χρόνια η ποτοποιία υπολειτουργούσε.
    Με την απελευθέρωση το 1946, ανέλαβε ο μοναχογιός του Ευστάθιου, Ιωάννης Βαρβαγιάννης ο οποίος ξαναζωντάνεψε την επιχείρηση.
    Παραγωγικά, εγκατέστησε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, ημιαυτόματο σύστημα εμφιάλωσης και δημιούργησε δύο νέα αποστάγματα, το «Ούζο Εύζων» και το «Ούζο Αφροδίτη».
    Αλλά και εμπορικά είχε πολλές επιτυχίες με την επανεκκίνηση των εξαγωγών και την αποστολή των προϊόντων σε χώρες όπως ΗΠΑ, Αυστραλία, Νότιος Αφρική και αργότερα στην Ευρώπη.
    Ο Ιωάννης Βαρβαγιάννης έμεινε στο τιμόνι της επιχείρησης για 41 ολόκληρα χρόνια, μέχρι το θάνατό του το 1987.

    Το 1987 για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ποτοποιία Βαρβαγιάννη απέκτησε συνιδιοκτήτες, τα τρία παιδιά του Ιωάννη: Στάθη, Μανώλη και Βάγια. Οι τρεις τους πέτυχαν πολλά. Αύξησαν τις δυνατότητες παραγωγής, δημιούργησαν το «Ούζο Βαρβαγιάννη Πράσινο» το 1997 και πέτυχαν διείσδυση σε νέες εξαγωγικές αγορές.

    Αλλά το πιο σημαντικό τους επίτευγμα ήταν η δημιουργία κουλτούρας σύνθεσης και συνύπαρξης η οποία αξιοποιεί τα ταλέντα και τις δημιουργικές ανησυχίες όλων των μελών της οικογένειας. Η είσοδος της έκτης γενιάς, που αναλαμβάνει διαφορετικούς ρόλους και να οδηγεί την Ποτοποιία στη νέα εποχή.

    Η νέα γενιά

    Ο Γιάννης, ο Αντρέας, η Φωτεινή, η Μαρία, ο Γιάννης, η Ειρήνη και ο Γιάννης κρατούν στα χέρια τους ένα πολύτιμο οικογενειακό θησαυρό που δεν είναι μόνο οι άμβυκες και οι συνταγές. Είναι κυρίως η σιωπηρή υποχρέωση που οι ίδιοι έχουν αυτοβούλως αναλάβει, η γενιά τους να διαφυλάξει την οικογενειακή παράδοση, τις αξίες και το όραμα της παλιάς ποτοποιίας, συνομιλώντας όμως με την κάθε γενιά, την εκάστοτε εποχή και τη γλώσσα της.

    Σήμερα, στο Πλωμάρι της Λέσβου, στα σύγχρονα, ιδιόκτητα αποστακτήρια της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη η τεχνολογία συνυπάρχει σε απόλυτη αρμονία με την ιστορία και την παράδοση.

    Πιστοί φύλακες της παράδοσης πλέον των 153 χρόνων, η οικογένεια Βαρβαγιάννη βαδίζει στα ίδια πάντα βήματα που χάραξε ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης. Με πολλή αγάπη και μεράκι τα μέλη της οικογένειας επιλέγουν προσεκτικά αγνά, φυσικά υλικά και παρακολουθούν με ιδιαίτερη φροντίδα τη διαδικασία απόσταξης, που γίνεται με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο.

    Το πάθος πέντε γενεών της οικογένειας Βαρβαγιάννη για την κατάκτηση του τέλειου στην υπηρεσία της γεύσης και η τήρηση των παλαιών τεχνικών απόσταξης έχουν σαν αποτέλεσμα το όνομα του οίκου Βαρβαγιάννη να ταυτίζεται παγκοσμίως με το όνομα του πιο εκλεκτού ελληνικού ποτού, του ούζου.

    Το αποτέλεσμα αυτής της παραδοσιακής μεθόδου απόσταξης είναι ένα απόσταγμα 100% που προσδίδει και τη μοναδικότητα στο Ούζο Βαρβαγιάννη (η νομοθεσία απαιτεί μόλις 20% απόσταγμα). Το ούζο Βαρβαγιάννη ανήκει στην ανώτερη κατηγορία καθόσον προέρχεται από απόσταγμα 100% και τυγχάνει επίσης προστατευόμενης ονομασίας γεωγραφικής ένδειξης καθόσον αποστάζεται και εμφιαλώνεται στην περιοχή του Δήμου Πλωμαρίου (ΑΥΟ 3009419/1118/0029/10-8-2004 ΦΕΚ 1283/Β/23-8-2004)

    Αυτή η 100% απόσταξη ακολουθείται και στους τέσσερις παραγόμενους τύπους του Ούζου Βαρβαγιάννη που απολαμβάνουν σήμερα χιλιάδες λάτρεις του εκλεκτού αυτού ποτού στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

    Το μίγμα αλκοόλης, γλυκάνισου και αρωματικών φυτών μπαίνει σε ειδικούς άμβυκες (καζάνια) και αποστάζεται προσεκτικά, χωρίς απότομες μεταβολές τόσο στη θέρμανσή του όσο και στην ψύξη του.

    Η ιστορία του ούζου σε ένα μουσείο

    Δίπλα στα σύγχρονα, ιδιόκτητα αποστακτήρια της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη βρίσκεται το Μουσείο του Ούζου της οικογένειας Βαρβαγιάννη.

    Στο μουσείο εκτίθενται τα πρώτα εργαλεία που χρησίμευαν για την εμφιάλωση και την επικόλληση της διάσημης Μπλε ετικέτας και το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε το 1858 στην Κωνσταντινούπολη.

    Στο χώρο του Μουσείο διεξάγονται γευσιγνωσίες ούζου όπου τα αρώματα βοτάνων κυριαρχούν και η υψηλή αλκοόλη ευφραίνει την αίσθηση της γεύσης.

    Το Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη διαθέτει κέντρο υποδοχής επισκεπτών και κατάστημα δώρων καθώς και οπτικοακουστικές περιηγήσεις στα αγγλικά και τα ελληνικά.


    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα