Σαν πιόνια σε αυτήν την τεράστια γεωπολιτική σκακιέρα δικαιούνται να νιώθουν οι πολίτες και της Ελλάδας.
Πριν προλάβουν να συνέλθουν από το σοκ της πανδημίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα κρίση, οι διαστάσεις της οποίας είναι ακόμα απροσδιόριστες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η προσδοκία για υποχώρηση του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων στο άμεσο μέλλον, μάλλον δεν επιβεβαιώνεται.
Με τα βλέμματα στραμμένα στην ενέργεια
Από χθες το πρωί η προσοχή όλων, κυβερνήσεων, αναλυτών αλλά και καταναλωτών, ήταν στραμμένη στις τιμές της Ενέργειας. Τα καλά νέα είναι ότι δεν βιώσαμε μια ακόμα τρελή κούρσα του φυσικού αερίου, ανάλογη με αυτή των παραμονών των Χριστουγέννων, όταν είχε «χτυπήσει» τα 180 ευρώ. Παρά το αρχικό «ξεπέταγμα» στο +12%, υποχώρησε και διατηρήθηκε κάτω από τα 80 ευρώ. Ακόμα κι έτσι, βέβαια, παραμένει περίπου 400% ακριβότερο από πέρσι, ενώ το απειλητικό τουιτάρισμα Μεντβέντεφ για διπλασιασμό της τιμής του μετά τον «πάγο» στο Nord Stream 2 ενισχύει την εικόνα του ανελέητου μπρα- ντε- φερ με θύματα τους καταναλωτές.
Τα κακά νέα αρχίζουν αλλά δεν εξαντλούνται στην ανοδική πορεία του πετρελαίου. Η τιμή του μαύρου χρυσού σκαρφάλωσε στα υψηλά της 7ετίας και φλέρταρε με τα 100 δολάρια, με τις εκτιμήσεις να τον «βλέπουν» ακόμα και πάνω από τα 110- 120 δολάρια, δείχνοντας ότι ο εφιάλτης των 2 και πλέον ευρώ στην αμόλυβδη είναι πραγματικός.
Σύμφωνα με την ανάλυση της ειδικής ομάδας εργασίας της Τράπεζας Πειραιώς, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε ήδη σημαντικά κέρδη σε μηνιαίο επίπεδο (+7,52%), αγγίζοντας τα υψηλά 10ετίας. Η αυξημένη ζήτηση, η ενεργειακή κρίση, αλλά και οι εντάσεις στο γεωπολιτικό πεδίο μπορούν να “σπρώξουν” περαιτέρω τις τιμές.
Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψαν αύξηση 7,8% μέσα σε μόλις ένα μήνα σε αλεύρια και δημητριακά, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφεται αύξηση 5% στο ψωμί, 7,1% στα ζυμαρικά, 3,2% σε άλλα είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.