13.7 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Όταν η Αμερική μείνει μόνη της ούτε που θα το καταλάβει πως έγινε

    Είναι δυνατόν οι BRICS να αλλάξουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα ;

    Μπορεί και να είναι αφού αυτό έθεσε η ομάδα των πιο γρήγορα αναπτυσσόμενων χωρών σε εφαρμογή πρόσφατα για την ιδέα της δημιουργίας ενός νέου νομίσματος που θα υποστηρίζεται από χρυσό.
    Αυτή η ιδέα έχει προταθεί και από την ρωσική πλευρά αλλά τώρα μπαίνει για τα καλά στο τραπέζι.

    Στόχος να «αφοπλίσει το δολάριο από το ρόλο του ως γεωπολιτικό όπλο και να μειώσει  την αμερικανική ηγεμονία στο παγκόσμιο εμπόριο και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χώρες BRICS συζητούν την εισαγωγή ενός νομίσματος με χρυσό για το εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των χωρών μελών.

    Δεδομένης της πρόσφατης σκληρής κριτικής της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής από αξιωματούχους στην Κίνα, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, τη Σαουδική Αραβία και αλλού, μπορεί επομένως να φανεί ότι η αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του δολαρίου πλησιάζει στο τέλος της, με εκτεταμένες παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες.

    Η μεγαλύτερη απειλή για την κυριαρχία του δολαρίου δεν προέρχεται από ανταγωνιστικές εναλλακτικές λύσεις, αλλά από την ίδια την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
    Η πρόσφατη αντιπαράθεση σχετικά με το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους στο Καπιτώλιο, που απείλησε να προκαλέσει παγκόσμια χρηματοπιστωτική αστάθεια, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

    Αλλά αν το δολάριο χάσει την προνομιακή του θέση, τι θα μπορούσε να το αντικαταστήσει;
    Επί του παρόντος, το ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει το 20% των παγκόσμιων αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας, είναι το μόνο νόμισμα που θα μπορούσε ρεαλιστικά να χρησιμεύσει ως υποκατάστατο.
    Η απήχησή της, ωστόσο, υπονομεύεται από τον κατακερματισμό των εθνικών αγορών κρατικού χρέους της Ευρώπης, καθώς και από τις παρατεταμένες αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

    Η διεθνοποίηση του νομίσματος σταμάτησε πριν από μια δεκαετία, όταν έληξαν οι εισροές κεφαλαίων λόγω των προσδοκιών διαρκούς ανατίμησης.
    Έτσι, ενώ η συνεχιζόμενη κυριαρχία του δολαρίου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, δεν υπάρχει επί του παρόντος βιώσιμη ενιαία εναλλακτική λύση.
    Αντίθετα, πολλοί σχολιαστές έχουν επισημάνει την πιθανή εμφάνιση ενός κόσμου «πολυνομισμάτων» στον οποίο το δολάριο παίζει πολύ μειωμένο ρόλο. Ένας τέτοιος κόσμος, ωστόσο, δεν είναι συμβατός με το πολυμερές εμπορικό σύστημα όπως το γνωρίζουμε.
    Σίγουρα, οι χώρες μπορούν να παρακάμψουν το δολάριο μέσω του ανταλλακτικού εμπορίου, χρησιμοποιώντας εμπορεύματα όπως ο χρυσός ή το πετρέλαιο.

    Μαζί οι χώρες της ομάδας των BRICS αντιπροσωπεύουν το 26% της παγκόσμιας οικονομίας, το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και περισσότερο από το 16% του παγκόσμιου εμπορίου.

    Από χώρες που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να ενταχθούν στους BRICS, έξι νέες χώρες προσκλήθηκαν να ενταχθούν στη συμμαχία: η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αργεντινή, η Αιθιοπία και το Ιράν πρόκειται να γίνουν επίσημα μέλη την 1η Ιανουαρίου 2024 .
    Με τη διεύρυνση του μπλοκ σε 11 χώρες, το μέγεθος της οικονομίας του ομίλου θα γίνει 29 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου το 29% της παγκόσμιας οικονομίας, σε σύγκριση με 26 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από την ένταξη των νέων μελών.
    Η ομάδα θα έχει επίσης πληθυσμό άνω των τριών δισεκατομμυρίων και 670 εκατομμυρίων ανθρώπων, σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.
    Επιπλέον, οι διευρυμένες BRICS θα καταλαμβάνουν περίπου το 32% της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης, αφού αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης.
    Μεταξύ των νεοφερμένων, υπάρχουν δύο μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα δώσουν στους BRICS ισχυρή παγκόσμια επιρροή στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα και θα αυξήσουν επίσης την ολοκλήρωση και την εμπορική συνεργασία εντός του μπλοκ, όπως η Κίνα και η Ινδία είναι μεταξύ των κορυφαίων καταναλωτών λαδιού στον κόσμο.

    Αν όπως διέρρευσε η Ρωσία  αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία των BRICS το 2024, γεγονός που ενίσχυσε τις εικασίες ότι θα προσπαθήσει να επιταχύνει την έκδοση ενός νέου νομίσματος BRICS το επόμενο έτος.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα