Στην υγεία παρά το μάθημα της πανδημίας, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης άφησε πολλά ανοικτά μέτωπα. Όπως επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με όσα λέει ότι έπρεπε ήδη να έχουν γίνει:
Ενίσχυση του ΕΣΥ με δέκα χιλιάδες προσλήψεις, με έμφαση κυρίως σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να γίνουν βήματα και προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της διαδικασίας προσλήψεων, της αύξησης των μισθών και της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας.
Στο πλάνο είναι εκσυγχρονισμός των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε 80 νοσοκομεία. Επιπλέον, η ανακαίνιση και των 156 Κέντρων Υγείας της χώρας, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Προσωπικός γιατρός: Περίπου πέντε εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει μέχρι στιγμής εγγραφή στον προσωπικό γιατρό, όπως και 3,5 χιλιάδες γιατροί. Μένουν ακόμη πολλά βήματα να γίνουν όπως τονίστηκε, για παράδειγμα στο κομμάτι των κινήτρων προς τους γιατρούς ώστε περισσότεροι να μπουν στο σύστημα και κάθε πολίτης να έχει προσωπικό γιατρό στον τόπο κατοικίας του.
Προσυπτωματικός έλεγχος: Με το πρόγραμμα προσυπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού Φώφη Γεννηματά έχουν εντοπιστεί εγκαίρως πάνω από επτά χιλιάδες περιστατικά πρώιμου καρκίνου. Παράλληλα τρέχει το πρόγραμμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το dental pass που εντάσσονται στο πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης, ενώ την επόμενη τετραετία θα υπάρχουν σημαντικές δράσεις για την παιδική παχυσαρκία. Έμφαση αναμένεται να δοθεί στην προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής, που δεν περιλαμβάνει για παράδειγμα μόνο δράσεις το αλκοόλ και τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά υγιεινά τρόφιμα στα κυλικεία, την εξασφάλιση σωστής διατροφής (όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. η υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να είναι ακριβή) κτλ.
Ψηφιοποίηση της υγείας: Ο ψηφιακός φάκελος υγείας, που βρίσκεται στην εφαρμογή MyHealth app, περιλαμβάνει πλέον, πέραν των ιατρικών παραπεμπτικών και των ψηφιακών ραντεβού στον προσωπικό γιατρό, και τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί ο πολίτης.
Μέσω της ενίσχυσης του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) να έχουμε μετρήσιμα στοιχεία για τις υπηρεσίες της υγείας και την εμπειρία του ασθενούς. Σημειώθηκε πως θα πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση παντού, με κοινούς κανόνες και κοινές διαδικασίες που να αφορούν όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων για να έχουμε και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Υγειονομικός χάρτης. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., θα πρέπει να δούμε πού χρειαζόμαστε νέα δομή υγείας και τι πρέπει να κάνουμε. “Να ξανασκεφτούμε τις υφιστάμενες δομές με ένα τρόπο που να είναι πιο αποτελεσματικός. Είναι μια σημαντική πρόκληση και ένα σημαντικό έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί την επόμενη τετραετία. Κανένα νοσοκομείο δεν πρέπει να κλείσει αλλά πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται” εξήγησε.
Αναφορικά με τα ζητήματα της ψυχικής υγείας παιδιών και έκανε λόγο για μία παγκόσμια “βόμβα” και επέμεινε ότι θα χρειαστεί να ανακατευθυνθούν επιπρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Δεσμεύτηκε ακόμη πως θα υπάρχει διακριτό χαρτοφυλάκιο στον τομέα της ψυχικής υγείας.