20.6 C
Athens
Tuesday, May 7, 2024
More

    ΟΟΣΑ:Η ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται να μετριαστεί από 6,7% το 2022 σε 1,6% το 2023 και το 2024.

    Η εκτίμηση του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη της Ελλάδας είναι ότι αναμένεται να μετριαστεί από 6,7% το 2022 σε 1,6% το 2023 και το 2024.

    Ο ΟΟΣΑ, επισημαίνει ότι παρά την ανάκαμψη του τουρισμού και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη, η κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2023, καθώς τα πραγματικά εισοδήματα συρρικνώνονται και η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη.

    Η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας αναμένεται να μειώσει τον πληθωρισμό και να στηρίξει την κατανάλωση το 2024.

    Οι εκταμιεύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας προβλέπεται να στηρίξουν τη μέτρια αύξηση των επενδύσεων εν όψει του υψηλότερου κόστους.
    Ο πληθωρισμός όμως αποκτά ευρύτερη βάση, καθώς οι αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού συμβάλλουν στις μισθολογικές πιέσεις.
    Τα προγραμματισμένα μέτρα στήριξης στηρίζουν τη ζήτηση, ενώ οι περιορισμοί της παραγωγικής ικανότητας αυξάνονται.
    Η μετατόπιση των δημοσιονομικών μέτρων προς τις εισοδηματικές μεταβιβάσεις σε ευάλωτες ομάδες και η μεγαλύτερη στήριξη για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης θα ενθαρρύνει την εξοικονόμηση ενέργειας, θα στηρίξει τα δημόσια οικονομικά και θα μετριάσει τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
    Οι διαταραχές στον εφοδιασμό με τρόφιμα και ενέργεια και οι υψηλότερες τιμές, που ενισχύονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μειώνουν τα πραγματικά εισοδήματα, με τις τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές να αυξάνονται κατά 53% το έτος έως τον Σεπτέμβριο του 2022.
    Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μέτρα συνολικού ύψους 5,5% του ΑΕΠ το 2022 για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι του υψηλού ενεργειακού κόστους, εκ των οποίων το 3,6% του ΑΕΠ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Πράσινης Μετάβασης, το οποίο προέρχεται κυρίως από τον μηχανισμό της Ελλάδας για την είσπραξη απρόβλεπτων εσόδων στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
    Η άνοδος των τιμών και του κόστους των επενδύσεων και η μείωση της δημοσιονομικής στήριξης προβλέπεται να μετριάσουν την οικονομική ανάπτυξη.
    Η αύξηση της κατανάλωσης προβλέπεται να εξασθενήσει, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός αποδυναμώνει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών.                                             Η έντονη αύξηση του κόστους των επενδυτικών έργων καθώς και η υψηλή αβεβαιότητα αναμένεται να επιβαρύνουν τις επενδύσεις.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα