Οι συνομιλίες της πρώτης μέρας των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκιφ της Ουκρανίας, μετά τις «ουσιαστικές» ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν ρώσοι διαπραγματευτές.
«Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (…) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ», ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο ρώσος υφυπουργός Αμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε λόγο για «ουσιαστικές συνομιλίες». Οι συνομιλίες κράτησαν σήμερα περί τις 3-4 ώρες με διαλείμματα και σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, θα συνεχιστούν πιθανόν και αύριο.
Ρωσική αντιπροσωπεία: Συμβιβασμός σε κάποια σημεία
Η ανακοίνωση της ρωσικής αντιπροσωπείας αναφέρει σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah ότι «επιτεύχθηκε συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών σε κάποια σημεία και ορισμένες πολιτικές λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη συνέχεια και θα είναι πιο δυνατή η ειρήνευση το συντομότερο δυνατό» .
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βολόντιμιρ Ζελένσκι όταν θα εγκριθεί ένα προσχέδιο της ειρηνευτικής συμφωνίας.
Τι πρότεινε η ουκρανική αντιπροσωπεία
Η ουκρανική αντιπροσωπεία πρότεινε στις σημερινές διαβουλεύσεις:
- να υιοθετήσει η Ουκρανία καθεστώς ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, δηλαδή να δεσμευτεί ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτική συμμαχία (ΝΑΤΟ) και δεν θα φιλοξενεί σε εδάφη της ξένες βάσεις ή ξένους στρατιώτες
- 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας
- μηχανισμό που να επιτρέπει στο Κίεβο να καλεί τις εγγυήτριες χώρες σε περίπτωση που δεχθεί η Ουκρανία επίθεση
Δεν θα εμποδιστεί η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
Οι προτάσεις θα ισχύσουν μόνον σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός
Ουκρανική αντιπροσωπεία: «Δεν θα μπούμε στο ΝΑΤΟ»
Η ουκρανική αντιπροσωπεία σημείωσε ότι «δεν κατέστη εφικτή μια συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που θα θέλαμε ως εγγυήτριες δυνάμεις.