Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Μπισέρ αλ Χασάουνα δεν διευκρίνισε τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει η χώρα του, λίγες ημέρες αφότου ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου.
Η Ιορδανία ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ, που έφυγε από το Αμάν λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς, δεν θα επιτραπεί να επιστρέψει στη χώρα και να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του, κηρύσσοντάς τον ουσιαστικά “ανεπιθύμητο πρόσωπο”.
“Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι όσον αφορά την αντίδρασή μας στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και τις συνέπειές της”, είπε ο Χασάουνα. Η Ιορδανία υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1994.
Η πολιορκία του πυκνοκατοικημένου θύλακα δεν αποτελεί αυτοάμυνα, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, είπε ο Χασάουνα. “Η βάναυση ισραηλινή επίθεση δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των πολιτικών και των στρατιωτικών στόχων και επεκτείνεται σε ασφαλείς περιοχές και σε ασθενοφόρα”, τόνισε.
Η Ιορδανία επανεξετάζει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς της με το Ισραήλ και μελετά ακόμη και την αναστολή της υλοποίησης περαιτέρω βημάτων όσον αφορά την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, εάν η αιματοχυσία στη Γάζα επιδεινωθεί, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς ξύπνησε στη χώρα τον φόβο ότι το Ισραήλ θα αδράξει την ευκαιρία για να εκδιώξει μαζικά τους Παλαιστινίους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστίνιων κατοίκων έχουν αυξηθεί μετά τις 7 Οκτωβρίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν αλ Σάφαντι είπε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εκδίωξης των Παλαιστίνιων στην Ιορδανία αποτελεί “κόκκινη γραμμή” που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου. Ο ιορδανικός στρατός έχει ήδη ενισχύσει τις θέσεις του κατά μήκος των συνόρων, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ρόλο ειρηνοποιού έχει αναλάβει η βασίλισσα της Ιορδανίας, Ράνια, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα στη Μέση Ανατολή, με τον πόλεμο να μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας και τους ηγέτες αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να επιδίδονται σε αλλεπάλληλες διπλωματικές επαφές προκειμένου να επιτύχουν την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.
«Το να είσαι φιλοπαλαιστίνιος δεν σημαίνει να είσαι αντισημίτης» έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει η βασίλισσα Ράνια, σε συνέντευξή της στη δημοσιογράφο του CNN, Μπέκι Άντερσον.
H γοητευτική βασίλισσα έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός διατυμπανίζοντας ότι: «Το να είσαι φιλοπαλαιστίνιος, δεν σημαίνει να είσαι αντισημίτης, το να είσαι φιλοπαλαιστίνιος δεν σημαίνει ότι είσαι υπέρ της Χαμάς ή υπέρ της τρομοκρατίας».
«Όταν ζητάει κανείς από 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους να ξεσπιτωθούν ή να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους, αυτό δεν είναι προστασία των αμάχων, αυτό είναι αναγκαστικός εκτοπισμός… Αυτές οι εντολές εκκένωσης, δεν πιστεύω ότι είναι προς όφελος των πολιτών της Γάζας. Και δεν πειράζει που οι εντολές εκκένωσης αποστέλλονται στο διαδίκτυο ή την τηλεόραση, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου. Δεν είναι αυτοί το κοινό-στόχος, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος. Είναι η προσπάθεια του Ισραήλ να προσπαθήσει να ελαχιστοποιήσει τις ενέργειές του», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς εκείνων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που πιστεύουν ότι η κατάπαυση του πυρός θα επιτρέψει περαιτέρω τις επιθέσεις της Χαμάς, η μελαχρινή βασίλισσα δήλωσε: «Με αυτό το επιχείρημα, απορρίπτουν εγγενώς… ακόμη και επικροτούν και δικαιολογούν τους θανάτους χιλιάδων αμάχων. Και αυτό είναι ηθικά καταδικαστέο. Είναι επίσης κοντόφθαλμο και όχι εντελώς ορθολογικό γιατί… αν καταφέρεις να εξαλείψεις όλη τη Χαμάς, ποια θα είναι η συνέχεια; Η βασική αιτία αυτής της σύγκρουσης είναι η παράνομη κατοχή, οι συνήθεις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι παράνομοι εποικισμοί, η περιφρόνηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτές τις βαθύτερες αιτίες, τότε μπορείς να σκοτώσεις τους μαχητές, αλλά δεν μπορείς να σκοτώσεις την αιτία».
Στις 27 Οκτωβρίου, η Βασίλισσα Ράνια είχε κατακεραυνώσει – και πάλι μέσω του CNN – τους ηγέτες της Δύσης για «κραυγαλέα διπλά πρότυπα» αναφερόμενη στον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς.
«Η λύση των δύο κρατών για τη δημιουργία μιας “ελεύθερης, κυρίαρχης και ανεξάρτητης” Παλαιστίνης είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη στην περιοχή», είχε υποστηρίξει η σύζυγος του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, σε συνέντευξή της στη βετεράνο δημοσιογράφο του CNN, Kριστιάν Αμανπούρ. «Οι άνθρωποι σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, είμαστε απλά σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι από την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας σε αυτή την καταστροφή. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είδαμε ένα εξόφθαλμο διπλό πρότυπο στον κόσμο», υπογράμμισε η βασίλισσα της Ιορδανίας.
«Όταν σημειώθηκε η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ο κόσμος πήρε αμέσως το μέρος του Ισραήλ και το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του καταδικάζοντας την επίθεση… αλλά τι βλέπουμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, βλέπουμε τον κόσμο να σιωπά…Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που υπάρχει τέτοιος ανθρώπινος πόνος και ο κόσμος δεν ζητά καν εκεχειρία. Κατά συνέπεια, η σιωπή είναι εκκωφαντική και για πολλούς στην περιοχή μας, καθιστά τον δυτικό κόσμο συνένοχο. Μας λένε ότι είναι λάθος να σκοτώνεις μια οικογένεια, μια ολόκληρη οικογένεια, υπό την απειλή όπλου, αλλά είναι εντάξει να τους ρίχνεις οβίδες μέχρι θανάτου; Εδώ υπάρχει ένα κραυγαλέο διπλό πρότυπο», τόνισε εμφανώς ενοχλημένη η Βασίλισσα Ράνια.
Και πρόσθεσε: «Είναι απλά σοκαριστικό για τον αραβικό κόσμο»…«Ως μητέρα, έχουμε δει Παλαιστίνιες μητέρες που πρέπει να γράψουν τα ονόματα των παιδιών τους στα χέρια τους γιατί οι πιθανότητες να βομβαρδιστούν μέχρι θανάτου και να γίνουν πτώματα είναι πολύ μεγάλες», υποστήριξε η βασίλισσα Ράνια.
«Θέλω απλώς να υπενθυμίσω στον κόσμο ότι οι Παλαιστίνιες μητέρες αγαπούν τα παιδιά τους εξίσου πολύ με οποιαδήποτε άλλη μητέρα στον κόσμο».
Η βασίλισσα Ράνια εξήρε επίσης την ιστορία της κατοχής του Ισραήλ και του εκτοπισμού των Παλαιστινίων. «Τα περισσότερα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα καλύπτουν την ιστορία, υπό τον τίτλο: «Το Ισραήλ σε πόλεμο». Αλλά για πολλούς Παλαιστίνιους στην άλλη πλευρά του διαχωριστικού τείχους, ο πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ» είπε.
«Πρόκειται για μια ιστορία 75 ετών, μια ιστορία θανάτου και εκτοπισμού για τον παλαιστινιακό λαό. Είναι μια ιστορία κατοχής υπό καθεστώς απαρτχάιντ, που καταλαμβάνει εδάφη, κατεδαφίζει σπίτια, κατάσχει εδάφη, και στρατιωτικές εισβολές και νυχτερινές επιδρομές».
Στο σημείο αυτό, η Κριστιάν Αμανπούρ διέκοψε τη βασίλισσα της Ιορδανίας για να την ρωτήσει για την κατάχρηση του όρου «απαρτχάιντ» εναντίον του Ισραήλ από τον αραβικό κόσμο. Η Ράνια δεν δίστασε να δηλώσει ότι, ο όρος απαρτχάιντ έχει αποδοθεί στο Ισραήλ από ισραηλινές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η λύση των δύο κρατών για τη δημιουργία μιας «ελεύθερης, κυρίαρχης και ανεξάρτητης» Παλαιστίνης είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε η βασίλισσα Ράνια στο αμερικανικό δίκτυο.
«Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει λύση παρά μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων… υπάρχει μόνο ένας δρόμος και αυτός είναι ένα ελεύθερο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, που θα ζει δίπλα-δίπλα, με ειρήνη και ασφάλεια, με το κράτος του Ισραήλ».