18.2 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Οινοποιείο Ζαχαριά: Η παράδοση στο κρασί Νεμέας και η «Σκλάβα» που σε… «σκλαβώνει» με τη γεύση της

    Η εταιρεία «Οινοποιείο Ζαχαριά» αποτελεί μία από τις παλαιότερες και σημαντικότερες οινοποιίες της Νεμέας. Οι συνεχείς διακρίσεις των κρασιών της τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς, κατατάσσουν την εταιρεία σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες δυνάμεις του οινικού κλάδου.

    Από το 1962, οπότε έγιναν οι πρώτες φυτεύσεις των αμπελώνων και ξεκίνησε το μαγικό ταξίδι της οινοποίησης, η οικογένεια Ζαχαριά διατηρεί μέχρι και τις μέρες μας, το ίδιο πάθος για τη γη, το αμπέλι και το κρασί.

    Εμφιάλωση λευκού κρασιού

    Σήμερα, 400 ιδιόκτητα στρέμματα αμπελώνων του οινοποιείου, απλώνονται σε διαφορετικά σημεία σε όλη τη Νεμέα, από τον κάμπο και την Αρχαία Φλιούντα, το Κούτσι, το Ντουραμάνι, ως το Λεόντιο και τη Δάφνη.

    Αμπελώνες

    Ο πήχης ψηλά από αρχή…

    Ιδρυτής της εταιρείας ήταν ο Ηλίας Ζαχαριάς, απόφοιτος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, αλλά κυρίως με έντονη διάθεση για προσφορά στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

    Με σκληρή δουλειά και την υποστήριξη της οικογένειά του, ο ιδρυτής κατάφερε να  αναδείξει τις τοπικές ποικιλίες, να δημιουργήσει κρασιά που διακρίνονται σε ποιότητα και τιμή αλλά και να προωθήσει την παραγωγή προϊόντων με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

    Τρύγος

    Σκλάβα το κρασί που σε… «σκλαβώνει» με τη γεύση του!

    H Σκλάβα είναι μία μοναδική, αρχαία Ελληνική ποικιλία, από τις παλαιότερες του Ελληνικού αμπελώνα. Φυτεύτηκε μαζί με το Αγιωργίτικο στη Νεμέα, διασώθηκε και αναβίωσε από τον γεωπόνο & αμπελουργό, Ηλία Ζαχαριά. Σήμερα καλλιεργείται, οινοποιείται και εμφιαλώνεται αποκλειστικά από το «οινοποιείο Ζαχαριά».

    Σπάνιες Ποικιλίες

    «Ένα μεγάλο στοίχημα που νομίζω ότι έχουμε κερδίσει είναι η διάσωση και αναβίωση της Σκλάβας. Ο πατέρας μου, Ηλίας Ζαχαριάς, ήταν ο πρώτος γεωπόνος και αμπελουργός της Νεμέας, όπου σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον κ. Σταυρακάκη, έδωσαν μεγάλο αγώνα για τη διάσωση και την αναβίωση μιας τόσο σπάνιας ποικιλίας που πρωτοεμφανίστηκε στην Αρχαιότητα και φυόταν αποκλειστικά σε περιοχές της Κορινθίας και της Αργολίδας», λέει αποκλειστικά στο pointmedia.gr, ο Όθωνας Ζαχαριάς, Γενικός Διευθυντής των Αμπελώνων και γιος του Ιδρυτή.

    Παρακολουθήστε την αποκλειστική συνέντευξη για την ιστορία του Οινοποιείου Ζαχαριά και για τη μοναδική ποικιλία Σκλάβα στο βίντεο που ακολουθεί:

    Γέμισμα ποτηριού κόκκινο κρασί

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα