17.8 C
Athens
Friday, May 17, 2024
More

    Οινοποιείο «Σύφλογο»: Βάρος στη διατήρηση και την ανάδειξη τοπικών ποικιλιών της Λευκάδας που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν

    Το Οινοποιείο «Σύφλογο» ιδρύθηκε το 1994 από τη Μαρία και τον Διονύση Παπανικολόπουλο, ως αποτέλεσμα της στενής ενασχόλησής τους με την ερασιτεχνική παραγωγή οίνου για πολλά έτη. Σήμερα το οινοποιείο διαχειρίζεται ο γιος τους, Βασίλης Παπανικολόπουλος, διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός, με βασικό στόχο την διατήρηση και ανάδειξη τοπικών ποικιλιών της Λευκάδας που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

    «Είμαστε ένα μικρό οινοποιείο και καλλιεργούμε 20 στρέμματα στην ορεινή Λευκάδα σε υψόμετρο 500 μέτρων. Το στοιχείο το οποίο μας διαφοροποιεί στην αγορά, είναι το γεγονός ότι ασχολούμαστε αποκλειστικά με ποικιλίες της Λευκάδας οι οποίες είναι οριακά υπό εξαφάνιση όπως το μαυροπάτρινο, η χλώρη και το ασπροβάρτζαμο. Ουσιαστικά, για εμάς είναι πειραματικής κλίμακας αμπελώνες» αναφέρει o ιδιοκτήτης του οινοποιείου, Βασίλης Παπανικολόπουλος. Ο ίδιος προσθέτει ότι η καλλιέργεια του οινοποιείου είναι βιολογική, με τα κρασιά που παράγονται να είναι φυσικά, ήτοι τελείως αφιλτράριστα, χωρίς θειώδη.

    Το ασπροβάρτζαμο ως το φετινό αγαπημένο κρασί του κοινού

    «Λόγω του γεγονότος ότι είναι φυσικά τα κρασιά, κάθε σοδειά έχει τελείως διαφορετική γεύση για καθένα κρασί. Συγκεκριμένα, για φέτος, ένα κρασί για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι για τα σχόλια που λαμβάνει – καθώς ήταν η πρώτη του χρονιά που φτιάχτηκε από εμάς – είναι το ασπροβάρτζαμο. Φτιάξαμε μόνο 400 φιάλες, πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύπλοκο κρασί, αλλά μας δίνεται το κουράγιο να φυτέψουμε παραπάνω εκτάσεις» υπογραμμίζει ο κ. Παπανικολόπουλος.

    «Μεγάλη αλλαγή για το οινοποιείο μας ήταν όταν ξεκινήσαμε τις εξαγωγές, γύρω στο 2017. Μας έδωσε πολύ αέρα ώστε να ασχοληθούμε με το προϊόν, καθώς το κρασί απορροφάται απευθείας από την Αμερική. Επομένως, οι πωλήσεις πηγαίνουν πολύ καλά έως τώρα, διότι το κρασί αναμένουμε να τελειώνει μέσα στον Ιούλιο κάθε χρονιά» σχολιάζει ο ιδιοκτήτης του Οινοποιείου «Σύφλογο». Ο ίδιος συμπληρώνει ότι, εν μέσω πανδημίας, η ζήτηση εκτοξεύθηκε ειδικά εκείνη που ήταν προερχόμενη από το εξωτερικό. «Σήμερα, ζητάνε το κρασί μας από σημαντικές ξένες αγορές (Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία), καθώς ακούγεται έντονα στο κανάλι της HoReCa. Σημειώνεται ότι η αμερικανική αγορά είναι εκείνη που θεωρείται πιο ελκυστική για το Οινοποιείου «Σύφλογο», ενώ πρόσφατα ξεκίνησε τις εξαγωγές προς την Ισπανία. Ο κ. Παπανικολόπουλος επισημαίνει ότι, για τον χώρο του φυσικού κρασιού, υπάρχουν αρκετές ελκυστικές αγορές στις οποίες ακμάζει η εν λόγω τάση, όπως η Δανία και η Αγγλία.

    Σχετικά με την τοποθέτηση των κρασιών του Οινοποιείου «Σύφλογο» στο οργανωμένο λιανεμπόριο, ο ίδιος αναφέρει ότι είναι πρακτικά αδύνατον. «Το φυσικό κρασί δεν έχει θέση στο ράφι του οργανωμένου λιανεμπορίου, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ώστε να συντηρηθεί και δεν είναι δυνατό να παραχθούν ποσότητες που να μπορούν να καλύψουν τέτοιου είδους αγορές» προσθέτει.

    Καινούργιος αμπελώνας με διαφορετικό τερουάρ

    «Το βασικότερο μας πλάνο το οποίο τρέχει αυτήν την στιγμή είναι ένας καινούργιος αμπελώνας ο οποίος έχει μια συνολική έκταση γύρω στα 20 στρέμματα από τα οποία είναι φυτέψιμα τα 8 από αυτά»» αναφέρει ο Βασίλης Παπανικολόπουλος. Ειδικότερα, πρόκειται για μία εξαιρετικά βραχώδης περιοχή η οποία βρίσκεται κοντά στο οινοποιείο, διαθέτοντας ένα αρκετά διαφορετικό τερουάρ.

    Σημειώνεται ότι η επιλογή του συγκεκριμένου μέρους έγινε λόγω μικροκλίματος. «Πιθανότατα θα επικεντρωθούμε, χάρη σε αυτό, και στο οινοτουριστικό κομμάτι (γευσιγνωσίες, επισκέψεις)» συμπληρώνει ο ίδιος. Αξιοσημείωτο δε, το γεγονός ότι το λευκαδίτικο οινοποιείο ήρθε αντιμέτωπο με την καταστροφή της σοδειάς της επόμενης χρονιάς. «Ακόμη και να προβλέψουμε την κακοκαιρία που έρχεται, δεν επιτρέπεται στη βιολογική μας καλλιέργεια να γίνει ράντισμα με σκευάσματα πέραν των εγκεκριμένων βιολογικών που έχουν περιορισμένη “δραστικότητα”» επισημαίνει ο κ. Παπανικολόπουλος. Ο ίδιος τονίζει ότι η Πολιτεία πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα απέναντι σε αυτό το ζήτημα, ενισχύοντας τους παραγωγούς που χάνουν τη σοδειά τους, μέσα από ορθά κριτήρια και εκτίμηση των αμπελιών, ώστε να δίνεται και η κατάλληλη αποζημίωση άμεσα.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα