Με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εφαρμογή νέας δράσης ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης, το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη και τις πρόσφατες αποφάσεις ανακοίνωσε τη χορήγηση αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για όλες τις άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο.
Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.
Η αποζημίωση διαμορφώνεται από τα 1.000 έως τα 4.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζόμενων που απασχολούν. Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών.
Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η αποζημίωση αυτή είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά.
Οι ωφελούμενοι -επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες,- υπολογίζονται σε περίπου 100.000 και από αυτούς, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.
Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα. Το κόστος της αποζημίωσης αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί εντός Μαΐου.