Ο ΟΗΕ μόλις υιοθέτησε σχέδιο ψηφίσματος με θέμα «Προστασία των αμάχων και τήρηση των νομικών και ανθρωπιστικών υποχρεώσεων» για την κατάσταση στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, έχοντας μόλις λάβει πλειοψηφία 2/3 στη Γενική Συνέλευση.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε απόψε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.
Ισραήλ: Ο στρατός λέει ότι «δεν ξεκίνησε η χερσαία επέμβαση» στη Γάζα
Η μη δεσμευτική απόφαση, που καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν.
Πέρασε η πρόταση της Ιορδανίας
Η πρόταση, που προωθήθηκε από την Ιορδανία για λογαριασμό των αραβικών χωρών, υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε τέσσερις φορές μέσε σε δύο εβδομάδες να εγκρίνει κάποιο ψήφισμα.
Το ψήφισμα της Ιορδανίας εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. Άλλη μια υπενθύμιση των βασικών διατάξεων του ψηφίσματος που υιοθετήθηκε τώρα, το οποίο αποτελεί μη δεσμευτική έκφραση της πλειοψηφικής άποψης των κρατών μελών του ΟΗΕ.
Το ψήφισμα δεν κάνει ειδική αναφορά στη οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα, τη Χαμάς, ένα από τα βασικά ζητήματα που οδήγησαν στην πρόταση τροπολογίας του Καναδά.
Το ψήφισμα ζητά μια «άμεση, μόνιμη και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία» και απαιτεί από όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τη «συνεχή, επαρκή και ανεμπόδιστη» παροχή βασικών προμηθειών και υπηρεσιών στη Λωρίδα της Γάζας.
Ζητά επίσης την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» όλων των αμάχων που κρατούνται αιχμάλωτοι, καθώς και την απαίτηση για την ασφάλεια, την ευημερία και την ανθρώπινη μεταχείρισή τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η τροπολογία του Καναδά πάνω στην πρόταση της Ιορδανίας θα καταδίκαζε ρητά τη Χαμάς και «τη σύλληψη ομήρων».
Εισήχθη από τον Καναδά ως απάντηση στο ψήφισμα που εισήχθη από μια ομάδα 21 αραβικών χωρών που ζητούσε «άμεση, μόνιμη και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία».
Οι ΗΠΑ είχαν επίσης υποστηρίξει την τροπολογία, επικρίνοντας το αρχικό ψήφισμα που είχε εισαχθεί από την Ιορδανία επειδή δεν κατονόμαζε ρητά τη Χαμάς.
Ογδόντα οκτώ μέλη ψήφισαν υπέρ, 55 κατά και 23 απείχαν με αποτέλεσμα η τροπολογία να αποτύχει να συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων.