21 C
Athens
Friday, September 20, 2024
More

    ΟΗΕ: Η Γάζα είναι πλέον “μη κατοικήσιμη” και χρειάζονται δεκάδες δις για να ξαναγίνει βιώσιμη

    Τα μισά και πλέον από τα κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί εντελώς και ο παλαιστινιακός θύλακας πλέον είναι “μη κατοικήσιμος”, έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, ενώ θα χρειαστεί να δαπανηθούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να γίνει ξανά βιώσιμος, τονίζεται σε προκαταρκτική έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη.

    Ερευνητές της υπηρεσίας αποτίμησαν το εύρος των καταστροφών βασιζόμενοι κυρίως σε δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, συγκρίνοντας τις εικόνες πριν από την 7η Οκτωβρίου με αυτές μετά — αφού το Ισραήλ άρχισε να σφυροκοπεί ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στην επικράτειά του.

    Η συγκέντρωση δεδομένων για την έκθεση σταμάτησε στα τέλη Νοεμβρίου, περίπου δυο μήνες μετά το ξέσπασμα της σύρραξης.

    Μέχρι τότε, 37.379 κτίρια —ή χονδρικά το 18% του συνόλου στη Λωρίδα της Γάζας— είχαν υποστεί ζημιές ή είχαν καταστραφεί ολοσχερώς εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης.

    Έκτοτε, δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν πως οι καταστροφές υπερδιπλασιάστηκαν, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αλάζε, οικονομολόγος της CNUCED ειδικευμένος στο ζήτημα της βοήθειας στους Παλαιστίνιους, εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

    “Νέα δεδομένα δείχνουν πως το 50% των κτιριακών δομών στη Λωρίδα της Γάζας έχει (υποστεί ζημιές ή) καταστραφεί (ολοσχερώς)”, ανέφερε.

    “Η Λωρίδα της Γάζας αυτή τη στιγμή είναι μη κατοικήσιμη”, υπογράμμισε ο οικονομολόγος.

    Η έκθεση υπολογίζει πως ακόμη κι αν η ανοικοδόμηση άρχιζε αμέσως και η Λωρίδα της Γάζας επανερχόταν στο μέσο επίπεδο ανάπτυξης 0,4% που παρατηρήθηκε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, θα πέρναγαν επτά δεκαετίες προτού ο θύλακος να επιτύχει ξανά το αξιολύπητο επίπεδο του ΑΕΠ της το 2022.

    Θα απαιτηθεί τεράστια διεθνής βοήθεια, εξηγεί ο οικονομολόγος, ειδικά αν ο σκοπός είναι να βελτιωθεί το επίπεδο ανάπτυξης στη Λωρίδα της Γάζας.

    “Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως θα πρέπει να ανέλθει σε αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια” και αυτή είναι “συντηρητική εκτίμηση”, κατά την έκθεση.

    Για την υπηρεσία του ΟΗΕ, οποιαδήποτε επίλυση της κρίσης πρέπει να συμπεριλάβει τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, την άρση του αποκλεισμού και την πρόοδο προς τη λύση των δυο κρατών.

    Ο στόχος, εξηγεί, δεν μπορεί απλά να είναι “να επιστρέψουμε στο status quo πριν από τον Οκτώβριο του 2023”.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα