19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Οι Βρετανικές αποικίες που αλλάζουν ονόματα

    Η Ινδία είναι φέτος η διοργανώτρια χώρα της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 20 (G20). Η συγκεκριμένη χώρα διαθέτει δύο επίσημα ονόματα: Ινδία και Bharat. Το πρώτο όνομα το κληρονόμησε από τους Βρετανούς πρώην άρχοντες της χώρας, ενώ το δεύτερο προέρχεται από τα σανσκριτικά και από αυτό εκπορεύεται μια αρχαία ιερότητα.

    Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι από την πλευρά του προτιμά το όνομα “Bharat”, όπως επίσης και οι ινδουιστές εθνικιστές, που αποτελούν το βασικό πολιτικό στήριγμά του.

    Πρόσφατα υπήρξαν κι άλλες περιπτώσεις αλλαγής ονόματος πρώην βρετανικών αποικιών, όπως η Βιρμανία, η Ροδεσία και η Κεϋλάνη που αποκαλούνται σήμερα επίσημα Μιανμάρ (1989), Ζιμπάμπουε (1980) και Σρι Λάνκα (1972) αντίστοιχα.

    Η αλλαγή του ονόματος μιας χώρας όμως είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα. Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να συνηθίσει κανείς τα νέα πράγματα. Παράλληλα στην Ινδία υπάρχει ένας τοπικός ανταγωνισμός από το “Hindustan”, το οποίο προκαλεί τις δικές του ευαισθησίες, συμπεριλαμβανομένης της περσικής καταγωγής. Η ονομασία “Ινδία” προέρχεται από τον ποταμό Ινδό, ο οποίος σήμερα ρέει κυρίως στο Πακιστάν.

    Σε περίπτωση που ο Ναρέντρα Μόντι αποφασίσει την αλλαγή του ονόματος της χώρας του, θα ανοίξει ένας παλιός ασκός του Αιόλου. Συγκεκριμένα το 1947, ο Muhammad Ali Jinnah, ιδρυτής του Πακιστάν, εξοργίστηκε που οι Βρετανοί επέτρεψαν στον αντίπαλό του, Jawaharlal Nehru, να διατηρήσει το όνομα Ινδία. Τότε το Πακιστάν θα μπορούσε να διεκδικήσει το όνομα “Ινδία” εάν η γείτονάς του γίνει “Bharat”. Η υποήπειρος της νότιας Ασίας έχει ήδη δει δύο αρχικά χωρισμένα τμήματα εδάφους να αλλάζουν ονόματα μετά από έναν πόλεμο ανεξαρτησίας το 1971: το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν ήταν κάποτε Ανατολικό Πακιστάν και Δυτικό Πακιστάν.

    Η ανεξαρτησία και ο διαχωρισμός περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την ονοματοδοσία. Στην Αφρική, τα μετααποικιακά δημοψηφίσματα βοήθησαν να διευθετηθούν τα ονόματα του Γαλλικού και του Βελγικού Κονγκό, που έγιναν Δημοκρατία του Κονγκό και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το τελευταίο μάλιστα, για πολλά χρόνια ήταν γνωστό και ως Ζαΐρ.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα