Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε τις περιοχές με χαμηλή φορολογία, δηλαδή τους αποκαλούμενους «φορολογικούς παραδείσους». Η Κόστα Ρίκα, οι Παρθένοι Νήσοι και οι Νήσοι Μάρσαλ εγκαταλείπουν τη λίστα των φορολογικών παραδείσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς έλυσαν αρκετά προβλήματα στα φορολογικά καθεστώτα τους. Αντιθέτως, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, η Μπελίζ και οι Σεϋχέλλες μπαίνουν στη συγκεκριμένη λίστα, μετά την ενημέρωση που εγκρίθηκε από τα μέλη της Ε.Ε.
Έτσι, πλέον μόνο 16 χώρες από όλο τον κόσμο εμφανίζονται στη μαύρη φορολογική λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές είναι: Παναμάς, Ρωσία, Αμερικανική Σαμόα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Ανγκουίλα, Μπαχάμες, Μπελίζ, Φίτζι, Γκουάμ, Παλάου, Σαμόα, Σεϋχέλλες, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Νησιά Τερκς και Κάικος, Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ και Βανουάτου.
Η λίστα αυτή περιλαμβάνει χώρες, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα της ΕΕ σχετικά με τη φορολογική διαφάνεια, τη φορολογική δικαιοσύνη ή την εφαρμογή των διεθνών κανόνων για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης ή της μετατόπισης κερδών. Επίσης συμπεριλαμβάνονται σε αυτή, όσες χώρες δεν λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
Η ένταξη μιας χώρας στη λίστα αυτή δεν συνεπάγεται καταρχήν οικονομικές κυρώσεις, πέρα από την απαγόρευση διέλευσης ευρωπαϊκών κεφαλαίων μέσω οντοτήτων που βρίσκονται σε αυτές τις δικαιοδοσίες/χώρες και διοικητικά μέτρα. Ο κατάλογος, ο οποίος προετοιμάζεται από τα κράτη μέλη, ενημερώνεται κάθε έξι μήνες. Από την πλευρά της η Ε.Ε. τονίζει πως δεν έχει ως στόχο της να επιβάλει κυρώσεις σε όσους περιλαμβάνονται σε αυτήν, αλλά να τους ενθαρρύνει να κάνουν αλλαγές στη νομοθεσία τους.