Με σκληρή ατζέντα προσέρχονται σήμερα οι τραπεζίτες στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με σκοπό να διαμορφωθεί ένα πακέτο μέτρων για τα ευάλωτα νοικοκυριά που πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων.
Πρόκειται για μία ακόμη συνάντηση των δύο πλευρών αναζητώντας μια κοινή αποδεκτή λύση για όλους.
Η κυβέρνηση ενόψει των εθνικών εκλογών επιθυμεί να προσθέσει στην προεκλογική της ατζέντα της μια ακόμη ενέργεια, η οποία θα αποσκοπεί στη στήριξη των δανειοληπτών που τυγχάνει να έχει και το ρόλο του ψηφοφόρου τους επόμενους μήνες.
Η διελκυστίνδα ανάμεσα στο υπουργείο και τους τραπεζίτες θα έχει αντίκτυπο και στις δύο πλευρές όταν μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καραδοκούν να αποκαλύψουν ότι οι τράπεζες είναι το «αφεντικό».
Οι εκπρόσωποι των τραπεζών γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας να στηρίξει τα νοικοκυριά που διαπιστώνουν ότι οι δόσεις των δανείων αυξήθηκαν κατά δεκάδες ευρώ μειώνοντας ακόμη περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημά τους.
Το «παζάρι» ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να αναδείξει τις προθέσεις της μίας έναντι της άλλης πλευράς.
Ωστόσο στο απλό ερώτημα ποιος πληρώνει τις καλές προθέσεις δεν υπάρχει απάντηση καθώς και οι δύο πλευρές είναι «στριμωγμένες».
Οι τράπεζες είδαν και έπαθαν να δουν κάποια κέρδη στους ισολογισμούς τους που έφθασαν τα 2,3 δις ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022 από ζημιές ύψους 4 δις ευρώ πέρυσι.
Το κράτος και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συγκρίνεται με το «ΠΑΣΟΚ» της πρώτης περιόδου επι Ανδρέα Παπανδρέου. Την ίδια στιγμή έχει κάνει σημαία τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης αλλά πάντα βρίσκει τον τρόπο να εισέρχεται από την πίσω πόρτα ζητώντας κάτι περισσότερο.
Οι τραπεζίτες κατανοούν ότι δεν θέλουν νέο γύρο μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά δεν μπορούν να τα περιορίσουν ή να τα χρηματοδοτήσουν από την τσέπη τους όταν οι δανειολήπτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη μηνιαία δόση εξόφλησης του δανείου.
Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει πακέτο μέτρων στήριξης των νοικοκυριών που έχουν δάνεια και δυσκολεύονται να καταβάλουν το 100% της μηνιαίας υποχρέωσης. Η λύση θα ήταν να μεταφέρουν πιο πίσω το κόστος των αυξήσεων των επιτοκίων αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διεκδικεί κάτι πιο «βολικό» για τους δανειολήπτες διότι έτσι το χρέος μεταφέρεται στο μέλλον.