19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές εδώ και 16 χρόνια στην Ελλάδα με σχεδόν 1.000.000 στρέμματα καμένα-Πιο απροετοίμαστοι από ποτέ

    Σύμφωνα με έρευνα της Distrelec, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές καταλήγει ότι σχεδόν 400.000 εκτάρια (988.420 στρέμματα) έχουν καεί μέχρι τώρα σε όλη την ήπειρο από δασικές πυρκαγιές.

    Σε περίπου 4,1 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος των καταστροφών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές φέτος στην Ευρώπη, με τη “μερίδα του λέοντος” να αφορά στην Ελλάδα.

    Τη μεγαλύτερη ζημία την έχει υποστεί η Ελλάδα, καθώς υπολογίζεται στα 1,66 δισ. ευρώ με πάνω από 161.000 εκτάρια γης (397.800 στρέμματα) να έχουν καεί μέχρι τις 30 Αυγούστου.

    Για την Ελλάδα επρόκειτο για τις πλέον καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα εδώ και 16 χρόνια, ενώ συνεχίζεται η κατάσταση συναγερμού για περισσότερες καταστροφές από τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο που καίει ακόμα και κόστισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους. Οι πυρκαγιές στη Μαγνησία κόστισαν τις ζωές σε 5 ανθρώπους. 

    Νωρίτερα τον Ιούλιο θα πρέπει να αναφερθεί ότι η χώρα έχασε δυο αξιόλογους πιλότους που επιχειρούσαν στο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας, καθώς οι  πιλότοι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο συγκυβερνήτης Περικλής Στεφανίδης, εντοπίστηκαν νεκροί.

    Για να κατανοήσουμε την καταστροφή που υπέστει η Ελλάδα θα πρέπει να την συγκρίνουμε με την  Ισπανία η οποία έρχεται  δεύτερη σε σχέση με τις φωτιές ως πληγείσα χώρα, με περίπου τα μισά  84.315 εκτάρια γης  και το εκτιμώμενο κόστος να ανέρχεται στα 871 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν η Ιταλία με κόστος 682 εκατ. και η Πορτογαλία. με 300 εκατ.

    Η Ισπανία είναι πενταπλάσια σε μέγεθος από την Ελλάδα και αυτό δείχνει ότι αν και έχουν μεγαλύτερες εκτάσεις , ισχυρότερες καιρικές συνθήκες και  ανέμους και πολύ σοβαρότερα θέματα με την κλιματική κρίση , ο κρατικός μηχανισμός της χώρας, στάθηκε  έτοιμος να αντιμετωπίσει και φάνηκε αφού κατάφερε να σταματήσει τις φωτιές σε σχέση με την Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την έκθεση οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν κόστος πυρόσβεσης, ανάπλασης, ζημιών και καθαρισμού αλλά όχι αποζημιώσεις. Αυτές είναι άλλα χρήματα που δεν μπορούν να κοστολογηθούν από την αρχή.

    “Τα αποκαίδια , έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία, τα οικοσυστήματα, τις οικονομίες, τη γεωργία, την ενέργεια και τα αποθέματα νερού”, σημειώνει ο Πέτρι Ταάλα, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

    Στην Ελλάδα  η ίδια , σημερινή Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας , την προηγούμενη τετραετία 2019-2023 (πέντε χρόνια πριν) παρουσίασε ως λύση στο πρόβλημα των πυρκαγιών το νέο συσταθέν Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  με  εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο προερχόμενο από το εξωτερικό -διότι εδώ δεν υπήρχε κάποιος κατάλληλος για τον Πρωθυπουργό να αναλάβει-, που έγινε μέχρι και Έλληνας -όπως ορίζει το Σύνταγμα – για να αναλάβει την εξιδεικευμένη λόγω προσόντων του διαχείριση .

    Αυτό όπως πολυδιαφημίστηκε τότε ήταν το κάτι άλλο , που θα άλλαζε τα πάντα αφού ήταν μια τρομερή καινοτομία η αποκάλυψη του ειδικού αυτού Υπουργείου, και φυσικά με τις ικανότητες των ανθρώπων που διαχειριζονταν τις νέες πρακτικές για τις κρίσεις παντός τύπου.

    Εφέτος -ξανά- επιβεβαιώσαμε ότι το μόνο διαφορετικό αλλά και αυτό με πολύ καθυστέρηση, σε σχέση με κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης- για όλες τις φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές , πλυμμύρες , χιόνια , αποκλεισμούς ,  σεισμούς ,  είναι το μήνυμα ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ (112) που χρησιμοποιείται πλέον ως πανάκεια .

    Μόνο που και αυτό οφείλεται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και όχι στο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας .

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα