Από την επόμενη μέρα των εκλογών η νέα κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με πληθώρα οικονομικών ζητημάτων. Μείζονα προβλήματα, όπως η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, το υψηλό κόστος χρήματος και οι αυξήσεις στα επιτόκια θα αποτελέσουν προβλήματα προς επίλυση. Με τα μανίκια σηκωμένα η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χάσει λεπτό.
Στην ατζέντα με τα ανοιχτά θέματα βρίσκονται ακόμη η επανεξέταση του φορολογικού πλαισίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η ενίσχυση των μισθών, τα πρωτογενή πλεονάσματα και οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που θα κρίνουν την έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των κοινωνικών παροχών.
Αναλυτικότερα η ατζέντα με τις προκλήσεις περιλαμβάνει:
1. Δημοσιονομική πειθαρχία: Εν όψει της διαμόρφωσης του νέου Συμφώνου Σταθερότητας που θα ενεργοποιηθεί από το 2024 στη νέα κυβέρνηση πέφτει το βάρος της διαπραγμάτευσης για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων με στόχο να μην αποτελέσουν θηλιά για την οικονομία.
2. Ακρίβεια – πληθωρισμός: Μετά τα πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από το κύμα των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και με τη συνέχιση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας το στοίχημα είναι σε πρώτη φάση η αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών και σε δεύτερη η «διάχυση» του αναπτυξιακού οφέλους στους μισθούς και τις συντάξεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
3. Ιδιωτικό χρέος: Με το πληθωρισμό να τρέχει με υψηλές ταχύτητες και να ασκεί πιέσεις στα εισοδήματα και στην κατανάλωση εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα διορθωτικών παρεμβάσεων στα προγράμματα ρυθμίσεων για την διευκόλυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων στην αποπληρωμή των οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και την αποτροπή περαιτέρω διόγκωσης του χρέους στο Δημόσιο που στερεί πολύτιμα έσοδα στα κρατικά ταμεία.
4. Φορολογική μεταρρύθμιση: Είναι κοινή παραδοχή ότι το φορολογικό σύστημα χρειάζεται ριζικές αλλαγές με στόχο την ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων, την δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους, τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από τις γειτονικές χώρες και την στήριξη των επενδύσεων.
5. Επανεξέταση των φόρο-κινήτρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις: Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέτρο της έκπτωσης φόρου έως 2.200 ευρώ με αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελματιών απέτυχε και στο τραπέζι εκ των πραγμάτων μπαίνει η καθιέρωση νέου συστήματος εκπτώσεων στους φορολογούμενους για το χτύπημα της φοροδιαφυγής από τη μη έκδοση αποδείξεων.