«Χαράς ευαγγέλια» για τους επιχειρηματικούς φίλους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Ευάγγελο Μυτιληναίο και Γιώργο Περιστέρη όπως και για τον δικό τους άνθρωπο Γιώργο Στάσση της ΔΕΗ που ανεβάζουν τις τιμές του ρεύματος στα ύψη στο Χρηματιστηρίου Ενέργειας ενώ δεν παρεμβαίνει κανένας αρμόδιος και κυρίως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας που ασκεί εποπτικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας.
Η Ανεξάρτητη Αρχή μπορεί οποία στιγμή επιθυμεί να διενεργήσει έρευνα για να διαπιστώσει γιατί η τιμή της MWh είναι από 3 έως 15 φορές πιο ακριβή σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στα 248,24 ευρώ ανήλθε η τιμή της MWh, ενισχυμένη κατά 3,82% για την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022. .
Αντίθετα οι τιμές του ρεύματος στις ευρωπαϊκές χώρες έκαναν νέα χαμηλά.
Στη Γερμανία η τιμή της MWh «γκρεμίστηκε» στα 13,58 ευρώ από 45 ευρώ που ήταν μια μέρα πριν. Αναλυτές πιθανολογούν ότι η αξία του ρεύματος θα είναι σε μονοψήφιο αριθμό τις επόμενες ημέρες όταν η τιμή του συμβολαίου TTF ήταν στα 83 ευρώ ανά MWh σημειώνοντας ποσοστιαία άνοδο 3,4%. Στη Γαλλία η τιμή του ρεύματος έπεσε στα 31,53 ευρώ ανά MWh , στην Ισπανία στα 15,19 ευρώ στη Βουλγαρία 94,49 ευρώ.
Οι βασικοί όμιλοι ενέργειας όπως η Mytilineos και η GEK TERNA του Γιώργου Περιστέρη αποκομίζουν «τρελά» κέρδη ως παραγωγοί αφού κρατούν ψηλά τις τιμές μαζί με τη ΔΕΗ του Γιώργου Στάσση και διορισμένου από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βέβαια οι παραγωγοί έχουν και δεύτερη γραμμή είσπραξής εσόδων και κερδών από τις δικές τους εταιρείες προμήθειας ενέργειας.
Η χονδρεμπορική τιμή των 248 ευρώ στο τελικό καταναλωτή θα φθάσει στα 300 ευρώ ανά MWh διότι στο στάδιο της προμήθειας εισέρχονται και άλλα κόστη που συμβάλλουν στην άνοδο της τελικής τιμής ανά KWh.Οι προμηθευτές ενέργειας της Mytilineos και η ΗΡΩΝ του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμβάλλουν στην αύξηση των καθαρών κερδών των δύο Ομίλων. Στην ίδια βάρκα είναι και η ΔΕΗ η οποία κερδίζει και από τους δύο τομείς .
Να σημειωθεί ότι τα νοικοκυριά δεν αντιλαμβάνονται τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας όπως και την ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών στην Ευρώπη , διότι τα τιμολόγια των νοικοκυριών επιδοτούνται και το τιμολόγιο που πληρώνουν τα νοικοκυριά είναι σταθερό και διαμορφώνεται κατά 50% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
Όμως η κυβερνητική πολιτική να φορολογήσει με ποσοστό 90% τα κέρδη των παραγωγών και πρόσφατα των προμηθευτών δεν ακυρώνει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που γίνονται καθημερινά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διότι ο τρόπος που τα «εντοπίζει» το ΥΠΕΝ αφήνει πολλά εκατομμύρια στα ταμεία των παραγωγών.
Τίμος Δούσμανης