Όλα τα «λεφτά» στον σημερινό μηχανισμό τιμολόγησης της ενέργειας βάζουν αρχικά οι παραγωγοί και ακολουθούν οι προμηθευτές αφού μειώνει τα τιμολόγια ρεύματος από την τσέπη των φορολογουμένων.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ με επιστολή προς την Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. ζητά να παραταθεί ο μηχανισμός τιμολόγησης της KWh διότι σημασία για τους παραγωγούς και προμηθευτές δεν έχει …ποιος πληρώνει αλλά ότι πληρώνονται.
Από την περασμένη Παρασκευή το ΥΠΕΝ το αίτημα έχει σταλεί στις Βρυξέλλες τον για μετάθεση μέχρι το τέλος του έτους της ισχύος του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών ρεύματος από τις spot αγορές.
Αίτημα που, αν πάρει «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα διατηρήσει τις εισροές στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, οι οποίες όμως είναι μειωμένες.
Ο μηχανισμός τιμολόγησης της KWh για νοικοκυριά και επιχειρήσεις εφαρμόστηκε τον Αύγουστο του 2022 μετά την κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής.
Κυρίως οι παραγωγοί καθορίζουν τις κινήσεις στην αγορά ενεργείας και ακολουθούν οι προμηθευτές.
Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής με την πρόσφατη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών καθίσταται νόμιμη αλλά οι συντελεστές θέλουν να την αποφύγουν.
Πώς κερδίζουν οι παραγωγοί.
Τα έσοδα του ΤΕΜ προέρχονται από έσοδα των παραγωγών αφού η ΡΑΕ έχει βάλει ανώτατη τιμή ανά MWh στους παραγωγούς.
Οι μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ έχουν «ταβάνι» τα 219,34 ευρώ ανά MWh., οι παραγωγοί ενέργειας με φυσικό αέριο τα 209,04 ευρώ , οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ τα 112 ευρώ ανά MWh και οι ΑΠΕ τα 85 ευρώ.
Δηλαδή όταν η τιμή της MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι η υψηλότερη από τις ανώτατες τιμές που όρισε η ΡΑΕ μεταφέρονται στο ΤΕΜ και στη συνέχεια κατανέμονται ως επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος.
Όμως η τρέχουσα τιμή ανά MWh στο Χρηματιστήριο Ενεργείας υπολείπεται έως 85 ευρώ. Έτσι όλα τα έσοδα πάνε στα ταμεία των παραγωγών και η επιδότηση των τιμολογίων έρχεται από τον προϋπολογισμό.
Μόνο οι μονάδες ΑΠΕ συνεισφέρουν στο ΤΕΜ διότι αμείβονται προς 85 ευρώ και η τρέχουσα τιμή είναι πάνω από τα 120 ευρώ.
Χθες η τιμή της MWh ανήλθε στα 131,90 ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 1,74%.
Η διατήρηση του μηχανισμού τιμολόγησης των τιμολογίων ρεύματος συμφέρει «τα μάλα» στα λειτουργικά κέρδη των εταιρειών ενώ η Ρήτρα Αναπροσαρμογής προκαλούσε μετακινήσεις από τον έναν πάροχο στο άλλο και το κυριότερο οι προμηθευτές έγραφαν πολλά «φέσια.»Το σημερινό καθεστώς τα έχει περιορίσει διότι ο καταναλωτής πληρώνει το λογαριασμό από την τσέπη του και η επιδότηση από την τσέπη του φορολογούμενου.
Τίμος Δούσμανης Dousmanhs@pointmedia.gr