19.6 C
Athens
Thursday, May 9, 2024
More

    Οι ΜμΕ εμφανίζονται δυσαρεστημένες από τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής

    Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο, καθώς δεν υπήρξαν για δεύτερη χρονιά μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
    Δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) για την παντελή απουσία μέτρων στήριξής τους από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Εκτός από την ψηφιοποίηση και επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός απέφυγε τις στοχευμένες αναφορές στη «ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας» – όπως είθισται να αποκαλούνται οι ΜμΕ, καθώς αποτελούν το 99,9% της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα (και το 99% στην Ευρώπη).

    Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, και πρώην πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, από την οποία αποπέμφθηκε το 2022 καταγγέλλοντας «γαλάζιο πραξικόπημα». Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είπε ότι «για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν υπήρξε αναφορά, ούτε βέβαια και κάποια μέτρα που δρομολογούνται, για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», αφού προηγουμένως χαρακτήρισε θετικές τις δεσμεύσεις για στήριξη των ευάλωτων και των πληττόμενων από την κακοκαιρία περιοχών.

    «Το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, η ακρίβεια, οι συσσωρευμένες οφειλές, οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού, η έλλειψη ρευστότητας, τα επιπλέον μισθολογικά βάρη που φέρνει το ξεπάγωμα των τριετιών, είναι παράγοντες που κλονίζουν το επιχειρείν», δήλωσε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας ότι «επειδή καμία οικονομία δεν αναπτύχθηκε χωρίς τη συμμετοχή των επιχειρήσεων, χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ουσιαστική ενίσχυσή τους».

    Ο ίδιος είπε ότι η έναρξη της δημόσιας συζήτησης για ιδιωτική ασφάλιση ακινήτων από ακραία καιρικά φαινόμενα κινείται σε σωστή κατεύθυνση, ενώ σε τηλεοπτική συνέντευξη ζήτησε να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες.

    Την απογοήτευσή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, δηλώνοντας ότι «οι προσδοκίες μας, για μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης των ΜμΕ, μέσω της φορολογίας, της συγκράτησης τιμών στην ενέργεια, ανάπτυξης εργαλείων και διευκόλυνσης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, δεν ευοδώθηκαν».

    Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα αναμένουν στο ακουστικό τους για «την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και τη λήψη νέων αναπτυξιακών μέτρων», κατέληξε ο πρόεδρος του ΒΕΑ. Αναφερόμενος ειδικά στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, είπε ότι ναι μεν έχουν τη δυναμική να διευρυνθούν, ωστόσο εμπόδια όπως η έλλειψη ρευστότητας και η απουσία χρηματοδοτικών εργαλείων προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση των μακροπρόθεσμων στόχων τους, για βιώσιμη ανάπτυξη.

    Τον δρόμο της συγχώνευσης μικρών επιχειρήσεων ως εφαλτήριο για ανάπτυξη έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι «είναι καλύτερο να έχεις ένα μικρό μερίδιο σε μια μεγάλη εταιρεία παρά ένα μεγάλο σε μια μικρή». Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είναι περιορισμένη η πρόσβαση των ΜμΕ στο τραπεζικό σύστημα και είπε ότι «θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια σε ΜμΕ». Αλλη μία φορά παρέπεμψε στα ΕΣΠΑ λέγοντας ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν εξαγγελίες για προγράμματα ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού και κατάρτισης δεξιοτήτων των εργαζομένων σε ΜμΕ.

    Γενίκευση του ανώτατου επιδόματος θέρμανσης για όλη τη Θεσσαλία ζητάει η ΕΣΕΕ με επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη. Συγκεκριμένα ζητούν, εφόσον ισχύσει ο ίδιος τρόπος υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης με πέρυσι (άρθρο 3 της ΥΑ Α.1156/2022), να υπαχθεί ολόκληρη η Περιφέρεια Θεσσαλίας στον ανώτατο προβλεπόμενο συντελεστή 1,62, ως ένα ελάχιστο βοήθημα για τις τοπικές κοινωνίες ώστε να ορθοποδήσουν συντομότερα.

    Συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας «Daniel» στην οικονομία κατέθεσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, εκτιμώντας ότι το άμεσο δημοσιονομικό κόστος για μια αρχική αποκατάσταση των ζημιών θα ξεπεράσει αισθητά τα 2 δισ. ευρώ – χωρίς να υπολογίζονται οι έμμεσες και μακροπρόθεσμες απώλειες σε υποδομές, εμπόριο, καλλιέργειες, βιομηχανία και τουρισμό.

    Θεωρώντας αναγκαία τη συνδρομή της Ε.Ε., το ΟΕΕ σημειώνει ότι η πολιτεία πρέπει να διεκδικήσει τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, εκτιμώντας ότι το «ταβάνι» των 2,25 δισ. με ανακατεύθυνση πόρων από ΕΣΠΑ, αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ε.Ε. δεν επαρκεί. Το ΟΕΕ κάνει ιδιαίτερη μνεία στις ενδεχόμενες ελλείψεις και ανατιμήσεις προϊόντων που παράγονται στον Θεσσαλικό Κάμπο, ιδίως λαχανικά, κρέας και γαλακτοκομικά, και θεωρεί την «ταχεία απορρόφησή τους ένα πρώτο στοίχημα για την πολιτεία».

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα