Σταυρόλεξο οι χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά συμπεράσματα έρευνας της EY σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ με την οποία αποτυπώθηκαν οι εισροές κεφαλαίων από την Ευρώπη την περίοδο 2014- 2020. Το ποσό που εισέπραξε η Ελλάδα ανήλθε στο 1,7 δισ ευρώ σε σύνολο 80 δισ ευρώ που διατέθηκαν και σε άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε.
Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων έδωσαν επιπλέον 720 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ το 2014 έως το 2020 και παράλληλα δημιούργησαν 2.300 νέες θέσεις εργασίας.
Τα χρήματα αυτά προήλθαν ουσιαστικά από τρία βασικά προγράμματα της συγκεκριμένης περιόδου «Ορίζοντας 2020» «LIVE» «Erasmous».
Τα κεφάλαια του 2021 2027 θα περάσουν μέσα από 30 επενδυτικά εργαλεία τα οποία παραμένουν απρόσιτα για τις επιχειρήσεις διότι έχει το βασικό κριτήριο χρηματοδότησης είναι η πρόταση και το πρόγραμμα να είναι ανταγωνιστικό. Η EY με την παρουσίαση της έρευνας σηματοδοτεί την παρουσία της στο τομέα του συμβούλου αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Στο πάνελ παρουσίασης της έρευνας συμμετείχε ο κ. Ιάκωβος Γιακουμής, ιδρυτής και CEO της εταιρείας Monolithos Catalysts Recycling Ltd, ο οποίος αποκάλυψε ότι μόλις 9 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει δείξει ικανότητες απορρόφησης κονδυλίων από την Ευρώπη έχοντας ως περιεχόμενο την καινοτομία σημειώνοντας ότι κύκλος της έρευνας για την έρευνα έκλεισε και πρέπει οι επιχειρήσεις να δουν απτά αποτελέσματα με χρήση στην καθημερινότητα.
Ακόμη αποκάλυψε ότι η εμπειρία του ένταξης σε ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ε.Ε. ήταν αποτέλεσμα των δικών του πρωτοβουλιών ενώ οι κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς δεν έχουν αντίστοιχες δεξιότητες με αποτέλεσμα να απευθυνθεί σε Βρετανική τράπεζα με εμπειρία που συνέβαλε στη υλοποίηση του προγράμματος. Η δουλειά του απέδωσε όπως είπε ο κ Γιακουμής διότι κατάφερε να κρατήσει στην Ελλάδα 8 νέους με άριστο βιογραφικό αφού διέθεταν διδακτορικό από ένα και δύο ορισμένοι για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
Ο ιδρυτής της εταιρείας «Monolithos» ανέφερε ότι αναζήτησε σύμβουλο εταιρεία στις Βρυξέλλες αναλαμβάνοντας το κόστος που ξεπέρασε τις 20.000 ευρώ χωρίς να του εγγυάται την ένταξη και υλοποίηση του προγράμματος. Οι εγχώριοι τράπεζες δεν είναι σε θέση να προσφέρουν αντίστοιχη βοήθεια διότι δεν συμμετέχουν σε αντίστοιχα προγράμματα και διατύπωσε το παράπονο του ότι παραμένει αποκλεισμένος από τραπεζική χρηματοδότηση διότι επί της ουσίας δεν μπορεί να τη αξιολογήσουν καθώς διαθέτουν παραδοσιακά εργαλεία.
Ο πανεπιστημιακός και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ Νίκος Βέττας διευκρίνισε ότι η απορρόφηση κονδυλίων δεν είναι προνόμιο της πολιτείας αλλά του ιδιωτικού τομέα σημειώνοντας ότι κα τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν μπορούν να συνεργαστούν με εγχώριες επιχειρήσεις και τα οφέλη υλοποίησης των προγραμμάτων να ξεδιπλώνονται στο εξωτερικό.
Τίμος Δουσμανης dousmanhs@pointmedia.gr