19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Οι μέρες της Γερμανίας ως βιομηχανικής υπερδύναμης πλησιάζουν στο τέλος τους

    Καθώς η πολιτική παράλυση καταλαμβάνει το Βερολίνο, η ενεργειακή κρίση ήταν το τελευταίο χτύπημα για έναν αυξανόμενο αριθμό κατασκευαστών.

    Η μεταποιητική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρουσιάζει πτωτική τάση από το 2017 και η πτώση επιταχύνεται καθώς διαβρώνεται η ανταγωνιστικότητα.

    «Δεν υπάρχει  ελπίδα, για να είμαι ειλικρινής», είπε ο Stefan Klebert , διευθύνων σύμβουλος της GEA Group AG — ενός προμηθευτή μηχανημάτων κατασκευής που έχει τις ρίζες του στα τέλη του 1800. «Είμαι πραγματικά αβέβαιος ότι μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την τάση. Πολλά πράγματα θα έπρεπε να αλλάξουν πολύ γρήγορα».

    Τα θεμέλια της βιομηχανικής μηχανής της Γερμανίας έχουν πέσει σαν ντόμινο. Οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την Ευρώπη και επιδιώκουν να ανταγωνιστούν τους υπερατλαντικούς συμμάχους τους για επενδύσεις για το κλίμα.

    Η Κίνα γίνεται μεγαλύτερος αντίπαλος και δεν είναι πλέον αχόρταγος αγοραστής γερμανικών προϊόντων. Το τελευταίο χτύπημα για ορισμένους βαρείς κατασκευαστές ήταν το τέλος των τεράστιων ποσοτήτων φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου.

    Η γερμανική παραγωγή έχει πτωτική τάση από την κορύφωση του 2017

    Δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (2015=100)

    Πηγή: Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσίας

    Παράλληλα με την παγκόσμια αστάθεια, η πολιτική παράλυση στο Βερολίνο εντείνει μακροχρόνια εσωτερικά ζητήματα, όπως η ραγισμένη υποδομή, η γήρανση του εργατικού δυναμικού και η γραφειοκρατία.

    Το εκπαιδευτικό σύστημα, άλλοτε ισχυρό, είναι εμβληματικό της μακροπρόθεσμης έλλειψης επενδύσεων σε δημόσιες υπηρεσίες.

    Το ερευνητικό ινστιτούτο Ifo εκτιμά ότι η μείωση των μαθηματικών δεξιοτήτων θα κοστίσει στην οικονομία περίπου 14 τρισεκατομμύρια ευρώ (15 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε παραγωγή μέχρι το τέλος του αιώνα.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα